Pohjanmaa |

Peltojen hehtaarihinta jatkaa nousuaan

Viljelysmaiden kauppa käynnistyy jälleeen kasvukauden päättyessä. Vaikka maataloudessa kamppaillaan kannattavuusongelmien kanssa, se ei ole laskenut peltomaan hehtaarihintoja.

Ohrantähkä käsissä.
Kuva: YLE / Jouni Kirvesmies
Etelä-Pohjanmaa

Keskihinnat ovat nousseet jo usean vuoden ajan. Etelä-Pohjanmaan isoilla viljelualueilla Kyrönjoen ja Lapuanjoen liepeillä hinnat ovat korkeimmat. Maakunnan reuna-alueilla on huokeampaa.

Hintatietoja keräävät niin maanmittauslaitois kuin Ely-keskuskin. Esimerkiksi viime vuonna Etelä-Pohjanmaan Ely-alueella niin kutsuttu painotettu keskiarvo oli noin 9000 euroa hehtaarilta. Korkeimmaksi keskihinta nousi Ilmajoella, jossa peltohehtaarista maksettiin keskimäärin yli 12 300 euroa.

- Yksittäiset huiput nousivat noin 20 000 tuhanteen, onneksi tämä ei ole kovin yleistä, kertoo omistajanvaihdos asiantuntija Unto Kangas ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • kirkasotsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maanviljelijätkö tuollaisilla hinnoilla ostavat peltoa. Sitten se viljely onkin vasta kannattavaa puuhaa. Eiköhän ne ole gryndereitä,jotka sijoittavat tonttimaahan. Toisaalta, ei se ole hullu joka pyytää,vaan se joka maksaa.

 • Virkamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turha on viljelijöiden valittaa huonoa kannttavuutta kuten eilen, jos pellosta maksetaan noita hintoja. Valtion maksamaa tukea voisi alentaa kolmasosan.

 • Objektiivinen virkamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei käy kateeksi. Hinnannousu osoittaa, että tiloilla on kovia investointipaineita jotta tuotanto saataisiin pysymään kannattavana. Se taas tarkoittaa tällaisessa taloustilanteessa melkoista riskinottoa.

 • Tyhmä Suomen kansa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Virkamies. Ei se ole enää viljelijä joka maansa pois myy. Piipahtiko mieleen???Valtio toki voisi myös alentaa kaikenmaailman sosiaalimenojakin huomattavasti. Pellon hinta on jotain aivan käsittämätöntä, se joka sitä ostaa, ei tahdo koskaan saada tuottona sitä hintaa pois....Pakko on silti investoida jos haluaa pysyä kannattavuuden rajoissa. Noin sitä tuotetaan muutaman euron tuntipalkalla myös palkansaajille ruoka suuhun. Pitäis vissiin saada joku viljelijäliitto SAK;n piiriin, niin jo hyväksyttäisiin palkkavaateet kitisemättä...

 • Idiootit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin. Ruokaa täytyy silti tuottaa. Oli hinnat mitkä hyvänsä...Ettei köyhä kommunisti kuole nälkään.

 • Virkamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos yritys ei kannata, toiminta lopetetaan. Miksi ostaa peltoa noila hinnoilla, jos ei saa rahojaan takaisn tuottona. Onko ainut syy, että minä ostin, ei naapuri ja minulla pitää olla hieman enemmän peltoa kuin tuolla naapurilla.

Tuoreimmat aiheesta: Pohjanmaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä