Ulkomaat |

Palestiinalaiset jättivät kiistellyn YK-jäsenyyshakemuksensa

Palestiinalaishallinto on jättänyt kiistellyn YK-jäsenyyshakemuksensa Yhdysvaltojen vastusteluista huolimatta. Palestiinalaiset vaativat YK:n täysjäsenyyttä ja Palestiinan tunnustamisesta valtiona.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas jätti hakemuksen YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille.

Asia etenee YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi, mutta Yhdysvallat on ilmoittanut estävänsä jäsenyyshakemuksen etenemisen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan.

Nimettömänä esiintyvä Venäjän valtuuskunnan lähde puolestaan sanoo uutistoimisto Reutersille, että Venäjä äänestäisi palestiinalaisten jäsenyyden puolesta, jos asia tulee turvallisuusneuvoston äänestykseen.

Palestiinalaishallinnon jäsenyyshakemus on ollut YK:n yleiskokouksen eniten huomiota herättännyt aihe. Yhdysvallat pyrki kulisseissa taivuttelemaan palestiinalaisia luopumaan hakemuksen jättämisestä, mutta ei onnistunut tässä.

Hakemuksessaan palestiinalaishallinto vaatii Palestiinan tunnustamista valtiona ja YK:n täysjäsenyyttä. Palestiinalaiset esittävät valtion rajoiksi ennen vuoden 1967 sotaa voimassa olleita rajalinjoja.

Palestiinalaishallinto tarvitsisi YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta 9 maan hyväksynnän jäsenyydelleen. Turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä Yhdysvallat on kuitenkin siis ilmoittanut estävänsä jäsenyyden veto-oikeudellaan.

Lisäksi palestiinalaiset tarvitsisivat yleiskokouksessa kahden kolmasosan enemmistön.

Palestiinalaisilla on tällä hetkellä pysyvän tarkkailijan asema YK:ssa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä