Velkakriisi |

Papadimos jätti eroilmoituksensa, vaalit ensi kuussa

Kreikan pääministeri Lukas Papadimos on jättänyt eroilmoituksensa presidentti Karolos Papouliasille. Papadimosin väliaikainen kriisihallitus on istunut viisi kuukautta. Hänen mukaansa se on saavuttanut päätavoitteensa.

Kreikan pääministeri Lukas Papadimos (vas.) tapasi presidentti Karolos Papouliaksen (oik.) Ateenassa tänään, 11. huhtikuuta 2012.
Kreikan pääministeri Lukas Papadimos (vas.) tapasi presidentti Karolos Papouliaksen (oik.) Ateenassa tänään, 11. huhtikuuta 2012. Kuva: Louisa Gouliamaki / EPA

Perustuslain mukaan Papouliasin on määrättävä vaalipäivä viimeistään kuukauden päähän. Papadimos ehdottaa vaaleja toukokuun 6. päiväksi. Uuden parlamentin hän haluaisi aloittavan jo 17. toukokuuta, kertoo Kreikan valtiollinen televisio.

Papadimosin ja muiden keskeisten ministerien odotetaan jatkavan tehtävissään, kunnes Kreikalla on uusi hallitus. Se saa välittömästi ratkaistavakseen isoja haasteita: sen on jatkettava EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa sovittuja suuria leikkauksia.

Mielipidekyselyjen mukaan uudesta parlamentista tulee hyvin hajanainen, mikä ennakoi vaikeuksia hallitusneuvotteluihin. Uusi demokratia -puolueella on kyselyissä muutaman prosenttiyksikön johto Pasok-puolueeseen verrattuna, mutta Uuden demokratian kyselykannatus ei riitä hallituksen muodostamiseen yksin.

Hallitusyhteistyö Pasokin kanssa ei kuitenkaan tule kysymykseenkään, sanoo Uuden demokratian puheenjohtaja Antonis Samaras.

Kyselyt ennakoivat myös, että Kreikan uusnatsipuolue on ensi kertaa ylittämässä äänikynnyksen. Viidennes äänestäjistä puolestaan on sitä mieltä, ettei mikään puolue kelpaa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä