Yle Uutiset selkosuomeksi

Keskiviikko 26.10.2016 (tv)

Poliisi saa ilmoituksia seksuaalirikoksista enemmän kuin ennen. Venäläisiä sotalaivoja tuli Itämerelle. Ranskan poliisit haluavat parempaa työturvallisuutta. Saara Aalto menestyy myös Youtubessa. Säätiedotus.

Tiistai 25.10.2016 (radio)

Hallitus pyytää lisärahaa maahanmuuttoon

Valtioneuvosto.
Valtioneuvoston linna Helsingissä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Hallitus pyytää eduskunnalta lisää rahaa maahanmuuttoasioiden hoitoon. Rahaa tarvitaan vielä tänä vuonna lisää 38 miljoonaa euroa.  Maahanmuuttoviranomaiset tarvitsevat lisää rahaa, koska turvapaikkapäätöksistä on valitettu aikaisempaa enemmän. Rahaa tarvitaan siksi, että turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa valitusten käsittelyn ajan. Muuten turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen tänä vuonna vähemmän kuin viranomaiset ovat laskeneet.

Asevienti Saudi-Arabiaan puhututtaa

SAKO TRG:n uusin malli.
Suomi on myynyt ulkomaille tarkkuuskivääreitä. Kuva: Yle
Suomi miettii uudelleen aseiden myyntiä Lähi-itään. Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että Jemenin sisällissota vaikuttaa asevientilupien myöntämiseen Saudi-Arabiaan. Niinistö sanoo, että jos tilanne Jemenissä pahenee, Suomi pohtii lupia uudestaan. Saudi-Arabia on mukana Jemenin sodassa.

Uusi tutkimusraportti sanoo, että Suomi vie nyt aseita enemmän Lähi-itään kuin muille alueille. Tämä on ongelma, koska aseita voidaan käyttää tavallisia ihmisiä vastaan.

Eduskunta saa tietoa asekaupoista Saudi-Arabiaan, Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin tällä viikolla.

Pakistanissa isku poliisikouluun

Loukkantunutta viedään sairaalaan poliisikouluun tehdystä hyökkäyksestä.
Islamistit hyökkäsivät poliisikouluun. Kuva: Jamal Taraqai / EPA
Pakistanissa on hyökätty poliisikouluun. Hyökkääjät tappoivat melkein 60 poliisikokelasta ja vartijaa. Iskussa haavoittui yli 100 ihmistä.

Hyökkäys tapahtui Quettan kaupungissa lähellä Afganistanin rajaa. Alueella on paljon ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen kannattajia.

Pakistanin armeija käy rajaseudulla usein taisteluja ääriryhmien kanssa.

Suomalaisia on kohta 6 miljoonaa

Toni Pitkänen/Yle
Lapsia syntyy liian vähän Suomessa.
Suomi on ylittänyt 5,5 miljoonan rajan ihmisten määrässä. Suomen väkiluku on nyt ensi kertaa lähempänä 6 kuin 5 miljoonaa.

Väestön määrä kasvaa ulkomailta Suomeen tulevan maahanmuuton takia. Lapsia syntyy Suomessa ennätyksellisen vähän. Tänä vuonna Suomessa on syntynyt vain noin 40 000 lasta. Tutkijat sanovat, että tulevaisuudessa Suomen väkiluku kasvaa vain maahanmuuton seurauksena.

Suomi on kiinnostava matkailumaa

ihmisiä altaan reunalla
Allasuimala Helsingin keskustassa. Kuva: Lauri Rotko / Visit Helsinki
Suomi on noussut ensimmäistä kertaa suosituimpien matkakohteiden listan kärkeen. Amerikkalainen tunnettu Lonely Planet -matkaopas pitää Suomea kolmanneksi (3.) kiinnostavimpana matkakohteena ensi vuonna. Tuolloin Suomi täyttää 100 vuotta.

Uudessa matkaoppaassa kirjoitetaan, että juhlavuonna on paljon kiinnostavia tapahtumia, joiden takia kannattaa matkustaa Suomeen. Oppaassa kehutaan suomalaisia kulttuuritapahtumia, ruokaa ja tietenkin saunaa.

Listalla Suomen edellä ovat vain Kanada ja Kolumbia.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä