Jyväskylä |

Pärjääkö Suomessa ilman suomea?

Kielitaidon sanotaan olevan maahanmuuttajien kotoutumisen tärkein tekijä. Moni maahanmuuttaja ei kuitenkaan pääse opiskelemaan suomea, sillä kielikoulutukset ovat liian täynnä. Pitäisikö kielikoulutukseen panostaa enemmän, vai voiko Suomeen kotoutua ilman kielitaitoa?

Kuva: YLE

Keski-Suomessa jopa kolmannes hakijoista jäi vuoden vaihteessa maahanmuuttajien kielikoulutuksen ulkopuolelle. Maahanmuuttajat kokevat tilanteen rajoittavan tulevaisuuden suunnitteluaan, kun koulutuksen järjestäjä ei pysty vastaamaan, milloin ja millaiseen kielikouluun voisi päästä.

Pitäisikö maahanmuuttajien kielikoulutukseen panostaa enemmän? Odotatko maahanmuuttajalta suomen kielen taitoa, vai onnistuuko asiointi vaikkapa englanniksi?

Maahanmuuttajein kielikoulutusta on kritisoitu myös liiasta keskittymisestä kielioppiin, vaikka tarve olisi arjen ja työelämän kielenkäyttöön ja ymmärretyksi tulemiseen. Kuinka hyvää suomea maahanmuuttajan pitäisi mielestäsi puhua?

Kommentoi aihetta (112 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Pohjoismainen yhteistyö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö olisi parasta opettaa kaikille maahanmuuttajille ruotsia? Siihen löytyy varmasti resursseja, koska sitä pakko-opetetaan jo nyt kaikille suomalaisille.

  • kouluttaja / mimmi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikein, sittenhän he voivat muuttaa Ruotsiin, meille jää vain kustannukset , meillähän koulutus toteutetaan verovaroin, "mamut" pääsee jo nyt kantaväestöä pienemmin pistein koulutukseen.

  • ei hullumpaa voi ehdottaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuttavapiirissä on maahanmuuttaja, joka sai niin vaasalaisessa kuin karjaalaisessakin opistossa tarpeekseen ruotsinkielisistä, jotka kertoivat avoimesti kyseiseen ulkomaalaisryhmään kohdistuvista ennakkoluuloistaan.

   Toisessa paikassa ruotsia äidinkielenään puhuva kehtasi vielä väittää koulun antavan parasta saatavissa olevaa suomen kielen opetusta. Heillä ei ollut edes oppikirjoja, jotain monisteita ja tunteja täytettiin suomalaisilla filmeillä, kuten Juoksuhaudantie ja kotimaisilla nykyelokuvilla, jotka sisälsivät ronskeja kohtauksia. Ymmärsin, että moni ulkomaalaistaustainen kauhistui uskontonsa tai kansallisen alkuperänsä vuoksi. Ei ihan fiksua Suomi-kuvaa. Ja vielä pitäisi ruotsia opettaa!

  • Pakkoruotsia, ei hyvänen aika

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Ruotsinkielen" opettaminen maahanmuuttajille on terveen järjen vastaista!

   Jos maahanmuuttaja on sattunut eksymään Ruotsikieliselle" alueelle, hänelle pitäisi silti opettaa kieli jota maassa puhuu yli 97% väestöstä!

   Seuraava tärkeä pointti on että hän oppii Englannin kielen, silläkin hänellä on mahdollisuus pärjätä Suomessa mutta varsinkin Euroopassa ja muualla maailmassa..

   Nykyajan Suomessa pakkoruotsin opiskelu onkin yksi suurimmista yhteiskuntaamme rasittavista vitsauksista.

   Sen voi sanoa jopa olevan tärkeä tekijä nykyiseen lamaan, sillä ruotsinkielen opiskelu on estänyt muiden tärkeämpien oppiaineiden riittävän tehokkaan opiskelun, sellaisten jotka olisivat mahdollistaneet kouluista valmistuneille opiskelijoille merkittävästi paremmat tiedot vaikkapa fysiikan, kemian, matematiikan ja tai luonnontieteidenkin alalla!

  • Selvä peli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi on itsenäinen maa ainakin vielä, ellei meidän omat tollot johtajat sitä pilaa.

   Virallinen kieli on suomi ja sitä pitää osata ts. se ei ole esim. englanti vaikka media sitä yrittää iskostaa kaikin keinoin. Enemmistö puhuu suomea.

   Tottakai jokainen voi puhua keskenänsä mitä kieltä haluaa, mutta tietyt ammatit vaatii hyvää suomen osaamista. Kaikki muu kieliosaaminen on tietysti vaan plussaa.

  • stadilainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pärjäähän ainakin pääkaupunkiseudulla ihan hyvin englannillakin. Monissa, ainakin akateemisissa työpaikoissa pärjää pelkällä englannilla. Koska persuja ja monikielisyyttä vastustavia savolaisia on maassa melko paljon on pääkaupunkiseudun ( + ehkä osa rannikkoa) ulkopuolella "mamuille" pakko opettaa suomen kieltä jos meinaavat siellä pärjäillä.

  • Mitä Häh ?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eihän tämä ole Suomen tai suomalaisten vaan maahanmuuttajan ongelma.

   Maahanmuutajat kyllä tietävät sen itse ellei kyse ole todellä idiootista, jolaisia tänne ei tarvita yhtäkään miedän itsemme lisäksi.

   Useita kertoja maata muutaaneena en ole vielä koskaan kuullut, että joku muu kuin minä itse olisi ollut kiinnostunut siitä osaanko maan kieltä vai en. Olen vain joutunut toteamaan, ettei ilman kielitaitoa mikään tahdo sujua ja opiskelemaan ainakin kielen alkeet.

  • Pois pakkoruotsi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maahanmuuttajia kohtaan se on väärin, kun rkp:läiset yrittää pakkoruotsittaa maahanmuuttajia. Totuus paljastuu kuitenkin, kun maahanmuuttaja joutuu opiskelemaan Suomenkielen selviytyäkseen yhteiskunnassa. Aikaa on tuhraantunut turhan murrekielen opiskeluun.

  • Antte

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joo, totta, RKP on puolue jioka itse asiassa ajaa rasismia!

  • Vastahankaan ihan muuten vaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä tässä maassa pärjää ruotsillalkin, ja en nyt oikein ymmärrä miksi juuri suomea pitäisi tuputtaa kun toisellakin kotimaisella pärjää vallan mainiosti.

  • ei missään tapauksessa ruotsia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos on pakko jotain muuta kieltä kuin suomi, niin sitten englantia, saksaa, espanjaa tai ranskaa. Pärjääpähän jossakin toisessa EU-maassa senkin jälkeen, kun maahanmuuttovirasto on syystä tai toisesta antanut hylkäävän päätöksen.

  • Kyllä ruotsille!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen pakkoruotsin vastustaja - mutta mamuja voisi tosiaan sijoittaa kaksikielisille ja myös ihan ruotsinkielisille alueille enemmän. Ainakin niitä mamutyhmiä, joiden on ollut vaikea oppia suomen kieltä, ehkä ruotsin kielen oppiminen olisi helpompaa? Onkohan tätä asiaa tutkittu mitenkään?

   Näin myös ruotsin osaajia saataisiin enemmän Suomeen - ilman pakkoruotsia suomenkieliselle. Ruotsin kieli avaisi mamuille työmarkkinat muissakin Pohjoismaissa, mikä edistäisi mamujen työllistymistäkin - monien mamuryhmien kohdalla tämä on kuitenkin ollut kantaväestöä heikompaa!

   Ja ruotsi on mamuille parempi portti myös muihin indoeurooppalaisiin kieliin.

 • Lääkäri ei sanakaan suomea

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikeaa oli tietää tulosta:

  lääkäri ei puhunyt sanakaan suomea

  eikä juuri muutakaan kieltä.

  Kirjoitti virheelliset raportit ja sanoi kerran "OK".

 • mussu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Silloin, kun menin Ruotsiin hommiin ei kukaan tullut kieliopetusta tarjoamaan. Itse oli kehnolla kouluruotsilla tultava toimeen. Nyt kun meille tulee väkeä ympäri maailmaa, niin kyllä asiallinen suomen opetus on järjestettävä. Onhan suomi yksi maailman vaikeimmista kielistä.

  • Sussu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "kun menin Ruotsiin hommiin ei kukaan tullut kieliopetusta tarjoamaan"

   Niin se oli minunkin kohdallani ja niin sen pitääkin olla. Ensisijainen vastuu kielen oppimisesta on maahanmuuttajalla itsellään, aivan kuin se on maassa syntyneelläkin.

  • Tämäkö vaikeaa?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja millähän perusteella suomi on yksi vaikeimmista kielistä? Tässä kielessä sentään kirjaimet ääntyvät aina samoin, olivatpa ne minkä tahansa muun kirjaimen yhteydessä eli äännevastaavuus on hyvä. Useissa "helpoissa" kielissä tuosta saa vain uneksia.

 • jotain tietävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Englannilla pärjää, jos toimii asiantuntijatehtävissä. Niissäkin ennen pitkää tarvitaan suomen kieltä, erityisesti johtotehtävissä, ettei jää tulkin armoille.

  Muuten suomen kieli on välttämätön yhteiskuntaan sopeutumiseksi. Olen itse työskennellyt ulkomailla asiantuntijatehtävissä ja totesin, että ilman kielitaitoa jää yksin. Onneksi opettelin, en suosittele ummikon uraa kenellekään.

  Vaimoni on ulkomaalainen ja hän on opiskellut suomen kieltä useammassakin instituutissa. Täällä pääkaupungin ulkopuolisessa kaupungissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana ainakin parikymmentä koulua antanut suomen kielen opetusta, mikä kertoo alan hajanaisuudesta ja lyhytjännitteisyydestä. Jatkuvien projektien sijaan tarvitaan pysyvä järjestely, virallinen kielikoulu, joka antaa korkealaatuista opetusta eri tasoisille oppilaille alkeista viimeistelyyn. Yleensä tarjonta loppuu tasolle 3, mikä ei riitä.

  Lisäksi pitäisi olla tarjolla ilmaisia nettikouluja.

  • Aleksius

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vähän samanlainen kokemus ulkomailla työskennellessä. Kokouksessa kyllä puhutaan englantia mutta päätökset pitäisi pystyä välittämään alemmalle portaalle ja jossain vaiheessa ihmiset eivät enää osaakkaan engantia, kun lähestytään ihan sitä peruskokoonpanon tasoa.

  • ceterum censeo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jotain tietävä: Tuo ehdotuksesi nettikoulusta on hyvä.

   Suomen kieli todellakin on välttämätön yhteiskuntaan sopeutumiseksi. Se on myös välttämätön useissa ammateissa, joitakin asiantuntijatehtäviä ehkä lukuunottamatta.

   Toisaalta, maahanmuuttajilta on kohtuullista odottaa omaa aloitteellisuutta kielen opiskelussa, mutta siihen tietysti tarvitaan välineitä. Nettiopetus on siitä hyvä, että sitä voi tehdä oman aikataulunsa mukaisesti eikä siinä tule luokkakoot ja kapasiteettirajat vastaan. Luokkaopetus voi tällöin jäädä täydentävään rooliin ja sehän taas helpottaa niitä kapasiteettiongelmia. Kaiken tämän lisäksi nettiopetus on vielä kustannustehokastakin.

 • Sukeltaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Töiden saamisen kannalta suomenkielentaito on melko tärkeää ja sen takia kaikille maahanmuuttajille pitäisi järjestää kieli- ja kulttuuriopetusta. Sen voisi kuvitella pitkällä aikavälillä tulevan valtiolle halvemmaksi kuin maksaa tukia työttömille kielitaidottomille.

 • Kumarrus ja pyllistys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan sama millä kielellä maahanmuuttaja koittaa täällä itse pärjätä, mutta kaalliksi varmaan meille veronmaksajille tulee tulkkipalvelut joita heille on tarjolla erinäisissä tilanteissa. Myös odotan, jos ovat asiakaspalvelijoina, heidän tulee taitaa valtaväestön kieli. Kokemusta on ulkolaisen lääkärin kirjoittamasta sairaskäynnistäni sairaalassa. Teksit on aivan eri,kuin hänelle kerroin tapahtumista ennen sairaalaan johtanutta tapahtumaa. Tutkimukset kyllä meni OK. mutta lausuntoa en voi käyttää uusissa mahdollisissa sairakohtauksissani pohjana, niin se eroaa todellisuudesta ja sanatkin kirjoitettu lausuntoon, kuten vieraskielinen sen on sanellut. : )))) Vahvasti uskon, että ei suomalainenkaan työtä Ranskassa tai Saksassa saa, ellei kieltään taida, siis miksi meidän pitäisi kaiken sietävää kansaa. Onko meidän oman kansan koulasiatkaan ihan hyvällä tolalla, kysyn.

  • Huomauttaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kommentistasi päätellen ei sinunkaan kielioppisi virheetöntä ole, puhumattakaan kirjoitusvirheistä.

   Vaaditko mamuilta sitä, mikä ei sinultakaan taitu?

  • Kyynikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Huomuttaja ymmärsi kaiket tektsin, joten huomattaminen meni hänen itetuntonsa kohottamsen pikkiin.

  • Aleksius

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipä ainakaan ranskassa saa töitä, joissa vaaditaan ranskan kielen taitoa, ilman sitä ranskan kielen taitoa.

   Esim. puoliso lähihoitaja eikä osaa ranskaa, en kyllä minäkään mutta työkieli on englanti.

   Ammattisananston rakentaminen vie parhammillaankin vuosia oli ala sitten mikä vain.

  • Adolf Kuulapää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   1990-luvulla Olli-Pekka Heinosen ollessa opetusministerinä äidinkielen tuntikehyksiä kyllä supistettiin, mutta pakkoruotsiin ei tietenkään koskettu. Niinpä koululaisten luku- ja kirjoitustaito alkoi siitä hiljalleen huonontua.

  • ai jaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oliskohan tuo todella Heinosesta kiinni, kun kuuntelee esimerkiksi radio- , oikeastaan ratiotoimittajia, jotka eivät osaa lausua suomenkieleen kuuluvia kirjaimia kuten b, d, g, q jne. Pelaako siis klupi liikaa vai klubi liigaa, kun futiksesta on kyse? Oiskohan luku- ja kirjoitustaitoon vaikuttanut myös lukemisen ja muun kuin tekstarien kirjoittamisen väheneminen. En tiedä auttaiskohan pakkoruotsin lisääminen esimerkiksi englannin ääntämisen parantamiseen, sillä kyllä toi suomalaisten englanti tuolla maailmalla kuultuna on aika surkeata esimerkiksi ruotsalaisiin (tai jopa suomenruotsalaisiin) verrattuna.

  • murretta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   lausua b p:nä . Toisia ärsyttää etelän behmeä bee. Se on niin borkaa.

 • Oppiminen on itsestä kiinni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itseopiskelu on myös yksi vaihtoehto jos vaan motivaatiota löytyy, saatavilla on kielikursseja CD-levyillä, lisäksi netistä löytyy ilmaista sanakirjaa ja käännösohjelmaa joten ei kenenkään tulevaisuus ole välttämättä kiinni pelkästään siitä pääseekö sinne kielikouluun vai ei...

  Pitää muistaa että nämä kielikoulutkin ovat vain liiketoimintaa ja kieliopin viilaamisella saadaan mukavasti lisättyä oppituntien määrää eli käytännössä liiketoiminnan tuottavuutta.

  • Niki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Siis se on täyttä totta! Ja mä sen teinkin kun muutin Thaimaasta Suomeen 8vuotta sitten! Pärjäsin ilman kotoutumis! Enkä pyytänyt rahaa valtioita! Töitä sain heti vaikken puhu Suomea :)) tsemppiä kaikille ! T. Thainainen

 • hyvaa paivaa,keittoo,linssii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi hyssykät,on teillä aiheet. Kunhan ensin Suomalaiset oppisi puhumaan oikein.kyllä on ää vammasia toimittajakunnassakin,puhutaan kun olisi peruna suussa ja todella hyvaa paivaa. Kuinka tälläisten puhevammaisten (Suomalaisten)kanssa voi oppia puhumaan oikeaa suomen kieltä. On linssii,pitäisi olla linssiä esim. Nämä julkksetis mukamas hienot ihmiset eivät ainakaan puhu kirjakieltä.

 • Syrjityn kaveri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakko kai sitä on pärjätä ilman suomenkieltä, kun viranomaiset löytävät porsaanreikiä, joilla maahanmuuttajat syrjäytetään kieliopinnoista ja muistakin oikeuksista, joita laki määräisi.

  • Syrjityn kaverille:

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä jos sinä opettaisit "syrjitylle" suomenkieltä, kaveri kun olet. Itse opetin aikanaan äidinkieltäni ja sain "palkaksi" englanninkielen oppitunteja. Perheenjäseneni opettaa vielä tänäkin päivänä pakolaislapsia lukemaan, ilman korvausta. Näin säästyy rahaa teille "kunnon suomalaisille"...

  • initiative

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaupat ovat pullollaan erilaisia kielikursseja. Eiköhän kannattaisi lähteä siitä päästä, että jonkinlaista omatoimisuuttakin voi osoittaa. Ainakin sitä on syytä odottaa.Ei kai tarkoitus ole, että tänne tullaan vain passattavaksi.

 • mini-ruusu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pärjääkö Ranskassa ilman ranskaa, pärjääkö Norjassa ilman norjaa, pärjääkö Italiassa ilman italiaa. Miten pärjäsivät ummikko suomalaiset ruotsissa muutettuaan sinne 60- luvulla joukolla. Kieli oli pakko oppia jos halusi olla tekemisissä ruotsalaisten kanssa ja sen oppivatkin useat. Miksi ei kaakkois-suomen kouluissa saanut vaihtaa pakkoruotsia venäjän kielen opettamiseen vaikka se lisäisi työnsaannin suomalaisten työnsaanti mahdollisuutta. Omituista jatkuvaa polemiikkia siitä miten me saisimme maahanmuuttajat viihtymään täällä paremmin ja kuinka meidän on ymmärrettävä että heillä on omia tapojaan ja sääntöjään. Ja samaan aikaan meille ollaan toitotettu jo vuosia kuinka juntteja olemme kun menemme Las Palmasiin, Mallorcalle ja muihin vieraisiin maihin ja haluamme sielä muussia ja lihapullia ja sönkötämme tankeros englantia ja käytämme käsiämme. Jotenkin tähän puheenaiheeseen on totaalisen kyllästynyt!

 • Ähry

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maahanmuuttaja selviää aivan hyvin ilman Suomen kielen taitoa. Kielitaitovaatimus Suomen kansalaisuutta varten on täysin pielessä. Mitä sanotte esimerkiksi virheetöntä suomea puhuvan henkilön velvoitteesta todistaa että hän puhuu suomea? Silloin kun henkilö on asunut Suomessa kymmenvuotiaasta ja käynyt kaikki koulunsa Suomessa, häneltä tuo todistus vaaditaan, se ei riitä että hän puhuu ja kirjoittaa suomea sujuvasti. Tunnen henkilön, joka on asunut Suomessa 80-luvun puolestavälistä saakka ja joka ei puhu Suomea, eikä sitä tarvitse. Riittää kun yhteinen kieli löytyy, siitä se lähtee.

  • lingua franca

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä kielitaitovaatimus Suomen kansalaisuutta varten on itsestään selvyys. Jos henkilö puhuu virheetöntä suomea, hänellä ei ole vaikeuksia todistaa, että hän puhuu suomea. Todistuksen hankkiminen on tällöin varsin yksinkertainen muodollisuus. UIseimmissa ammateissa tarvitaan ainakin jonkinlainen suomen kielen taito. Kielitaidon tulisi siis olla ammatin vaatimusten mukainen. Olisi tietysti kiintoisa tietää, millä tämä suomen kieltä osaamaton tuttavasi leipänsä ansaitsee. Toki tunnen itsekin joitakin tietotekniikkaympäristöjä, joissa asiat hoidetaan pelkällä englannilla, mutta eivätköhän nämä paikat ole vielä enemmänkin poikkeuksia.

  • Ähry

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen itse työssä yrityksessä, jonka virallinen kieli on englanti. Osa porukasta puhuu jopa suomea. No problem.

  • Kielitaitoa vaadittava!!!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kielitaitovaatimus kansalaisuutta varten on oltava ehdottomasti - ja sen pitäisi olla vieläkin tiukempi!

   Pokkeuksia vaatimuksiin pitäisi antaa vain todellisille huippuosaajille; asiantuntijoille, tiedemiehille ja tietysti superrikkaille - sekä toki esim. kehitysvammaisille yms. - perustelluista inhimillisistä syistä! Myös työssäkäynti ja itsensä elättäminen voisi korvata kielitaidon puutteita.

   Se ettei halua oppia suomea tai ruotsia - ellei siis kyse ole ns. kansainvälisestä huippuosaajasta - on vakava merkki siitä, että kyseinen henkilö ei halua kotoutua Suomeen, eikä olla osa suomalaista yhteiskuntaa!!!

 • Ei pärjää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Omakohtaisesta kokemuksesta (lähipiiri) voin sanoa, että ei pärjää, ellei käy aivan uskomaton tuuri ja saa töitä suomalaisesta yrityksestä englantia puhuvana henkilönä.

  Ulkomaalaisten kohtelu on ilman suomenkieltä välillä enemmän kuin hieman törkeää suomessa, jos olisin itse ulkomaalainen en muuttaisi tänne, muualla on koulutus järjestetty tehokkaammin ja ihmiset kohteliaampia.

  Kehitysvaraa kyllä olisi (lähinnä enemmän resursseja = enemmän opettajia/kursseja) ja asiointi onnistuu englanniksi kunhan pysyy kehä III:n eteläpuolella, landella voi unohtaa englannin puhumisen kun eivät edes suomea välillä ymmärrä.

  • Ähry

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kysymys ei ole pärjäämisestä. Vierasmaalaista syrjitään Suomessa kielitaidosta riippumatta. Silloin kun on todellinen tarve työntekijälle, joka puhuu virheetöntä englantia (äidinkielenään), ei ole mikään ongelma työllistyä. Jos tällaista tarvetta tai työntekijän tarvetta ei ylipäänsäkään ole, niin työsuhde jää syntymättä vaikka laulaisit Hoosiannaa.

   Vierasmaalaiset usein jopa vaihtavat nimensä suomalaiseksi, koska heidän työpaikkahakemuksensa päätyvät roskakoriin ennen kuin niitä edes vilkaistaan. Minun nykyisessa työpaikassani on huomattava määrä ulkomaalaisia juuri kielitaidon ja kulttuurin tuntemuksen vuoksi. Pelkkä naivius sopimuskumppanin kulttuurista saattaa viedä hyvänkin sopimuksen täysin kiville.

  • Marja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Esimerkiksi Stubbin vaimo oli sitä mieltä,ettei ole mitään järkeä opetella

   suomea.

  • Missä tuo ihmemaa?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kerro missä maassa maahanmuuttajien jalkojen alle levitetään punainen matto?

 • Ansku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä maan alkuperäisten kielien osaaminen on elintärkeää maahan muuttajille, koska silloin he pääsevät sisään suomalaiseen kulttuuriin, elämään kanssakäymiseen alkuperäisten asukkaiden kanssa. Jos tänne otetaan maahan muuttajia niin kyllä se kielikoulutuksen tulee olla ensimmäinen asia, koska suomalaisista ei läheskään kaikki taida muita kieliä. Tunnen ulkomailta 30 vuotta sitten tulleen henkilön, joka puhuu tänäkin päivä hyvin huonosti ymmärrettävää suomea eikä tule koskaa puhumaan kunnolla, kun ystäväpiiri puhuu hänelle vain englantia!

  • vitsi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos aikoo jäädä pitkäksi aikaa, kyllä se kannattaa. Muuten ei ymmärrä edes vitsejä ja suomalaisten huumori ja kieli on tosi hauskaa. Tylsäähän täällä on asua, jos ei Suomea osaa.

  • Ähry

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vitsien ja huumorin ymmärtäminen tulee vasta joskus myöhemmin. Kaikkea huumoria ei välttämättä ennen kuin vuosien päästä.

 • marjaliisav

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uusi kotouttamislaki (2011)edellyttää viranomaisilta ohjausta ja neuvontaa kielikoulutus-ja työnhakuasioissa. Jos tämä lainkohta kielikoulutuksen kohdalta tavalla tai toisella ei toteudu niin kyse on kuolleesta lainkirjaimesta eli summa summarum kielikoulutus on kotouttamisen

  kannalta yksi tärkeä elementti niiden muden lain tarkoittamien toimenpiteiden rinnalla.

 • Seppo Jyrkinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomi elää koulutuksen turvin: kilpailijat tulevat Länsi-Euroopasta ja Kauko-Idästä. Se on jokaiselle enemmän tai vähemmän elinikäinen prosessi. Kielitaidottomuus pitää ihmisen yhtieskunnan ulkopuolella, vähintäänkin alemmassa tuloluokassa. Sillä rakennetaan sosiaalisia aikapommeja.

  Kielitaitovaatiomus on kohtuullinen ja sitä vaaditaan myös muualle muuttaneilta suomalaisilta. Lisäksi kielitaitoa on mahdollista harjoitella internetin avustuksella: hallitus keskustelupalstat ja skypet eivät paljoa maksa.

 • Ulkomaalainen Suomessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On kyllä mahtava lukea näitä kommentteja ja huomata, että useimmat eivät osaa omaa äidinkieltään kirjoittaa oikein.

  Suomen alkeiden opettelu on tärkeää, mutta sen jälkeen on vielä tärkeämpää päästä heti käytännössä harjoittelemaan juuri opittuja taitoja: työ- tai opiskelupaikka olisi löydettävä. Niin sitä parhaiten uutta kieltä oppii.

  Ja mitä väliä sillä on, että se tulee "veronmaksajien pussista"? Eikö Suomeen tulevista maahanmuuttajista tule muka heti itsekin veronmaksajia? Ja jos ollaankin alkuun enemmän KELA:n kuin mahdollisen työnantajan kanssa tekemisissä, silloin vasta veroja maksetaankin, 20% kaikesta.

  Milloin tekin suomalaiset opitte, ettei Suomen budjetista eli siitä, miten verorahat käytetään, päätä maahanmuuttajat vaan eduskunta ja omassa kunnassa raha-asioista päättää kunnanvaltuusto. Kotouttamiseen suunnatut varat nielevät tuskin kauhean suurta osaa budjetista.

 • Kake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kielitaito maahanmuuttajille on kaikista tärkein kaikille osapuolille - niin heille itselleen ymmärtääkseen ja tulla ymmärretyksi, sopeutumis- työpaikan saamiseksi, kolutusedellytykseksi Suomessa ja meille toisille helpottamaan lähestymistä ym. ym.

  Meillä Ruotsisuomalaisilla mm on tästä kokemuksia monella tavalla. Niin kauan kuin kielitaito maan valtakielestä puuttuu maahanmuutajalta on hän ja tuntee olevansa ulkopuolella yhteiskuntaa, kanssaihmisiä ja kaikkea. Kun kerran otetaan vastaan pakolaisia ja maahanmuuttajia niin silloin täytyy yhteiskunnan järjestää suomenkielen opetusmahdollisuudet kaikille. On vaadittava kummaltakin osapuolelta, maahanmuutajilta ja kieliopinnonjärjestäjiltä että opiskelusta tulee tasokasta ja tehokasta, kuitenkin yksilön edellytykset huomioiden.

  • Kielikurssi on jännä juttu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se on mukava tapa aloittaa elämä Suomessa, kun pääsee joka päivä kouluu. Siellä tapaa muita maahanmuuttajia ja toivottavasti järjestetään vapaaehtoisia Suomalaisia alkuasukkaita sekaan kaveriksi ja ohjaajaksi. Ensimmäisen kielikurssin muut opiskelijat voivat tulla elinikäisiksi ystäviksi. Olin itse kielikurssilla Euroopassa ja samalla kurssilla oli haavoittunut vapaustaistelija Kurdi, Iranilainen melkein prinsessa (mielettömät meikit kun sai olla ilman huntua) ja serbialainen tyttö, jonka vanhemmat sai järjestettyä ulkomaille opiskelemaan turvapaikan sijaan. Aiheesta voisi melkein tehdä filmin.

  • Kielikurssi on sitten jännää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mukana oli myös venäjältä paennut aktivisti, Yhdysvaltalainen opiskelija snobi ja muutama rastatukka Karibialta. Järjestimme paljon synttäri kutsuja ja kahvitapaamisia. Aivan upea porukka. Me kaikki oltiin uudessa maassa aloittamassa uutta elämää.

  • kielikurssi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maailmalle meno avartaisi monen suomalaisen katseen. Vieläkin "kuulen" tekstissäsi innostuksen ja hyvän mielen, jonka ilmeisesti kielikurssilla sait.

 • Vuoden ulkomailla asunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottakai suomen kieli on opittava, jos aikoo Suomessa asua ja työskennellä. Vuosi on kuitenkin aivan liian lyhyt aika kielen oppimiseen. Lähtötasosta riippuen vuoden aikana kyllä oppii puhumaan jonkin verran, mutta emme voi olettaa kaikkien oppivan vaikeaa kieltämme täydellisesti niin lyhyessa ajassa.

  Itse olin vuoden Japanissa, mutta olin opiskellut kieltä jo ennen sinne menoa. Opin kyllä puhumaan ja kirjoittamaan sujuvasti arkikieltä, mutta esim. työelämässä minulla olisi suuria vaikeuksia. Kielen oppii kunnolla vain käytännössä, joten huonoa suomea puhuville maahanmuuttajillekin on annettava mahdollisuus työntekoon (jos kyseessä on muuten pätevä henkilö). Ja täysin kieltä taitamattomille kielikoulutusta.

 • Sisko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinka voisi vain Suomen kieltä vuoden tiiviisti opiskelevat ihmiset sopeutua kotimaansa kulttuurista täysin toisenlaiseen kulttuuriin? Ainoa "autuaaksi" tekevä asia Ei Ole Pelkästään Suomen Kielen Oppiminen, vaan Myös Suomalaisen Kulttuurin, Lainsäädännön ja jopa kirjoittamattomien sääntöjen omaksuminen sekä toisen ihmisen yksityisyyden ja koskemattomuuden määrän hyväksyminen kaikissa tilanteissa ja omista mielihaluistaan huolimatta! Suomalaisuus on todella vaikea löytää - saati sitten omaksua - aitona. Sillä ei suomalaisuus ole tuppisuumaista kylmää puhumattomuutta ujouteen sekoitettuna, eikä myöskään vain viinan oikeuttamaa rähinöintiä ja Luulopuheita vierasmaalaisia kohtaan, vaan se on niin herkkä sekä tuskallinen sukupolvesta toiseen - äitienmaidoista ja isien käytöksistä periytynyt monimutkainen katsantokanta elämään! Sellaista on vaikeaa opettaa, joten olisi varmasti hyväksi kaikille osapuolille vain saada aikaan vilpitöntä ja hyvää kontaktia toisiinsa ilman ennakko-asenteita?

  • Ähry

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kieli ja kulttuuri ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Työn vuoksi muuttanut ja kieltä opiskeleva omaksuu kulttuurin melko hyvin jo vuoden aikana. Minä en suinkaan ole kielen ja kulttuurin opettamista vastustamassa, olenhan itsekin työskennellyt kolmessa eri maassa Suomen ulkopuolella ja opetellut kaksi eri vierasta kieltä kantapään kautta, joista toista sitten myöhemmin vähän aikaa myös kielikurssilla. Kaikenkaikkiaan aikaa Suomen rajojen ulkopuolella tuli vietettyä pitkälti toistakymmentä vuotta. Usein kielikurssit suunnitellaan sosiaalipummeja varten, eivätkä ne välttämättä vastaa työtätekevien ihmisten tarpeisiin. Kuitenki kaikitenki, maahanmuuttaja on selviytyjä ja pärjää tiukassakin tilanteessa. Viranomaisilta kaivataan rehellisyyttä, sillä heikolla tai olemattomalla kielitaidolla joutuu väkisinkin tukeutumaan muiden rehellisyyteen.

  • eri tason kursseja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yliopistot järjestävät myös kielikursseja. Tahti on ihan riittävän nopeaa..

 • Mindela

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa ei pärjää ilman suomen kieltä. Samon suomalainen ei pärjää ulkomailla, joillei puhu edes vähän kohdemaan kieltä, tai englantia. On ammatteja, joissa voi pärjätä ilman suomen kielen taitoa, mutta myös niitä ammatteja, joissa ei pärjää. Suomessa on ihmisiä, jotka puhuvat vain suomea tai ruotsia. Asiointi on vaikeaa, jollei ole yhteistä kieltä.

  Itselläni on tällä hetkellä sellainen tilanne, että olen ulkomailla, enkä puhu kuin vähän kyseisen maan kieltä ja turvaudun englannin kieleen, jota kaikki eivät täälläkään puhu. Helpottaisi paljon päivittäistä kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, jos kieli olisi hallussa.

  • kielipuoli potilas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä Hollantiin muuttanut naistoimittaja todisti ettei voi.Kun ei 30-vuodessa oppinut puhumaan auttavasti suomea joutui lähtemään muille maille vierahille.Toivottavasti hollannin kielen opinnot sujuvat joutuisammin.

  • kysymysmerkki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomessako saa toimittajan töitä auttavalla suomenkielellä? No problem in NL, Hollannissa puhutaan sujuvasti englantia ja maahanmuuttaja joutuu myös opiskelemaan maan kieltä ja maan tapoja. Valitettavasti myös Hollannissa, ennen kaikkea maaseudulla, löytyy pahoja puhuvia aivan samalla tapaa kuin Suomessa.

   Onneksi tämä naistoimittaja meni Amsterdamiin.

  • vastaus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Varmasti Hollanti sujuu helpommin. Se on tosi helppo kieli oppia. Jos on taustalla ranskan, englannin ja saksan opinnot, veikkaan tuollainen 2 - 3 kuukautta ja aika sujuvaa on puhe. Pari vuotta sitten Hollanti tiukensi rankasti maahanmuuto säännöksiä. Tällä hetkellä maahanmuuttajan tai hänen maahantuojansa maksaa itse tuhansien eurojen kielikurssit. Ja jos ei mene läpi, ei tule viisumia. Nykyään maahanmuuttajilta voidaan vaatia kieli ja kulttuuri kurssi jo ennen maahan tuloa. Eli sitä Hollantia pitää alkaa opetella jo kotimaassa. Myös jo jopa 30 vuotta kielitaidottomina maassa asuvat pakotetiin kursseille. He ovat vaarassa, koska ei ymmärrä maan lakeja eivätkä omia oikeuksia. Muitten on helppo riistää kielitaidotonta. Hollantilaiset marisee joka päivä, jos tekee pikku kielivirheitä. Todella pilkunviilaajia.

  • vastaajalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Totta on: hollantilaiset vaativat kielen ja kulttuurin opinnot. Siellä ei keskustella asiasta. Ja vaikka sinulla on kaksi akateemista tutkintoa, osaat kielen, olet maan kansalainen, alkuasukas saa avoimen työpaikan ensisijaisesti, mikä on suomalaistenkin mielestä varmasti oikein. Itse maassa vierailleena olen tavannut vain ystävällisiä hollantilaisia.

 • keskisuomalainen1974

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä varmasti yleisesti ottaen maahanmuuttajan on syytä oppia suomea, mutta tunnen yliopistoihmisiä, jotka ovat asuneet Suomessa yli 10 vuotta eivätkä koe tarvetta suomenkielen alkeitakaan opetella. Työ- ja kaveriyhteisössään nämä puhuvat englantia ja pärjäävät aivan hyvin.

  • Ope

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näinhän se on.

   Suurin osa maahantulijoista ovat kuitenkin muista kuin akateemisista piireistä lähtöisin, ja he tarvitsevat suomenkieltä - työllistyivätpä sitten mihin tahansa alalle.

   Kannattaa muistaa, millä aloilla meillä on ns. työvoimapula.

  • opiskelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Laittaisin noille ulkomaalaisille yliopiston opettajille kielitaitovaatimuksen: Viidessä vuodessa on opittava suomen kieli, jotta työsuhde jatkuu, ja sitä ennen selvä porras palkkaukseen. Tämä on tyypillinen tapa maailmalla. Tohtorintasoinen henkilö takuuvarmasti pystyy oppimaan suomen kielen, muuten ei varmanna ole kyvykäs mihinkään akateemiseen oppiin.

   Usein ulkomaalaiset opettajat pystyvät kielitaidon puutteesta laistamaan inhottavia tehtäviä eli kuorivat rusinat pullasta. Muuten kannatan lisää ulkomaalaisia opettajia ja tutkijoita, Suomen yliopistot ovat aivan liian sisäsiittoisia, saman proffan oppilaat jatkavat aina vaan.

  • Keskenään pärjäävät

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pärjääväthän nuo somalitäditkin keskenään omalla kielellään. Eivät ole pätkääkään kiinnostuneet kommunikoimaan naapuruston suomalaisten

   kanssa. Pihallakin kantoivat leikkipaikan seurusteluryhmän osan

   toiseen laitaan aluetta, etteivät olisi joutuneet kosketuksiin lapsia vahtiessaan,

   Eräs täällä jo ainakin pari vuotta asunut afrokomistus ei osaa tarkasti ottaen yhtään suomea. Hän ei tahdo opetellakaan. Hän pärjää omien maanmiestensä kanssa mainiosti. Työtä ei ole saatavana. Haluaisi kyllä työtä.

   Pikkasen vaikeaa, kun ei työhaastatelustakaan taida suomen kielen

   puuttumisen vuoksi oikein selvää tulla.

   Yliopistolla pärjäisi kielen puolesta, mutta esteenä on, ettei ole mitään akateemista pätevyyttä.

 • julle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi tokkiinsa hyvinkin pärjää ikäni oon savoo puhunu ja toimeen tullu.

  • Murteita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pidän murteista. Mutta annapa kun joudun ulkomailla muuttamaan paikasta toiseen, saan joka kerta opetella uuden kielen=murteen. Nettikeskusteluissa lukisin mielelläni juttuja entisen kotimaani murteilla.

  • sudeettisavolainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Savo onkin poikkeus. Kun savolainen puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle. Tästä huolimatta olen valmis hyväksymään maahanmuuttajille savonkielen sutjakan hallinnan suomen kieln vaihtoehtona. :-)

 • Aleksius

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilman ennakkoluuloja ajatellen on ihan typerää kenenkään opetella suomea, suomalaisten tai ulkomaalasiten. Missä sitä tarvitsee? Ai niin Suomessa :)

  Päätetään vain, että vaihdetaan kieli englantiin. Vaikkapa 1.1.2015. Eihän se tietenkään parissa vuosikymmenessä iskostu mutta pikkuhiljaa päästään eroon suomen kielestä illatiiveineen ja allatiiveineen.

  • matti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Johan se joku pöljä pääsi englantinsa tänne tuomaan. Tässä maassa on vaikea opetella käytännön suomea, koska nämä englanninpöljät ovat jatkuvasti pätemisen tarpeessaan englanninkielen taitojansa esittelemässä.

  • Kieli on isänmaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipä suinkaan hylätä suomen kieltä. Joskus jopa kuulee kauniisti puhuttavan ja kirjoitettavan kieltämme. Ueinkin olen hämmästyen kuullut tuollaisen pari-kolmevuotiaan puhuvan mitä monipuólisinta ilmaisurikasta suomea. Kuinka lie

   oppinutkin. Suloista kuulla.

   Ihmettelen, miten varttuneempi nuoriso ei monesti enää muotoile ymmärrettävästi puhettaan, vaan muotina on kummallinen mutina tai hesalaismallisen loppukorostuksen lisääminen sanoihin. No, sehän on tietty murre täällä.

   Ne ihmiset, jotka ovat joutuneet maanpakolaisiksi, säilyttävät kansallistunteensa ja yhtenäisyytensä kielen avulla. Kieli on koti ja yhdysside. Ajatelkaamme juutalaisia, jotka ovat hajaantuneina ympäri maailman, vaikkakin heillä nyt on Israelin valtiokin. Oma kieli versioineen on heille ollut korvaamattoman tärkeä.

   Jos pienen kansamme kieli "vaihdettaisiin" vaikkapa ilmaisuköyhään englanninkieleen, katoaisimme nopeasti sukupuuttoon kuolleiden kansojen ja kansaryhmien joukkoon. Siihen älköön pyrittäkö.

 • ils

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietysti kielen opetusta on järjestettävä, muuten pääsemme pian ratkomaan useamman sukupolven integraatio-ongelmia. Esimerkkinä voi katsoa saksanturkkilaisten tilannetta, kun kielenopetusta ei sen aikaisille vierastyöläisille järjestetty ja nyt kouluikäiset lapset eivät puhu sanaakaan saksaa.

  • ilsille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On totta, että moni turkkilainen ei puhu saksankieltä. Lasten kielelle tekisi hyvää pakkotarha hollantilaiseen malliin. Lapset "kouluun" nelivuotiaina, lukuopetusiässä heillä on tämän mallin mukaan jo melko hyvä kielitaito.

   Totta on myös, että suuri osa turkkilaisista/kurdilaisista vanhemmista on nykyään hyvin kunnianhimoisia, kun kysymyksessä on lasten koulutus.

  • Monisyisempi tilanne

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuo Saksan tilanne ei johdu kielikoulutuksesta, vaan ihan tiettyjen mamuryhmien omista valinnoistakin ja kielii vähän suuremmista sekä monisyisemmistä ongelmista. Suurin osa mamuista toki Saksassakin osaa saksaa, eikä tämä ongelma koske heitä!

   Tästä aiheesta on ollut paljon mediassakin, esim. eräs haastateltu saksalainen opettaja kertoi näistä saksaa tyystin osaamattomista mamuista, kuinka oli opettanut näistä monien vanhempiakin, jotka kuitenkin osasivat saksaa huomattavasti paremmin kuin omat lapsensa. Tuo opettaja kertoi lisäksi, että nämä vanhemmat olivat hakeneet vaimon kotimaastaan ja tietoisesti halusivat pitää lapsensa erossa saksalaisuudesta, johon siis saksan kielikin kuului. Kyse oli jo siis vähintään kolmannen polven mamuista. Ensimmäisen polven turkkilaiset kotoutuivat nimenomaan työn kautta melko hyvinkin, samoin heidän lapsensa!

   Kotouttaminen, integraatio - ovat isoja haasteita Suomessakin, ja on kaikkien kannalta tärkeää, että asiat hoidetaan hyvin!

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen virallinen usko ei ole Islam, joten yhteiskunnalla ei ole mitään velvollisuutta antaa tätä uskonopetusta.

  • islam

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pidän parempana, jos islamin opettaja on länsimaissa koulutuksen saanut henkilö. Näin varmistetaan islamin opetuksen laadun taso. Omasta mielestäni tosin minkään uskonnon opetus ei kuulu kouluun. Tapojen opettaminen olisi tärkeämpää.

 • Nokiotta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täällä jotkut varmaan syvällisestä kokemuksesta puhuu että suomen kielitaidolla ei ole merkitystä maahanmuuttajalle. Omasta kokemuksesta voin kertoa että on todella paljon väliä. Vaimoni pääsi ensimmäiselle peruskurssille 10 kuukautta muuton jälkeen, opiskeli toki kotona itse mutta se ei vaan riitä. Toiselle kurssille ei päässyt kun nuorempia hakijoita oli paljon. Työkkäri kertoi heti että ei mitään mahdollisuuksia työllistyä huonolla kielitaidolla. Lyhyt suomenkielen koulutus muutaman vuoden jälkeen kun lapset oli hankittu. YKI kielitutkinto läpi. Opiskeli myyjän ammattitutkinnon. Ei saanut K-marketista töitä kun ei ollut riittävä kielitaito, harjoitteli paikassa kaikkineen 8 kk ja teki työnsä erittäin hyvin. Työelämävalmennuksessa Prismassa 6kk ja sai pätkittäin yht. 2,5kk töitä. Ei jatkoa kun ei riittävän hyvä kielitaito ja ammattitutkinto (palkka liian korkea), sai hyvät arvosanat töistä. Nyt opiskelee vammaisavustajaksi ja on Suomen kansalainen 8v asumisen jälkeen. Repikää siitä.

 • Epäoikeus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olematta thainaisia vastaan, ihmettelen, miten eri tavalla kohdellaan EU:n ulkopuolelta tulevia. Thainaisia eronneita ym. paljon katukuvassa. Erotaan kohta, kun on tultu Suomeen. No usein on huono suhde, on vain haluttu tulla maahan. Ja se siitä. Mutta heitä ei kukaan ole käännyttämässä maasta pois.

  Juuri kuulin afro-amerikkalaisesta perheestä, joka ei ole vieläkään saanut pysyvää tai piempää oleskelulupaa. Lapsensa on syntynyt Suomessa. Pätkäoleskelulupia on jatkunut vuosia. Työssäkäyvä, ´hyvän suomenkielen opetellut. Ei ole kääntynyt anomaan sosiaalitukia, vaan elää perhe työn teolla. Miksi he eivät saa elää Suomessa rauhassa, koska ovat täysin asettuneet aloilleen.

  Oleskeluluvasta, siitäkin lyhyestä, on maksettava. Nelihenkisellä perheellä menee siihen noin kuukauden tulot. Jopa vauvasta on maksettava oma maksu, näin

  kuulin.

  Tämä oli minulle täysin uutta, että oleskeluluvasta pitää maksaa ja paljon. Täällä on väkeä Kelan tuilla, mutta työtä tekevä ei saisi täällä olla!

 • Enemmistö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minkä takia hankitaan Suomeen tänne tarpeetonta sakkia vastoin suurimman enemmistön halua? Ongelmia itselle vielä hieman lisää, vai? Ei me nyt sentään niin haasteenhakuista kansaa olla.

  Ja lehtiin kelpaa vain se promille, joka on kaikkea muuta, kuin se rikkaus, jota enimmäkseen Suomeen tulee... ... kiitos ns. päättäjät - Maksun aika tulee teillekin jossain vaiheessa.

  • vastaus: tarpeetonta sakkia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suurin osa ulkomaalaisista haluaisi itse hankkia elantonsa. Mietin tässä vain, että minkälaisille suomalaisille tavoille tänne tulevat vieraat pitäisi opettaa. Ei mielestäni ainakaan sinun tavoillesi.

  • Eipäs

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   vaan suomalaiset on katelleet liikaa höpö-ohjelmia jenkeistä: ei haluta tehdä sitä "normiduunia". Pakko ottaa porukkaa muualta. Silti kehdataan kitistä, miten muut vie työpaikat, vaikkei mikään kelpaa. Pullamössöilyä parhaimmillaan.

 • Lepääjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni kotuttamisessa maan kielitaito on tärkein tekijä. Itse asuin 10 vuotta ulkomailla ja siinä ajassa hyvinkin huomasi kielitaidon merkityksen. Kyllä englannillakin varmaan monessa maassa, joissain osissa, pärjää. Saa ystäviäkin, mutta ei se mitään oikeaa kotoutumista ole. On ja pysyy ulkomaalisena, kuten saattaa siltikin käydä, vaikka olisi kielitaitoakin. Pitää päästä tekemisiin paikallisten ihmisten kanssa arkielämässäkin. Joten oma-aloitteisuutta on oltava myös maahanmuuttajalla, ei muuten onnistu. Myös samaa kieltä puhvien maahanmuuttajien asettaminen asumaan samaan paikkaan on omiaan heikentämään kotoutumista, koska silloin helposti pyöritään vain omissa piireissä ja kontaktit kantaväestöön vähenevät ja konfliktit lisääntyvät.

 • En ymmärrä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ulkomailta muuttaa Suomen rannikkoseudulle, jossa ruotsinkieli on pääkieli niin silloin on järkevää opiskella ensin ruotsin kieli ja sitten suomen kieli. Se käy samanaikaisestikin. Ulkomaiden huonoista oloista tänne muuttaneet oppivat kielen paljon nopeammin kuin uppiniskaiset ja kielitaidottomat suomalaiset. Minusta tuntuu, että nämä 'viisaat', jotka hyökkäävät ruotsin kieltä vastaan eivät osaa edes englantia. Itse pärjään seitsemällä kielellä, osin auttavasti. Olen koulun jälkeen opiskellut eri tavoin ranskaa, italiaa, espanjaa ja viimeksi eestin kieltä. On se tuonut iloa ja hyötyäkin elämään.

 • Pekka P

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maahanmuuttujan pitää osata suomen kieltä auttavasti ennen kuin maahantulo sallitaan.

  Ainoa poikkeus voi olla painavin humanitaarisin syin maahan hyväksyttävät pakolaiset, joiden määrää pitää nykyisestä vähentää.

  Suomalaiset ovat hölmöjä, jotka muka yrittävät opiskella farsin kieltä miellyttääkseen afgaanipakolaisia. Asia on käännetty päälaelleen. Pakolaisten tulee oppia suomea, eikä suomalaisten heidän kieltään.

  Kuinka moni jenkki on opiskellut suomea miellyttääkseen suomalaista, joka on muuttanut USA:han. Ei yksikään!

 • Sentenced

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Englannila pärijää, mutta jos ossaa englantia, tahtoo suomen opettelu unehtua..

 • Aidot suomalaiset Vasemmalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä Suomessa asuvan pitää opetella suomenkieltä, jo oman pärjäämisensä takia. Mitään pakkoa ei tietenkään missään saisi olla, vaan kukin omaan tahtiin ja omalla tyylillä. Kiitos, anteeksi, hyvää päivää, apua, ole hyvä jne helppo oppia.

  Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että äärioikeiston PetosjytkyKokoomuslaiset, ovat maahanmuuton aloittajia, ylläpitäjiä ja kulttuurien pakkosekoittamisen takana. Samaan hengenvetoon kun ne tuovat vaaliäänensä verovaroilla, ne heiluttelevat rasismikorttia, ilmaista suomalaista orjatyövoimaa kalastellakseen. Tyhmät menevät ansaan, fiksut Vasemmalle.

 • Niki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis mä olen thaimaalainen nainen 33v! Olen muuttanut Thaimaasta Suomeen n.8vuotta sitten! Heti kun olen muutanut suomeen n.kaksi kuukautta myöhemmin mä menin töihin metalli verstaalle ! 6€tunti palkat 9tuntia päivässä! enkä puhu Suomea silloinkaan ! Sain kumminkin töitä!Töiden jälkeen menin suomenkielen kurssille siis maksoin itse bussi ja koulu! Kokonais 72 tuntia opiskelin suomenkielen! Nykyisin mul on ajokortti ja asiakaspalvelussa töissä!!! Itse teenkin kaikki! Sillä oppi!

  • nikille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aasialaisten tahto oppia ja tehdä työtä on esimerkillistä! Ehkä siksi heille sopeutuminen on helpompaa ja heistä pidetään. Kyllä oma-aloitteisuutta tarvitaan. Itsekin olen kuullut jurrikka-suomalaisten sulaneen juuri tätä työteliäisyyttä ja ystävällisyyttä katsellessa, keittotaidosta puhumattakaan.

 • Opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos maahanmuuttaja aikoo jäädä Suomeen asumaan, on hänen opeteltava sujuva Suomen kieli.

  Suomi on rikas, kaunis, ainutlaatuinen ja monella tapaa käytännöllinen kieli. On tärkeää, että Suomen kieltä vaalitaan ja sitä puhutaan jatkossakin. Kieli, kulttuuri ja identiteetti liittyvät myös läheisesti toisiinsa.

 • Gona

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä Suomessa pärjää hyvin ilman, että osaa sanaakaan suomea. Mamut puhuvat kotonaan omaa "tookkiansa" ja kaupungilla englantia. Suomessa nääs osataan suht hyvin englantia.

  • HMM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sillä ei kuitenkaa sulauduta yhteiskuntaan ja eikä monet asiat avaudu, jos ei ymmärrä kieltä.

  • mummeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä varmaan pärjää ilman suomenkieltä jos on tarkoitus vain kaupungilla käydä

   ostoksilla ja muuten sitten kotipiirissä eli jos aikookin olla vain turistina niin onhan

   se mahdollista.

   Jos taas kuten olisi toivottavaa osallistuminen työelämään ja verojen maksuun

   pitää maan kieli oppia vai onko sitten helpompi välttää töihin menoa kun voi

   sanoa,ettei osaa kieltä.

   Luulen,että suurin osa suomalaisista ei tätä hyväksy vaan koskas suomalaisen mielipidettä on kysytty.

 • Perusjätkä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En pärjää. Kyllä Suomessa täytyy pärjätä Äidinkielellä.

  Muussa tapauksessa se olisi sama kuin muuttaisin ulkomaille.

  Suomen kieli ilmanmuuta säilytettävä.

 • Kansankoulu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meidän suomalaisten on ehdottomasti puhuttava maahanmuuttajalle SUOMEA. Aivan liian usein huomaa että suomalainen esittelee / harjoittelee omaa englannin taitoaan maahanmuuttajan kanssa. Oma englannin puhetaito on suomalaiselle tärkein asia maahanmuuttajan kanssa keskusteltaessa, ilman että edes ajattelua vastapuolen suomen oppimis mahdollisuutta.

 • Vaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen kielen opetusta pitäisi jatkuvasti olla tarjolla kaikille niille, jotka eivät vielä suomea osaa. Työssäkäyville iltakursseja, työttömille päiväkursseja. Opetus ei maksa paljonkaan, mutta sillä säästetään valtavasti yhteistä rahaa.

 • oma kieli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pidän huonona Tampereen yliopiston tavoitetta olla kaksikielinen suomi-englanti. Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Rapauttaa omaa kulttuuriamme, jos kaikki on hoidettavissa fingelskaksi. Olen aiemmin ollut mukana pakolaistyössä. Nykyinen maahanmuutto on mielestäni riistäytynyt käsistä. Maahanmuuttoa tulisi suitsia. Pakolaisia voidaan mielestäni vastaanottaa ja kouluttaa lähihoitajiksi. Muita maahanmuuttajia ei pitäisi mielestäni enää ottaa. Koulutetut suomalaiset ovat työttöminä, eivätkä saa yksinkertaistakaan työtä. Kokonainen sukupolvi nuoria syrjäytyy työn puutteessa. Meillä ei ole varaa ottaa enää maahanmuuttajia.

 • Suomen mustalaiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen mustalaiset hyvä esimerkki siitä, miten kielitaito varmistaa työllistymishalun ja työllisyyden.

 • H

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kielen lisäksi maahanmuuttajille pitäisi antaa ehkäisyvalistusta. Jatkavat vain yletöntä lisääntymistä, kun Suomessa lapsikuolleisuus on hyvin vähäistä, mutta useimmiten sieltä mistä tulevat, kuolleisuus on suurta. Sterilisaatiota pitäisi harkita, jos on kaksi lasta olemassa. Samoin naisten asemaa pitäis korostaa, tasa-arvoa ja huivinkäytön vähentämistä. Kummastuttaa, kun Suomessa sallitaan naisten ala-arvoisuuden suvaitseminen maahanmuuttajien keskuudessa. Islamimiehille voisi laittaa myös huivit päähän tasa-arvon nimessä.

 • Vieras!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "- Kyllä maan alkuperäisten kielien osaaminen on elintärkeää maahanmuuttajille, koska silloin he pääsevät sisään suomalaiseen kulttuuriin, elämään ja kanssakäymiseen alkuperäisten asukkaiden kanssa."

  Kyllä tässä ollaan täysin hakoteillä jos sanotaan, että alkuperäisten kielten osaaminen on elintärkeää maahanmuuttajalle! Ainoa mikä Suomessa on elintärkeää on suomenkielen osaaminen ja sitä vielä hyvin. On täysin turhaa sekoittaa siihen muita "alkuperäiskieliä" joilla ei ole merkitystä työllistymisessä.

 • AlanDorgin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koskisiko maarays myos suomeruotsalaisia joita ei Suomen kieli kiinnosta..??

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on tietääkseni oppivelvollisuus.

  Kaikki ne jotka eivät oppivelvollisuutta ole täyttäneet , tai pysty osoittamaan että vastaavat tiedot on muuten hankittu , pitäisi mennä peruskouluun. Peruskoulun tarkoitushan on juuri antaa tiedot sekä taidot selviytyäkseen yhteiskunnassa.

  MIksi suomeen tulevilla olisi tässä suhteessa erityisasema ja oikeus olla noudattamatta oppivelvollisuutta ?

  Yksittäiset kurssit ostopalveluna tuskin antavat niin paljoa tieto/taitoa kuin kunnallinen peruskoulu.

 • Simon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni pakollinen Suomen kielen opetus on tarpeellista, mikäli ulkomaalaiset tarvitsevat suomalaisten tuottamia asuntoja tai palveluja. Jos tulisivat toimeen vuokramaalla, syrjäisellä alueella, oman tuonnin ja tuotannon varassa, niin saisivat itse määritellä mitä kieltä haluavat oppia.

  Sama pätee pakkoruotsiin. Veikkaanpa ettei suomalaiset sitä tarvitse.

  • Porsaanreikä pakkokielessä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maahanmuuttajien lapset eivät ole pakotettuja oppimaan pakkoruotsia. Heidät on vapautettu siitä.

   Sen sijaan kaikki suomenkieliset joutuvat pakkoruotsitunneille.

   Miksiköhän? Onko tarkoitus, että maahanmuuttajista ei tulisi virkamiehiä?

   Miksi jokaisesta suomenkielisestä pitäisi tulla virkamies?

   Opetushallituksen pitää näyttää myös suomenkielisille se porsaanreikä, josta maahanmuuttajat nyt pääsevät välttämään pakkoruotsin.

   Nyt peruskoululaiset ovat erilaisessa asemassa pakon suhteen.

   Maaahanmuuttajalapset ovat melkein kaikki suomenkielisissä kouluissa.

 • eläkeläinenxy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kielikoulutuksessa voi olla suurempikin joukko kerralla kuin nyt on. Minun kouluaikaan luokkakoko olinoin 50 opiskelijaa. Ei sitä jaettu pienryhmiin, koska ei ollut varaa satsat ei-halukkaisiin. Kun ollaan ryhmässä, niin tärkeää olisi oppia vaikka päivässä 10 sanaa ja niistä tehdyt lauseet lauseet. Seraavana päivänä tarkistettaisiin onko vähintäin 10 kertaa kirjoitettu edellisen päivän läksy. Jos joku ei viitsi ahertaa, niin pudotetaan määrätty määrä tukimkasua. Nyt ei vaadita mitään valittavat innokkaimmat opiskelijat. Ruotsissa oli 1980-luvulla kielikoulu, jossa kolmessa kuukaudessa oli opittava auttava kielitaito. Vaatimukset pitää tehdä selväksi heti ensimmäisenä päivänä. Jos kielikoulu ruuhkautuu, niin suurennetaan ryhmiä! Onhan 5-6 luokkalaiset peruskoulussakin suurissa 40 oppilaan ryhmissä, kun rahat eivät riitä...

 • 80 % siivoojia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei siivoojan tarvitse puhua, ei puhu suomalainenkaan siivotessa. Kunhan tulee työ tehdyksi, siitähän maksetaan!

 • veijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei suomea, niin sitten ruotsia. Lieksassa annetaan ruotsin opetusta ja sitten Lieksassa pitää järjestää ruotsinkieliset palvelut kaikillle. Virkamiehet uusiksi jos ruotsi ei onnistu...

 • maahanmuuttaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tunnen mahanmuuttajia ja todellakin suurin kotoutumisen este on kielitaidottomuus. Koulutusta kyllä on, mutta kuten moni muukin koulutus, on tämäkin tullut ammattitaidottomien puolueitten jäsenten suojatyöpaikkatouhuksi. Sopiva jäsenkirja pätevöittää opettajaksi, ja koulutuksesta ei hyödy kukaan muu, kuin tämä kyvytön opettaja.

  On turha kait mainita, että nämä "opettajat" edustavat samoja puolueita, jotka tuottavat maahamme näitä elättimamuja.

  Koko humanitäärisestä maahanmuutosta on tullut lusmupoliitikkojen bisnestä, millä tehdään rahaa mamupuolueille ja heidän jäsenilleen.

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä