Media |

"Papankin silmät tulevat punaisiksi, kun se on ollut koko ajan tietsikalla"

Lapset pelaavat nykyään niin puhelimella, tietokoneella kuin erilaisilla pelikonsoleillakin. Kasvavatko nykylasten sormet pian kiinni älypuhelimiin ja tietokoneiden näppäimistöihin? Ja ennen kaikkea: mitä mieltä lapset tästä ovat?

Rovio pelit ja tietokoneen hiiri lähikuvassa.
Kuva: Mikko Suhonen

Jaakonpuiston päiväkodissa Kouvolassa piirtämis- ja värittämishetkeä viettäneet lapset pelaisivat tietokoneella kaikista mieluiten, jos saisivat itse valita mitä tekevät.

- Pelata koko päivän, lapset huutavat yhdestä suusta kysymykseen, mitä he tekisivät kaikista mieluiten.

Lasten vanhemmat eivät tunnu olevan lainkaan samaa mieltä lastensa kanssa siitä, että päivät voi kuluttaa pelaten. Lapset kertovat, että monella vanhemmat ovat rajoittaneet pelaamisen tietokoneella tuntiin päivässä.

Jaakonpuiston päiväkodissa lastentarhanopettajana työskentelevä Kirsi Wuolijoki-Mölsä uskoo, että vanhemmat seuraavat lastensa tietokonepeleihin käyttämää aikaa. Wuolijoki-Mölsän mielestä tunti päivässä tietokoneen ääressä kuulostaa viisaalta periaatteelta. Wuolijoki-Mölsän mielestä lapsi voi vielä samalla esitellä peliä vanhemmilleen.

- Se on tärkeintä, että vanhemmat osoittavat kiinnostusta lastensa tekemiseen, Wuolijoki-Mölsä painottaa.

Liika pelaaminen väsyttää

Jaakonpuiston päiväkodin lapsilla on myös vankat käsitykset siitä, mitä tapahtuu, jos pelaa liikaa.

- Silmät tulevat kipeiksi ja punaisiksi, yksi lapsista sanoo vakavalla äänellä.

Silmät tulevat kipeiksi ja punaisiksi.

– Jaakonpuiston päiväkodin lapset

- Minun papankin silmät tulevat punaisiksi kun se on ollut koko ajan tietsikalla ja tuijottanut sitä, toinen lapsi täydentää.

 Lapset kertovat myös, että heitä väsyttää, jos he pelaavat liikaa.

Wuolijoki-Mölsä kertoo, ettei ole erityisesti huolestunut tilanteesta, koska liika pelaaminen on hänen mielestään harvassa perheessä ongelma.

- Mutta sen kyllä huomaa tässä työssä, että jotkut lapset pelaavat kyllä aika paljon vuorokauden aikana. Ja erityisesti sellaisiakin pelejä, jotka eivät ole heille tarkoitettuja, Wuolijoki-Mölsä kertoo.

Wuolijoki-Mölsän mukaan esimerkiksi isommat sisarukset ohjaavat jonkin verran siihen, että ikärajoja ei noudateta. Wuolijoki-Mölsän mielestä tietokonepelien vaikutuksia lapsiin on vaikea arvioida.

- 5 - 6-vuotiaiden ikäkauteen kuuluu se, että leikit ovat rajuja. Vauhtia ja vaaratilanteita riittää, Wuolijoki-Mölsä kuvailee.

Jaakonpuiston päiväkodissa on perinteiset pelit ja leikit kunniassa. Tietokoneilla on mahdollista pelata ainoastaan oppimispelejä, jotka vahvistavat kielellisiä ja matemaattisia valmiuksia. Wuolijoki-Mölsä painottaakin sitä, että tietokoneissa ja niiden käyttöön tottumisella on hyviä puolia.

- Aikuisten vastuu on siinä se oleellinen asia, Wuolijoki-Mölsä painottaa.

Tuoreimmat aiheesta: Media

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä