Lahti |

Passitoimistot ruuhkautuvat

Tästä maanantaista lähtien passeihin liitetään myös sormenjäljet, mikä hidastaa hakemusten jättämistä. Vanhat passit kelpaavat edelleen siihen asti, kun ne ovat voimassa.

Päijät-Hämeen poliisilaitoksen komisario Taisto Kuhlman odottaa asiakaspiikkiä. Kesäaikaan ihmiset matkustelevat, ja passitoimitoissa on muutenkin jonoja. Uudistus nostaa passin hintaa kahdella eurolla, sormenjälkitunnisteinen passi maskaa nyt 48 euroa.

- Jos passin uudistaminen on muutenkin ajankohtaista, monet haluavat tämän uuden version, soo Kulhlman.

Asiakirjat täytetään entiseen tapaan, mutta uutta on sormenjälkien ottaminen.

- Sormenjäljen skannaus on oikeastaan se ainoa ihan uusi toimenpide, sanoo komisario Taisto Kuhlman.

Sormenjälki otetaan valitusta sormesta, jonka kelpaavuus tarkistetaan ennen jäljen skannaamista. Sormessa ei saa olla laastareita tai suuria haavoja. Sormenjäljen tulee olla virheetön, että siitä kuvan saa. Varsinainen toimenpide kestää vain joitakin sekunteja.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä