Kotimaa |

Pääsiäismuistio: Kauppojen aukioloajat vapautuivat, kesäaika alkaa

Kaupat ovat saaneet olla vapaasti auki tammikuusta alkaen. Juna- ja bussivuoroissa on pääsiäisenä muutoksia. Muutoksia aiheuttaa pääsiäisen lisäksi kesäaikaan siirtyminen.

Kananmunat pääsiäinen.
Kuva: Yle

Kauppojen aukioloajat vapautuivat tammikuussa, ja myymälät saavat olla vapaasti auki, kertoo Päivittäistavarakauppa. Pääsiäisen aukioloajoissa voi olla suuriakin vaihteluja kaupoittain. Oman kaupan aukioloaika kannattaa tarkistaa myymälän nettisivuilta.

Alkon myymälät ovat normaalisti auki torstaina 24. maaliskuuta. Sen jälkeen ne avautuvat seuraavan kerran tiistaina, Alko tiedottaa.

Ostorkärryt.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Useimmat Postin omat myymälät sulkeutuvat torstaina kello 18 ja avautuvat tiistaina, Posti kertoo. Helsingin pääposti on avoinna lauantaina kello 10–16, Joulupukin pääposti Rovaniemellä on auki vuoden jokaisena päivänä. Monet postit toimivat Postin kumppaniyrityksissä ja palvelevat niiden aukioloaikojen mukaan.

Pankit sulkevat ovensa torstaina kello 13, toteaa Suomen Pankki. Ne avautuvat seuraavan kerran tiistaina.

Pääsiäisen menoliikenne jakautuu enimmäkseen torstaille ja perjantaille, paluuliikenne molemmille pääsiäispäiville. Pääsiäisliikenteessä autoja voi olla hetkittäin tuplastikin enemmän kuin normaaleina päivinä, Liikennevirastosta kerrotaan.

Autoilijoita auttaa Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Pajunkissa. Se päivystää maanantaihin saakka. Lisää tietoa palvelusta on Autoliiton nettisivuilla.

Osa bussivuoroista jää pääsiäisenä kokonaan ajamatta. Matkahuolto kehottaa tarkistamaan päivä- ja vuorokohtaiset aikataulut nettisivuiltaan. Kesäaika alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, ja sekin vaikuttaa useiden yöllä liikennöitävien kaukobussien aikatauluihin, Matkahuolto kertoo.

Sekä kauko- että lähijunien aikatauluissa on muutoksia. Torstaina noudatetaan perjantaiaikatauluja, perjantaina junat kulkevat pääosin sunnuntain aikataulujen mukaan. Perjantaiaamun kaukojunaliikenteessä liikennöi useita lisäjunia. Lauantaina ajetaan normaalein aikatauluin, sunnuntaina pääosin sunnuntaiaikataulujen mukaan. Maanantaina liikennöidään sunnuntain mukaisesti. Kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa myös junaliikenteeseen. Aikatauluista on tarkempaa tietoa VR:n nettisivuilla.

Junan vauhdissa.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääkaupunkiseudulla lähijunaliikenteen linjatunnuksissa ja pysähtymispaikoissa tapahtuu muutoksia sunnuntaina 27. maaliskuuta, toteaa Helsingin seudun liikenne eli HSL. HSL kertoo muutoksista nettisivuillaan. Joukkoliikenteen aikatauluissa on muutenkin muutoksia: Kiirastorstaina noudatetaan perjantain aikatauluja. Perjantaina, sunnuntaina ja maanantaina ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle ennakoidaan pääsiäisruuhkaa. Vilkkainta on torstaina, ruuhkaa on myös perjantaiaamuna. Finavia neuvoo matkustajia varaamaan riittävästi aikaa pysäköintiin, matkatavaroiden jättöön sekä turvatarkastukseen.

Veripalvelutoimistot ovat auki torstaina ja lauantaina. Perjantaina ja maanantaina ne ovat kiinni, Veripalvelu tiedottaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin päivystää perjantaista maanantaihin kello 14–17. Chat on auki perjantaista sunnuntaihin kello 14–17 ja maanantaina kello 14–20, MLL toteaa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Yle Italiassa: Ihmiset kaivavat käsin raunioista omaisiaan esille

Maanjäristyksen tuhoja.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä