Teatteri |

Palestiinalaisvierailu Kansallisteatterissa

Palestiinalaisteatteri taistelee Israelin miehitystä vastaan, mutta myös naisten oikeuksien puolesta. Näyttelijät odottavat hyväksyntää palestiinalaisina ja ihmisinä.

Kaksi näyttelijää
Kuva: Yle

Palestiinalaisen The Freedom Theatren nuoret näyttelijät esittävät While Waiting -esitystä Kansallisteatterissa 14.-15.5. Esitys on kunnianosoitus teatterin perustajalle Juliano Mer-Khamisille, joka salamurhattiin runsas vuosi sitten Israelin Länsirannalla.

Jeninin pakolaisleirillä toimiva The Freedom Theatre on kuuden vuoden ajan luonut toivoa karuihin oloihin. Tuo toivo sai kovan kolauksen runsas vuosi sitten, kun teatterin perustanut israelilainen näyttelijä Mer-Khamis salamurhattiin teatterin lähistöllä.

- Julianon murhan jälkeen meistä tuntui, ettei millään ole merkitystä. Joku ampui ihmisen, joka toi meille taidetta, kulttuuria ja tasa-arvoa. Tämä esitys syntyi, koska halusin löytää jotakin, jolla on merkitystä maailmassa, kertoo esityksen ohjaaja Udi Aloni.

Odotan, että meidät hyväksytään sekä palestiinalaisina että ihmisinä.

 

Olemme palestiinalaisia emme terroristeja

Kansallisteatterissa vieraileva While Waiting on The Freedom Theatren oppilaiden kunnianosoitus edesmenneelle opettajalleen. Esityksessä nuoret näyttelijät käsittelevät tunteitaan Samuel Beckettin Huomenna hän tulee –näytelmän avulla.

- Me ihmiset odotamme aina jotain. Palestiinalaisena odotan vapauttani. Haluan ihmisten tietävän, että me olemme palestiinalaisia emmekä terroristeja, näyttelijä Mo'min Switat sanoo.

- Odotan, että meidät hyväksytään sekä palestiinalaisina että ihmisinä.

Teatteri taistelee myös naisten oikeuksien puolesta

The Freedom Theatren perustamisen taustalla on Juliano Mer-Khamisin toive palestiinalaisten ja israelilaisten yhteisestä valtiosta. Teatteri on kuitenkin vallankumouksellinen myös Länsirannalla, sillä se korostaa yksilön oikeuksia.

Tästä syystä Beckettin näytelmän kulkurikaksikoksi valittiin kaksi naista, sanoo ohjaaja Udi Aloni.

- Teatterimme taistelee Israelin miehitystä vastaan, mutta myös naisten ja kaikkien ihmisten oikeuksien puolesta. Vaikka Beckettin perikunta on asiasta eri mieltä, voi kulkurikaksikko mielestäni olla kaksi naista Jeninin pakolaisleiriltä. He joutuvat kohtaamaan sekä Israelin että oman yhteisönsä syrjinnän.

Länsimaissa taide ei ole yhtä vaarallista, mutta sillä ei myöskään ole yhtä suurta vaikutusta.

 

Näytteleminen Länsirannalla vaarallista

Kaikki Länsirannalla eivät hyväksy Freedom Theatren sanomaa. Teatteri on joutunut yhtä lailla Israelin armeijan ratsioiden ja pidätysten kuin myös oman palestiinalaisyhteisönsä ennakkoluulojen kohteeksi, kertoo näyttelijä Mariam Abu Khaled:

- Teatterintekeminen Jeninin pakolaisleirissä on raskasta. Kukaan ei hyväksy sitä, että tytöt ja pojat ovat yhdessä lavalla. Tai edes harjoittelevat yhdessä.

Ohjaaja Udi Aloni sanookin teatterintekemisen Länsirannalla olevan hyvin vaarallista.

- Juliano murhattiin. Hänen ampumiseensa asti tunsin olevani täysin turvassa, vaikka olen Israelin juutalainen, edesmenneen näyttelijän ystävä kertoo.

- Uskoisin, että taide on vaarallista sellaisissa paikoissa, joissa se voi muuttaa asioita. Länsimaissa taide ei ole yhtä vaarallista, mutta sillä ei myöskään ole yhtä suurta vaikutusta, Aloni lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta: Teatteri

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä