Kemi |

Patologin työpäivä kuluu elävien kanssa

"Se on hyvin visuaalinen, kolmiulotteinen ja mielenkiintoinen maailma." Näin kuvaa patologi Päivi Väre itse työtään, joka monen muun mielestä tuntuu jo ajatuksena lähinnä vastenmieliseltä. Patologin työnkuva on kuitenkin paljon muuta kuin yleensä kuvitellaan.

Länsi-Pohjan keskussairaalan patologian ylilääkäri Päivi Väre kulkee hieman poikkeuksellisia polkuja. Lääkäriksi valmistuttuaan hän valitsi alakseen patologian, koska arveli, ettei ikänsä puolesta enää kelpaa kirurgiksi.

- Tykkään käsillä tekemisestä, mutta sen verran oli jo ikää, että arvelin, ettei leikkaustoiminta ei varmaan enää käy, kun kädet alkaa täristä. Ja patologian osastolla teen vähemmän vahinkoa, mutta saan tehdä käsillä töitä, Väre perustelee uravalintaansa.

Nyt Väre on viihtynyt työssään jo 17 vuotta eikä loppua näy.

Mikroskoopista löytyy visuaalinen maailma

Kanssaihmisiään Väre kauhistuttaa jatkuvasti, kun kertoo mitä tekee työkseen. Moni nimittäin kuvittelee, että patologi työskentelee päivät pitkät ruumiiden parissa. Tämän ennakkoluulon Väre kuitenkin tyrmää heti.

- 95 prosenttia minun työstäni on elävien kanssa. Vainajia ei ole edes joka päivä, niitä avataan nykyään tosi vähän. Mutta me teemme töitä elävien kanssa eli tutkimme näytteitä, joita ihmisistä otetaan. Naisille ovat tuttuja esimerkiksi papanäytteet. Syöpäpotilaat ja heidän diagnostiikkansa kuuluu työhön myös, patologilla on keskeinen osa siinä, Väre luettelee.

Toisin sanoen patologin työpäivään kuuluu paljon enemmän mikroskooppiin tuijottelua kuin stereotypistä ruumiinavausta.

- Se on hyvin visuaalinen, kolmiulotteinen ja mielenkiintoinen maailma, Väre hymyilee.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • TT

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Näin se tietysti on. Patologit tekevät kudosopillisen diagnoosin/varmistuksen elävistä potilaista otetuista näytteistä umpisuolentulehduksesta eriluonteisiin syöpäkasvaimiin, ja pääosin työ on mikroskooppityötä. Ruumiinavauksiin kuluu vain pieni osa työajasta. Sitkeänä elää kuitenkin käsitys ruumiin kanssa touhuavista patologeista, jotka syövät pullaa ja juovat kahvia samalla kun tekevät ruumiinavauksia. Tämä on kuitenkin televisiosarjojen "romantisoitu" kuva tästä ammatista.

Tuoreimmat aiheesta: Kemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä