Keski-Pohjanmaa |

Päivähoitouudistus ajoi lapset oikeasti lomalaitumille

Kokkolan kaupungin päivähoidon maksu-uudistus on lisännyt lasten lomailua perheen parissa. Päivähoitopaikkoja on irtisanottu kesäksi aiempaa vähemmän. Lapsia on myös tuotu hoitoon entistä harvemmin. Uusi malli on vasta kokeilussa.

Lapsi leikkii helteisellä uimarannalla.
Viime viikon hellejakso lämmitti reippaasti uimavesiä. Kuva: YLE

Lapset ovat lomailleet aiempaa enemmän vanhempien tai isovanhempien kanssa. Kaupunki on puolestaan voinut suunnitella sijaisten käyttöä entistä paremmin.

Monet vanhemmat joutuivat aiemmin irtisanomaan päivähoitopaikan kesän ajaksi välttyäkseen hoitomaksuilta, kun lapsi ei ollut hoidossa. 

Kokkolan varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Kai Kytölaakso on uudistukseen tyytyväinen.

- Tämä maksuttomuus on tehnyt sen, että huoltajat ja perheet ovat ryhtyneet miettimään, että jos he pystyisivät järjestämään kesäajan ja saisivat siihen pitempää lomaa. Lapset on pidetty pois päivähoidosta joko kesä- tai heinäkuun tai heinä- ja elokuun tai sitten jopa kesä-, heinä- ja elokuun. Silloin päivähoitopaikka säilyy siellä samassa hoitopaikassa, eikä siitä hoitopaikasta tarvitse maksaa niin sanotusti varausmaksua, eikä minkäänlaista päivähoitomaksua.

Kokeilussa usealtakaan lomakuukaudelta ei tarvitse maksaa hoitomaksua. Kokeilun vakinaistamista arvioidaan syksyn aikana.

Tuoreimmat aiheesta: Keski-Pohjanmaa

Pääuutiset

Kotimaa

Delfiineille toivotaan onnellista loppua: "Toivottavasti ei mennä minimibudjetilla vaan etsitään paras vaihtoehto"

Särkänniemen tiistaina julkaiseman tiedotteen henki on hyvin samanlainen kuin delfinaarion tulevaisuudesta tehdyn kuntalaisaloitteen. Aloitteen laatinut Jere Nieminen toivoo avointa selvitystä ja vaihtoehtojen pohdintaa ennen kuin delfiinien kohtalosta päätetään. Eläinsuojelujärjestö Animalia puolestaan vaatii, että yt-neuvottelut johtavat delfinaarion sulkemiseen.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä