Talous |

Pekkarinen lupailee kahta uutta ydinvoimalupaa

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen pitää mahdollisena kahden uuden ydinvoimaluvan myöntämistä tällä vaalikaudella. Ehtona on, ettei hankkeita toteuta samanaikaisesti. Fortum on jättänyt hakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Loviisaan.

Loviisa nuclear plan
Kuva: Juha Silander / YLE Radio Suomi

Pekkarinen arvioi vielä hyvin varovaisesti, kuinka monta ydinvoimalalupaa on tulossa. Pekkarisen mukaan on selvää, että Suomessa ei voida yhtäaikaisesti rakentaa kolmea suurta ydinvoimalaitosyksikköä.

Kahdenkin ydinvoimalan samanaikainen rakentaminen on Pekkarisen mukaan äärimmäisen kova ponnistelu, sillä kyseessä olisi Euroopan suurin yksittäinen rakennustyömaa, jos rakennetaan 1600 tai 1800 megawatin ydinvoimalaitosyksikkö.

- Se on eri asia, jos joku ylipäänsä saa luvan johonkin aikaikkunaan ja joku toinen jossakin toisessa aikaikkunassa. Se on jo sitten huomattavasti helpompi asia. Mutta useiden jättihankkeiden samanaikainen toteuttaminen voi olla vähän vaikeampi juttu, Pekkarinen arvioi.

Pekkarisen mukaan ydinvoima on yksi keino tuontienergiariippuvuudesta irti pääsemiseksi ja päästöjen vähentämiseksi.

Fortum haluaa rakentaa uuden ydinvoimalan Loviisaan

Fortum on jättänyt hakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Loviisaan. Uusi yksikkö olisi suunnitelmien mukaan käytössä vuonna 2020.

Yksikkö rakennettaisiin Hästholmenin saarelle Loviisaan, jossa Fortumilla on jo kaksi ydinvoimalaitosyksikköä. Uusi 1 000 - 1 800 megawatin yksikkö olisi suunnitelmien mukaan käytössä vuonna 2020. Sen suunniteltu käyttöikä on vähintään 60 vuotta.

Valtioneuvostolle torstaina jätetyssä periaatepäätöshakemuksessa on esitetty viisi eri laitosvaihtoehtoa. Loviisa 3 -hankkeesta on Fortumin mukaan tehty ympäristövaikutusten arviointi. Fortumin omistama alue on valmiiksi kaavoitettu uutta yksikköä varten.

Fortumin mukaan hankkeen työllisyysvaikutukset ovat noin 21 000 henkilötyövuotta. Kokonaiskustannuksiksi Fortum arvioi toteutustavasta ja laitoskoosta riippuen 4 - 6 miljardia euroa.

Käytetty ydinpolttoaine aiotaan loppusijoittaa Olkiluotoon Eurajoelle.

Aikaisemmin Fennovoima ja TVO ovat jättäneet omat hakemuksensa ydinvoimalan rakentamisesta. Fennovoima suunnittelee voimalan rakentamista Ruotsinpyhtäälle, Pyhäjoelle tai Simoon. TVO hakee lupaa rakentaa voimala Olkiluotoon.

Ympäristöjärjestö Greenpeace pyytää hylkäämään hakemukset

Ympäristöjärjestö Greenpeace kehottaa hallitusta hylkäämään hakemukset lisäydinvoiman rakentamiseksi. Järjestön mukaan tarvetta uudelle reaktorille ei ole perusteltu riittävän uskottavasti.

Greenpeace myös laskee, että Suomen sitoumukset energian säästämiseksi ja uusiutuvan energian lisäämiseksi tarkoittavat sitä, että ydinsähkölle ei olisi käyttöä kotimaassa vaan se menisi vientiin.

Greenpeace tyrmää myös Ruotsin hallituspuolueiden uuden ydinvoimalinjauksen. Järjestön mukaan Pohjolassa ei enää tarvita uusia reaktoreita.

- Fortum pelaa yhdessä Vattenfallin ja E.ON:in kanssa vaarallista ydinvoimapeliä, joka ei perustu mihinkään nähtävissä olevaan energiantarpeeseen Pohjoismaissa, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä