Kotimaa |

Pakkasessa nukuttaminen kylmettää lapsia luultua enemmän

Lasten nukuttamisessa ulkona pakkasessa voi olla luultua enemmän riskejä. Oululaistutkimuksen mukaan pakkasessa nukutetut lapset altistuivat kylmälle tiedettyä enemmän. Tutkija miettisi kovassa pakkasessa nukuttamista nykyistä tarkemmin ja ohjeistaisi vanhempia yksityiskohtaisemmin lasten pukemisessa.

Vauva nukkuu vaunuissa pakkasella.
Kuva: Yle

Suomessa on vannottu jo miltei sata vuotta lasten ulkona nukuttamisen nimeen, mutta Oulun yliopistossa tehdyt tutkimukset kertovat, että karaisullakin on rajansa. Oulussa tehtyjen mittausten perusteella pakkasessa nukkuminen altisti lapsia kylmälle toisin kuin aiemmin on uskottu.

Tohtorikoulutettava Marjo Tourula sanoo, että lasten jalat ja kädet viilenivät pakkasessa, mikä ei ole hyväksi.

Lasten nukuttaminen pakkasessa on Suomessa erittäin yleistä, mutta ulkomailla se on herättänyt ihmetystä Alaskaa myöten. Lasten nukuttaminen ulkona yleistyi Suomessa 1920-luvulla, jolloin arkkiatri Arvo Ylppö iskosti tavan maahan. Tapa on suosittu myös muissa Pohjoismaissa.

Pakkasraja pohdintaan

Neuvolat suosittelevat pakkasrajaksi yleisesti 10-15 astetta, mutta osa vanhemmista nukuttaa vauvojaan jopa 30 asteen pakkasessa. Tutkija Marjo Tourula vetäisi rajan viiteen pakkasasteeseen, jota kylmemmässä ei pitäisi nukkua ulkona ainakaan tuntikausia.

- Juuri tuo miinus viisi astetta pakkasta on sopiva lämpötila nukuttaa lasta ulkona. Jos on kylmempää, lasta tulisi seurata tiheästi tai lyhentää ulkonaoloaikaa, tai sitten vaatetusta reilusti lisää, Tourula sanoo.

Oulussa tehtyjen lasten ihonlämpö- ja vaatemittausten perusteella vanhemmilla on vaikeuksia arvioida, kuinka paljon lapset tarvitsevat ulkona vaatteita. Toisaalta lämpömakuupussit ja lampaantaljatkaan eivät välttämättä riitä enää paukkupakkasissa.

Esimerkiksi äitiyspakkauksen talvivaatteet ja makuupussi riittävät tutkimuksen mukaan pitämään lapsen lämpimänä vain viiteen pakkasasteeseen asti.

Pitkäaikainen altistuminen kylmälle ei ole hyväksi, ja aikuisilla se voi aiheuttaa verenpaineen nousua ja infektioita. Tutkija Marjo Tourulan mukaan vaikutuksista lapsiin ei ole vielä tietoa.

Vällyt takaavat unet

Tourula muistuttaa, että pakkasessa nukkumisessa on kuitenkin myös paljon hyviä puolia. Lapset nukkuvat ulkona jopa kolme kertaa pidempään kuin sisällä.

Tosin syynä ei välttämättä ole raitis ilma, kuten yleensä uskotaan. Sen sijaan pitkien unien yksi selitys on, että talvella lapsen voi sulloa vällyihin tiukkaan pakettiin, koska läkähtymisestä ei ole pelkoa.

- Lapset kapaloidaan talvivaatteilla ja makuupusseilla, ja kapalointi lisää tutkimusten mukaan unen pituutta, Tourula sanoo.

Kommentoi aihetta (56 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Demari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässäkin maalaisjärki ja kohtuullisuus auttavat. On aivan yhtä typerää hysteerisesti vastustaa ulkona nukuttamista kuin nukuttaa lasta ulkona 30 asteen pakkasessa. Nyrkkisääntö on, että jos itse ei enää lähtisi pakkasen takia kävelylle yli 20 minuutiksi ilman napajäätikkövaatetusta, ei lastakaan kannata pistää ulos nukkumaan. 15 astetta on hyvä raja.

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos nämä ohjeet olisivat THL:n, en varmana luottaisi niihin.

 • ulkona nukkunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai siitäkö nämä ongelmat johtuvat, että minut nukutettiin lapsena ulkona. Kyllä on murheet.

 • Maalaisjärkeä peliin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pysytään sisällä vaan ja ketsotaan telkkua - sieltä saa vastaukset elämän tärkeimpiin kysymyksiin. Go Bieber!

 • Äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kai kukaan pelkillä äitiyspakkauksen kamppeilla laitakaan lasta pakkasasteisiin. Kyllä siinä tarvitaan lisäksi mummon kutomaa villaa, untuvaa töppösiin ja makuupussiin ja taljaa alle.... Näillä on pärjätty. Ei ole koskaan ollut kädet tai jalat kylminä. Lisäksi vaunujen kuomun aukko suojataan viimalta ja vaunujen sisälämpötila on lämpimämpi kuin ulkolämpötila, eikä lapsi näin ollen hengitäkään niin kylmää ilmaa. Selvisikö tutkimuksesta on ulkona nukuttamisesta haittaa, jos varusteet ovat oikeat.

 • neljän lapsen isä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maalaisjärki toimii tässäkin: jos itse pystyt olemaan ulkovaateissa paikallaan tuon ajan, voit olettaa, että vauvakin sen kestää. Pakkasrajaa arvioidessa kannattaa muistaa, että ohut vauvan jalka tai käsi kylmettyy herkemmin, vähän samaan tapaan kuin omat sormet.

 • entinen ulkonanukkuja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ihan sairasta laittaa vastuskyvytön ihminen nukkumaan pakkaseen.sitten ihmetellään korvatulehduksia.

 • Kaksi ulkona nukuttanut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan loistava juttu että tällaistakin asiaa on tutkittu! Sadan vuoden perinne ei nimittäin todista että ulkona nukkumisesta ei olisi haittoja. Tulee väkisin mieleen korvatulehduskierteet, mistä suuri osa lapsista kärsii.. Nostan hattua näille tutkijoille jotka uskaltavat kyseenalaistaa takaraivoissamme lymyävät "oikeat tavat".

  On muuten kaksi ihan eri asiaa: a) paleltuuko lapsi ulkona (liian vähän lämpimiä vaatteita) ja b) onko ulkona nukkumisesta mahdollisesti muuten haittoja lapsen hengittäessä esim 50 astetta ruumiinlämpöään kylmempää ilmaa pari tuntia kerrallaan..

 • Kaksi ulkona nukuttanut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  .. niin ja ne meidän kaksi ulkona nukkunutta ipanaa EIVÄT ole sairastaneet korvatulehduksia kuin ehkä tasan yhden lievän yhteensä.

 • turusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  äiti pisti ulos nukkumaan ja mun korvia puhkottiin vähän väliä. iskäkin lähti kun ei enää kestänyt menoa. omaa muksua en ulos nukkumaan laittanut ja kas ei yhtäkään korvatulehdusta. ainoa vaan joutuu kuuntelemaan vanhan äititini mäkätystä kuinka huono isä olen. näin mulla

 • Villafani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä nukuttiin pari talvea lähes pelkästään ulkona (n.-15 asti) Villaa ja silkki-villaa päällä, villahuopiin käärittynä ja tarvittaessa talja vielä alla. Vaunut myös hyvin suojattuna tuulelta. Hyvin lapsi aina nukkui, eikä ole kolmeen vuoteen sairastanut kuin pari pientä nuhakuumetta. En pistäisi kyllä lasta pakkaseen pelkissä puuvillavaatteissa ja polyesterissä, eivät lämmitä vaikka olisi kuinka monta kerrosta ja ovat hikoillessa kylmiä.

 • katsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Esikoiseni nukkui 2 vuoden ajan päikkärit ulkosalla, kuopus on nukkunut melkein aina sisällä eikä kummallakaan ole ikinä ollut korvatulehdusta.

  Kai tällä ulkonukutuksella muitakin vaikutuksia on...

 • Anna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerrankin terveen järjen mukainen lastenhoitoon liittyvä "tutkimusuutinen"!

  Sanoohan sen nyt jo järkikin (tai ainakin pitäisi), ettei pakkasessa saisi vauvoja ja pikkulapsia nukuttaa, ja muualla tämä tajutaankin. Ehkä joskus täälläkin.

 • Totuudentorvi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paras sääntö on ympäri vuoden se että laita lapselle niin vaatteita kuin itsekkin tarvitset. Järjetöntä nähdä kesällä tulipunainen vauva joka huutaa kuollakseen kun sillä on pipo päässä +30 asteella ja onneton äiti ihmettelee bikinit päällä mitä ihmettä sillä on TAAS hätänä. Sama tavalla talvella. Sinne vaan ulos nukkumaan makuupussiin vanhemmat. Yleensä -30 asteessa nukuttavat vastuuttomat vanhemmat vaivautuvat itse vain kiiren vilkkaan törkkäämään lapsen ulos rattaaseen ja sitten ite kiireen vilkkaan sisälle soittamaan etelän sukulaisille kuin LAPPALAISEN lapsi nukkuu jokapäivä ulkona kelillä kuin kelillä. ELi ne vaatteet päälle aina mitä itsekkin tarvitset ettet palellu.

 • Järkevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ihminen olisi tarkoitettu nukkumaan pakkasessa, sillä olisi tiuha turkki.

  Kahta lastani en ole ikinä yrittänyt nukuttaa ulkona sen kerran jälkeen, kun naapurin ketjupolttaja myrkytti heidän hengitysilmansa.

  Mitä järkeä sitä paitsi on nukuttaa lapsia (pidempään) päivällä, sitten eivät nuku yöllä.

 • Te huolettomat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hypotermiasta tulee mukavan lämmin ja unelias olo, kun paleluvaihe on mennyt ohi. Sitten seuraa kuolema.

  Ettekö pelkää että lapsenne varastetaan / tukehdutetaan / joku sytyttää vaunut tuleen silkkaa ilkeyttään? Minä en luottaisi ihmisiin niin, että altistaisin lapseni sekopäille. Muistin virkistykseksi: pikkutyttö varasti vauvan ja hautasi sen hankeen. Pyromaani poltti lastenvaunut rappukäytävässä. Kissa makasi vauvan kasvoilla lämmittelemässä, ja valitettavasti vauva tukehtui.

 • suomalainen äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkasessa pienen lapsen kanssa pitää miettiä myös hengitysteitä. Hyvin on raakaa pakkasilma (erityisesti yli -10) nukkumisessa, kun itsekään terveillä aikuisen keuhkoilla ei kovin pitkiä aikoja viitsi paukkupakkasissa ulkoilla.

 • -T

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jutun perusteella tutkimus ei ehkä kestä tarkempaa tarkastelua - onhan selvää että ruumiinlämpö laskeen varsinkin ääreisosissa, jos vaatetus ja varustus ei ole riittävä. Täytyyhän toki vaatetus sovittaa olosuhteisiin, myös kesällä! Omat lapseni ovat nukkuneet paljonkin ulkona, kesät talvet, ja ovat olleet erittäin terveitä. Mutta - miksi ihmeessä niin lehtijutuissa kuin keskusteluissakin miltei kaikesta täytyy tehdä niin äärettömän mustavalkoista? Joko nukutat aina ulkona tai sitten ei koskaan? Voi kuulkaa hyvät ihmiset - maailmaan mahtuu paljon harmaan sävyjä sen mustan ja valkoisen väliin...

 • äitix5

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä lapset (5) nukkuneet pääsääntöisesti sisällä. Pikkuisen vaatetta; vaippa, sukat ja body ja kääritty "lakanaan" kuin kapaloiden. Ja hyvin on nukuttu useampi tunti.

 • Järki hoi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Syytteeseen pitäisi sellaiset vanhemmat laittaa, jotka nukuttavat lapsiaan pakkasessa. Johan sen järki sanoo, ettei ole terveellistä hengittää 40-50 astetta kylmempää ilmaa kehon lämpötilaan verrattuna.

 • Reima

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ystävät hyvät, korvatulehdusta ei aiheuta kylmettyminen vaan bakteeri. Sitä ei saa ulkona nukkumisesta, vaan bakteeritartunnasta. Itsekään en toki nukuttaisi lastani, kun pakkasta on enemmän kuin - 10 astetta.

 • kolmen lapsen mamma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja taas näitä puolesta ja vastaan kuten imetys vs. pulloruokinta, kestovaipat vs. kertavaipat jne. Meillä kaikki kolme nukkuneet ulkona jopa -30 asteen pakkasessa. Täysin lämpiä, jopa ne sormet ja varpaat, kun ovat heränneet. Korvatulehduksista ei tietoakaan. Olen samoilla linjoilla, että pakkaamis kysymys. Vaunujen päälle kun sen viltin kaks laittaa lämmittää ja kosteuttaa vauvan oma hengitys vaunujen sisukset. Ja hyvin tarkenee... viltti vaan huurussa. Maalaisjärkeä kehiin.... Rakastan lapsiani ja ne on tärkeintä maailmassa, ulkona nukuttaminen ei sitä muuta.

 • Eskimo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ulkona nukuttaminen on tottakai pukeutumiskysymys. Kannattaa muistaa lämmittävien kerrosten laiton lisäksi, että useatkaan vaatekerrokset eivät pidä lampimänä jos ovat vähääkään kireät. Esimerkiksi tumput saattavat kiristää ranteiden kohdalta jos hiansuu on ahdas ja kädet kylmettyvät. Toinen juttu on se, että kun peiton laittaa lähelle kasvoja, hengitysilma pitää ne lämpimänä.

  Olen nukuttanut kaikkia kolmea lastani ulkona. (Korvatulehduksia ei ole ollut. Tämä tiedoksi sille, joka tästä yhteydestä tekee tutkimusta :)) Sen olen huomannut, että vähän nuhaisina ollessaan lapset nukkuvat paremmin ulkona viileässä kuin sisällä. Luonnollinen syy on se, että viileässä hengitysteiden limakalvot supistuvat turvotuksestaan ja hengittäminen on helpompaa.

 • Zozie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän vanhemmat yleensä huomaa jos vaatetus on ollut riittämätön? Totta kai ne kädet ja jalat tulee tunnusteltua ja niskastahan sen myös huomaa. Hikisenä sieltä yleensä herättiin. Itse en muista että koskaan olisi ollut kylmät raajat ja pakkasrajana pidin -20 astetta.

  Jostain syystä vauva ei nukkunut kuin viileässä. Syntyi keväällä ja koko kesä meni niin että päiväunet kestivät korkeintaan 20 minuuttia. Ulkona ei suostunut kesällä nukkumaan. Syksyllä kun tuli ensimmäisen kerran viileää, nukahti vaunuihin ja nukkui pitkään ja niin siitä eteenpäin koko talven, kunnes ilma keväällä lämpeni ja lopetti yhtä nopeasti kuin oli aloittanutkin, eikä enää suostunut ulkona nukkumaan. Jotain taikaa siinä viileässä ilmassa on, sanokoot ulkomailla mitä sanovat.

  Suosittelisin vanhempia luottamaan enemmän omaan järkeensä näissä asioissa. Tuntui aika tuskalliselta ensimmäisen kanssa kun joka puolelta ja joka asiasta tuli niin ristiriitaista tietoa. Kyllä sen huomaa jos vauvalla on kylmä. Ja tottakai nukutetaan näkösällä ja itkuhälyttimen kanssa.

 • untuvamakuupussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei tietenkään lasta saa nukuttaa ulkona pakkasella, jos sen vanhemmat on idiootteja! Mutta tässä uusavuttomien vanhempien maailmassa on vielä onneksi myös sellaisia joita tällainen tutkimus lähinnä huvittaa. Jotkut osaa vielä pukea lapsilleen muutakin kuin äitiyspakkauksen surkeaa keinokuitutoppaa. Kirpputorilta saa halvalla parempaakin, kun vain älyää etsiä.

 • vanha vaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapset on meillä nukutettu ulkona ja lastenlapset samoin. Kyllä nenästä koettaminen paljastaa heti onko lapsella kylmä. Jos nenä on kylmä niin palelee, jos nenä on lämmin niin eipä palele!

 • Mintsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nukutin lastani (nyt 14 v) ulkona jopa -20 asteen pakkasella. Kävin välillä tutkimassa lasta: onko lämpimät kasvot ja niska. Hyvin nukkui, paremmin kuin sisällä. Ei ole ollut kuin yksi korvatulehdus (syntyi kesäkuussa, tulehdus heinäkuussa) koko lapsuusaikana ja lapsemme on ollut todella terve lapsi ja nuori!

  Sehän on vanhempien omassa harkinnassa, nukuttaako lasta ulkona vai ei.

 • curlingäiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meidän lapset eivät sisällä suostueet nukkumaan (aina joskus olosuhteiden pakosta jouduttiin yrittämään). Ulkona nukkuivat kesät talvet aivan joka säällä. Oikeat varusteet peliin, niin hyvin sujuu. Toinen lopetti ulkona nukkumisen 2 vuotiaana omasta tahdostaan, toinen 3 vuotiaana kun ei enää millään mahtunut rattaisiin (olisi sinne kuitenkin edelleen keskellä talvea halunnut).

 • Minni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä tässä maailmassa ei olisi haittaa?? Ihan sama mitä syöt tai mitä teet, tutkimukset sanoo että kaikesta tulee syöpää, samoin jos et tee tai syö. Kyllä meilläkin lapset on nukkunu ulkona ja terveitä ovat olleet. Kylmissään ei koskaan. En ymmärrä ihme vouhottamista joka ikisestä asiasta.

 • Äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaa mieltä. Tuntuu aivan hullulta laittaa vauva pakkaseen. Meillä on ollut n. -10 astetta raja ulkoiluun, enkä ole juuri lasta ulos jättänyt nukkumaan. Missään muualla maailmassa lasta ei jätetä yksin... Sitäpaitsi, miksi vauvan pitäisi nukkua päivällä hyvin? Yö on sitä varten. Lapseni alle 1 vuotias.

 • hyvänen aika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  8 lasta, kaikkia nukutettu ulkona, ei tosin pitkään yli 15 asteen pakkasessa, mutta kunnolla puettuina ja vällyissä. Ei kellään korvatulehduksia tai muita flunssia.

  Miehen veljenpoika oli huhtikuussa viellä toppalakki päässä ja paksut vaatteet päällä, aina flunnsassa. mein muksut heitti rannalla kengät pois ja kahlasivat jäisessä vedessä samaan aikaan, ku serkkupoika oli toppavaatteiosaan. serkkupoika sairastui, muttei mein lapset. Nyt on jo liki kaksmetrisiä terveitä sällejä meidän ulkona palellutetut pojat.

  Kun asiat ei ole niin mustavalkoisia, järjen käyttö on sallittu ulkoilussakin, mutta ihan vainoharhaiseksi ei kannata tulla lapsen ulkoilun suhteenkaan.

 • Taustatietoja kaipaava

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt pitäisi vielä tietää, mitä vauvoilla on tosiasiassa ollut päällä tuossa tutkimuksessa, kuinka kauan he ovat nukkuneet ulkona ja kuinka kovassa pakkasessa. Myös vauvojen ikä kiinnostaa: vastasyntynyt on aivan eri asia kuin 1-vuotias.

 • tervettä älyä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tottakai kannattaa asiaa tarkkailla, mutta terve järki käteen!

  meillä lapset nukkuu kuistilla, jossa ei tuule. kymppi on pakkasraja ja nyt kovilla pakkasilla lapset on olleet ihan ihmeissään nukkumisen suhteen.

  jos niska on lämmin ja kun lapsi otetaan vaunuista + kokeillaan raajojen lämpötila, niin siitä sitä vähitellen tyhmäkin isä oppii.

  kumpi sitten lie vaarallisempaa: ulkona nukuttaminen vai talotehtaiden rakentamissa muovipulloissa nukuttaminen - ilmastointi laulaa ja ilma on kuivaa.

 • kolmen äiti.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ,,,,juu,meillä ei lapset oo ulkona talvella nukkuneet,enpä siellä itsekkään torkkujani vetele. kevät vauvoja kaikki kolme ovat ja kesällä ollaan kärrytelty, mutta parhaat unet ovat sisällä nukkuneet niin kesällä kun talvellakin, ja en muuten koe olevani sen laiskempi tai huonompi äiti kuin pakkasessa lapsiaan nukuttavat kanssasisareni.Kukin taaplatkoon tyylilläään.

 • Ei hyvää päivää...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Soitan kyllä poliisille jos näin yhdenkään lapsen nukkumassa ulkona 20 asteen pakkasessa!

  Nukkukaapa itse siellä ulkona samalla, tehkää lumilinna ja jäädyttäkää itsenne sinne.

  Uskomattomia otuksia te kyllä olette...

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokemuksesta, Kyllä voi - 10 C lapsi hyvin nukkua ulkona, kun on hyvin pohjattu ulkovaunu ja järkevästi puettu lapsi. Jos joku nyt vie lapsen -30c ulos niin se on järjen ja kotikasvatuksen puutetta. Seurata pitää jatkuvasti ja vaunun voi ottaa sisään noin 45 min-60 min kuluttua nukahtamisesta. Myös viileä eteinen on hyvä kovilla pakkasilla.

 • Viola

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Molemmat lapset nukkuivat pihalla noin 3 viikkoisesta lähtien. Pakkasraja oli noin 15 -20, jos oli tuulista, vähemmän pakkasta. Makuupussina oli untuvapussi (vanha untuvatakki,josta tein vaunuihin sopivan pussin). Pisimmillään nukkuivat 5 tuntiakin. Eivät ole sairastaneet, korvatulehdusta ei koskaan, alle kouluiköisenä yhteensä 1 antibioottikuuri.

  Järki käteen vanhemmilla. Pitää tietää, mitä on ulkonanukkuminen, ja sen mukaan lapsi pukea. Tärkeintä on hyvä makuupussi. Jos jalat tai kädet on heränneellä lapsella viileät,niin silloin on lapsi huonosti pakattu.

 • ulkoilmaäiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voihan höpöhöpö ja yliopistkotutkimus...

  Että ihan äitiyspakkauksen tarvikkeilla kaikki lapset muka elelee. Eiköhän niitä lämpöpusseja/lampaantaljoja/villa-asuja ja vaikka mitä ole lapsilla ketkä onnellisesti ja terveellisesti nukkuvat ulkona. Meillä nukkuu vielä lähes 4 v esikoinenkin pienemmän kanssa ulkona ja erittäin hyvin ovat pysyneet lämpöisinä ja TERVEINÄ, ja ovat olleet kaikilla keleillä. Vaunujen sisältä hengitettävän ilman lämpötila ei tosiaan ole -30 vaikka muu ulkoilma on. Siis mistä näitä tutkimuksia riittää(ja niiden rahoitusta)? Lapset pihalle puhtaaseen ilmaan eikä epäpuhtauksia täynnä olevaan sisäilmaan...

 • isukki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä lapset ovat nukkuneet vielä reilussa 10 pakkasasteessa, mutta ei paukkupakkasilla. Kyllä sen näkee vauvasta, miten nautinnollista on nukkua raittiissa ulkoilmassa.

  Ei se tosiaan niin mene, että lapsi työnnetään pihalle kelissä kuin kelissä samoilla vaatetuksilla.

  Kerran laitoin n. 15 asteen pakkasilla 9kk vauvan ulos ja lämpötila-anturin heti toppapuvun ulkopuolelle peiton sisään. Lämpötila nousi alun 23 asteesta 28 asteeseen lämpimän auringonpaisteen ansiosta ja tippui sitten 26 asteeseen kun aurinko alkoi laskemaan. Varusteina äityispakkauksen toppapuku, toppakintaat, toppatossut, kypärälakki ja toppalakki. Ympärille kaksi peittoa, rattaiden lämpöpussi, sen päällä pieni viltti ja jalkapeite, kuomun päällä froteepyyhe. Ei tosiaankaan vauvaa palellut kun 4 tuntia nukkui ulkona, mutta nollakelissä tuolla varustuksella olisi läkähtynyt.

 • Viivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En koskaan nukkunut ulkona kylmässä eikä ole ollut kertaakaan korvatulehdusta!

 • Missä on uusi Arvo Ylppö?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No voi taivaan vallat!

  Kaikki lapsemme ovat nukkuneet ulkona ja aina on ollut varpaat ja sormet lämpimänä. Ja terveenä ovat pysyneet! Kyllä se järkikin sanoo kuinka paljon vaatetta vauvalle päälle pitää laittaa. Äitiyspakkauksen kamppeet pelkastään ovat ihan hempuloita. Ehkä pitäisi tehdä tutkimus millaisia vahinkoja esimurkuille ja teineille tulee, kun kulkevat pää paljaana pakkasessa ja lantion seutu samaten. Kovimmissakaan pakkasissa en ole nähnyt osalla kuin esim pillifarkut.....murehtisin tuota vauvojen vaatetusta enemmän.

 • Sabe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen nukuttanut omaa lastani -25 asteessa ja koko yön.

  Hyvin on nukkunut..

  • mimmu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   JOs itse olet myös nukkunut autuaana pirtissä olisi tuo voitu tulkita jo heitteillejätöksi. Ulkona nukuttaminen valvotusti sopivat varusteet päällä kohtuu kelissä on koettu meilläkin hyväksi.

 • vaatteista ja muista varusteista se on kiinni...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä on kaikki kolme lasta nukutettu ulkona jopa niilä -30 ja vähän ylikin pakkasilla. Päällä normaalit vaatteet, kolme kerrosta villaa, toppahaalari, kypärämyssy, villamyssy, toppalakki, villasukat, parit huovutettut villatöppöset, alla lampaantalja, ympärillä villashaali, kuomun päällä villashaali ja vielä sadesuoja.koko vaunujen peittona - ei yhtä ainotta korvatulehdusta ja lapsi nenänpäätä, sormia ja varpaita myöten lämmin.

 • Hamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Korvatulehduksilla ja pakkasessa nukkumisella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Asioita ei tule yhdistellä väärin. Maalaisjärki mukaan ja ne jotka haluavat tietää enemmän niin kannattaa lukea tähän liittyvä tutkimus lähemmin. -15°C melko hyvä raja ulkonanukuttamiseen ja hyvin puettuna menee hiukan kylmemmässäkin. Opetelkaa pukeutumistekniikkaa ihan itsennekin takia. On paljon mukavampi liikkua ulkona kun tietää miten pukeutua erilaisiin olosuhteisiin.

 • justjoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hoho, koska olen tammikuun '85 lapsi, ei äiti minua viitsinyt laittaa -40 pakkaseen nukkumaan. Sitten kun kelit paranivat, en oikein suostunut aluksi maaliskuussa sitten nukkumaan... niin, elämässäni en ole antibioottia syönyt, ei korvia puhkottu.

  Hmm... sisarukset on kyl ulkona nukkuneet, muttei heilläkään korvatulehduksia ole koskaan ollut, vaikka elämänsä aikana muutamat antibiootit ovat syöneet.

  Kyl se on vaan niin, että erilaiset vastustuskyvyt meillä ihmisillä on.

  Joo eli eiköhän se maalaisjärki kerro, miten ja millaiseen paikkaan tulee pieni laittaa nukkumaan eikä hurjilla pakkasilla niin asia ok.

 • Järkevä äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Naurettava keskustelu, naurettava aihe. Kaikilla ei ole mahdollisuutta ulkona nukuttamiseen, eikä tarvetta. Monilla ei nykypäivänä ole muita lastenvaatteita kuin ne huonoksi haukkumanne yhteiskunnalta saadut, ei parveketta jossa nukuttaa, ei myöskään tarvetta nukuttaa lasta "kolminkertainen aika" ulkona. Joidenkin lapset kasvavat terveiksi ja iloisiksi nukkumalla sisällä lyhyet unet päivällä, pitkät yöllä. Suurin osa maapallon lapsista nukkuu turvallisuussyistä sisällä, enkä näe mitään syytä poiketa tuosta tavasta. Etenkään tässä arktisessa helvetissä.

 • Äiti x 2

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maalaisjärjellä ajateltuna vauvat tulisi nukuttaa sisällä. Ulkona käydään vain vaunulenkillä. Kerrankin asiallinen tutkimus. En itsekään haluaisi nukkua ulkona pakkasessa, miksi ihmeessä lykkäisin sinne pikkuisen vauvan!

 • ellu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole korvatulehduksia sellaisella lapsella jota ei nukuteta ulkona talvella.Meepä ite nukkuun pakkaseen tuntikausiksi. Minä olen tosi vihainen pakkasessa nukuttamiseen.Sitte rampataan päivystyksessä ihmettelemässä korvatulehdus kierteisen vauvaparan kanssa että miten tällä taas on korvat kipeenä kun vasta syötiin taas antibioottikuuri. Kyllä pitäs lailla kieltää jo moinen lasten rääkkäys.

 • Respect

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pari viikkoa sitten tuttavani, nuori tuore äiti, päivitti statuksensa facebookissa jotenkin näin, että "ihan pahaa tekee laittaa vauva nukkumaan ukos 17 asteen pakkaseen, kun itse saa köllöttää lämpimällä sohvalla".

  - Haloo!?! Miksi kukaan vanhempi tekisi lapselleen sellaista arkipäivän asiaa, joka tuntuu itsestä pahalta??? Toimikaamme sydämellä ja rakkaudesta - mitä väliä sillä on mitä yhteiskuntamme kirjoittamattomat säännöt sanovat vauvan päiväunipaikasta? Kuka lasta oikeasti puolustaa, jos omat vanhemmatkaan eivät sitä tee??? Ei vastuuta voi eikä pidä vierittää "systeemin" niskaan, tyyliin "kun kaikki muutkin...".

 • emma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensimmäisen vuoden ajan poika nukkui päivittäin ulkona, jos ei pakkasta ollut yli kymmentä astetta. Kertaakaan ei ollut viileät kädet tai jalat eikä ainoatakaan korvatulehdusta ole ollut. Tosin jos pakkasta oli emmän kuin viisi astetta, niin otin sisälle jo 30 min-1 h päästä jatkamaan unia. Mut en mitenkään ota vastaan noita provoja, että ulkona nukuttavat vanhemmat ovat edesvastuuttomia, jos huolehtivat, että kaikki on varmasti hyvin.

 • Miespä tiesi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mies sanoi reilut kaksikymmentä vuotta sitten, että meidän lapsia ei sitten nukuteta ulkona. Eikä nukutettu. Lapset ulkoilivat sitten kun omat jalat kantoivat ja ovat nyt terveitä aikuisia. Arvo Ylpön nuoruudessa oli syytä panna lapset ulos nukkumaan, kun monessa talossa asui se tuberkuloosi eikä ollut penisilliiniä.

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennen aikaan äitini ja mummoni sanoivat, ettei pieniä lapsia saa viedä ulos pakkasilla lainkaan. Samaa neuvoa minäkin noudatin lapseni synnyttyä. 90-luvulla neuvoloissakin sanottiin, ettei alle vuoden ikäisiä saa missään nimessä edes kuljettaa ulkona muutoin kuin erittäin lyhyitä matkoja pakkasessa eli autotkin piti lämmittää lasta vasten valmiiksi.

  Ovatko nykyajan äidit tulleet aivan sekopäisiksi, eivätkä tajua sitä, ettei pieni ihminen tarkene pakkasella ulkona, vaikka olisi kuinka hyvin puettu.

  Vauvat eivät tuota lämpöä samalla tavalla kuin aikuinen ihminen ja pieni lapsi käyttää kaiken tuottamansa lämmön kasvuun. Sen takia kaikki alkeellisissa oloissakin lapsiaan hoitavat äidit ja isät pitävät lapsensa aina mahdollisimman lämpimässä paikassa. Jopa eläimet suojaavat jälkeläisensä kylmyydeltä, mutta mitä tekevätkään ihmiset - vievät tarkoituksella lapsensa ulos jäätymään pakkasilla.

  Lapsen ulkona oleminen ei ole nukkumista, vaan puolihorroksissa olemista, jossa myös herkät aivot kärsivät kylmyydeltä. Menkääpä naiset itse kylmään makuupussiin nukkumaan villavaatteissa. Huomaatte miten kylmä siellä on nukkua. Lämpimät vaunut ovat vain hetken lämpimät ja muuttuvat metalliosineen hetkessä aivan jäisiksi ja palelluttavat lasta entisestään.

  Neuvolaankaan lapsia ei saanut viedä vaunuissa noin 20 asteen pakkasella kilometrin matkaa aiemmin vielä 90-luvulla.

  Järki hoi!!!

 • Raajatkin lisäsuojattava jo syksyllä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisäksi vauvoille pitää lisätä käsiin ja jalkoihin lapasia ja paksumpia sukkia. Minä en aikoinaan tiennyt, että vauvan jalat voivat olla kylmät huoneissakin, kunnes oma äiti sitten minua neuvoi.

  Nyt näen kaupungilla äitejä, joiden vauvoilla ei joskus ole ollenkaan töppösiä tai kenkiä, vain pelkät sukat ja ulkona on vetoista, kosteaa ja kylmää. Samoin ovat sormet yksien lapasten varassa. Kun olen hirveän kylmänarka, tuollainen ei vaikuta kovin järkevältä. Lapsen jalkoihin pitää laittaa kengät ja kunnon tuulta pitävät kintaat, joiden alle villalapaset.

 • vilukissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmistä ei ole tarkoitettu elämään näin kylmässä ilmastossa. Ei lasta, eikä aikuista. Minä ainakin häippäsen täältä heti kuin mahdollista.

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko joskus tehty tutkimusta, jossa olisi todettu pakkasessa nukkumisesta joku hyöty? Yhden tai muutaman lapsen sairaudet tai niiden puuttuminen ei oikein riitä näytöksi. 90% ihmisistä ei ole juuri kokenut pakkasta saati nukkunut siinä. Arvelisin että evoluutio on sopeuttanut ihmislapsen lämpimämpiin oloihin. Toki esim. raikas ilma eli riittävä ilmanvaihto sisätiloissa on hyväksi aikuisillekin, kuten myös sopivan viileässä nukkuminen. Ihmiset ovat kovin sopeutuvaisia, mutta jos etsii parhaita vaihtoehtoja...

  Enpä tosin syyttele niitä jotka tietävät 'paremmin'. Muistakaa kuitenkin että muutaman kilon otus jäähtyy paljon nopeammin kuin 50 kiloinen.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Tulli paljasti Suomen suurimman nettihuumekaupan – arvo 2 miljoonaa euroa

Värikäs

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä