Kotimaa |

Pello puolustaa kännykkäkieltoa

Pellon kunta pitää oikeutettuna päätöstään kieltää oppilailta kännykät koulupäivän aikana. Pellon kunnanjohtaja Sami Baas sanoo, että sittemmin peruttu kännykkäkielto nojaa perusopetuslakiin.

Nainen pitelee kännykkää kädessään. Kännykän ruudulla tekstiviesti.
Kuva: Yle

Kunnanjohtaja Sami Baasin mukaan perusopetuslaissa sanotaan, että oppilaalle on turvattava turvallinen oppimisympäristö.

- Koulu julkisvallan edustajana on velvollinen toteuttamaan myös perustuslakia, jossa sanotaan, että jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen, Baas lisää.

Pello yritti suitsia muun muassa sosiaalisessa mediassa tehtyä koulukiusaamista kieltämällä oppilailta kännykät koulupäivän ajaksi.

Myöhemmin kunta perui pääötöksen vastoin omaa tahtoaan. Muun muassa OAJ piti kännykkäkieltoa laittomana.

- Koska meidänkin päätös pohjautuu lakiin, olisi kännykkäkiellon laillisuus pitänyt koetella esimerkiksi hallinto-oikeudessa, Baas sanoo.

Kommentoi aihetta (4 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • mummo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiat, kun eivät tietyn välineen kiellolla ratkea. Vaikka kännykkäkielto olisikin, itse kiusaaminen jatkuisi.

  Aina ne välineet löytyvät.

  Minun aikanani yksi yleinen kiusaamistapa oli työntää pää vessanpönttöön ja vetää. Ei tullut kouluun vessanpönttökieltoa vaan puututtiin kiusaamiseen.

  Myöskään häiritsemisen vuoksi en suosittele kännykkäkieltoa. Oiva tapa koulussa opettaa tämän päivän some-käyttäytymistä.

  Muutenkin koulujen tulisi astua nykyaikaan, jokaikinen työelämään siirtyvä tarvitsee tietotekniikan taitoja ja sosiaalinen media on liike-elämässä syrjäyttänyt lähes kaikki muut markkinointikeinot.

 • juuba

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Pello!Aivan oikea kielto.Penskojen kännykät häiritsevät jatkuvasti oppitunteja.Tyhjää paappomista MLL ja ym.

  Ei kouluihin ikinä saada koulu ja tuntirauhaa, jos luokassa on häiriötekijöitä.

  Ratkaisuna olisi joka osapuolelle, etttä kännykät laitetaan luokkiin tullessa varattuihin telineisiin ja puhelimet olisivat oppituntien aikana äänettöminä.

  Jos kielto rikkoo niin puhelin joutuu takavarikkoon rehtorin toimistoon.

  Kuri ja järjestys on mennyt koulu maailmasta oppilaiden liikojen oikeuksien sekä myös joidenkin opettajien välipitämättömyyden vuoksi.

  Kännykät kiinni ja oppitunnille rauha, sillä siellä luokassa on myös muita oppilaita, jotka haluavat opiskella, eikä opettajalla mene varttitunti oppitunnista järjestyshäiriöiden puuttumiseen.

 • Viestintäasiantuntija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joka tapauksessa, intuitio siitä että perusopetuslaki voisi jotenkin tässä asiassa ohittaa perustuslain on outo. Milläs ne oppilaat soittavat sitten palokunnan paikalle jos kännykät on narikassa?

  • Samsung

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hei !Jokaisella opettajalla on työpuhelin luokassa tai kännykkä, jos tulee vanhemilla pelko ,että koulu palaa!Ja uusimissa kouluissa on automaattiset sammutinjärjestelmät!Voi Ressuja, kun ei voi elää ilman kännyjä!Ongelma on myös se, että kaverit ja vanhemmat soittelevat kesken oppitunnin, kun asian kyllä voi hoitaa välitunnin aikan, joka on sitä varten.Ei varmaankaan ole kuoleman kysymys, että puhelimet pitää olla oppitunnilla auki ja jos on niin tärkeä asia niin aina voi soittaa koulun toimistoon, jossa kyllä aina vastataan puhelimeen ja viesti varmasti hätätaupauksessa toimitetaan perille.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä