Kotimaa |

Perintälaki muuttuu keväällä

Perintälakiin tulee maaliskuussa uudistuksia. Asiantuntijan arvion mukaan ulosotto- ja käräjäoikeusperinnän määrä tulee kasvamaan. Maksamatta jättämisen saktiot pienenevät.

Asiakas pankin tiskillä.
Kuva: Jenny Huttunen / Yle

Perintätoimisto Instrum Justitian yhteyspäällikkö Max Puumalainen sanoo, että hyvää uudistuksessa on se, että tulkinnanvaraton laki säilyy. Ongelmia hänen mielestään tulee siitä, että kokonaiskuluvastuut tulevat pienenemään.

Myös sanktiot maksamattomuudesta pienenevät. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että kunnat eivät lähde perimään esimerkiksi hoitomaksuja asiakkaalta, koska kulut nousevat kunnalle laskun määrää suuremmiksi.

Puumalaisen mukaan epäilys on, että ulosotto- ja käräjäoikeusperinnän määrä tulee kasvamaan. Lisäksi pohdituttaa se, ovatko käräjäoikeudet valmistautuneita juttujen käsittelymäärien kasvuun. Mahdollista on, että esimerkiksi kunnan perimät maksut jäävätkin muiden veronmaksajien maksettaviksi.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ylen vaaliennuste: SDP ja kokoomus tasoissa kakkosina

Perussuomalaisten Timo Soini (vas.), SDP:n Antti Rinne, kokoomuksen Alexander Stubb ja keskustan Juha Sipilä tutkivat tuloksia Pikkuparlamentissa.

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 22.01

Kaikki puheenjohtajat ovat onnitelleet keskustan Juha Sipilää hyvästä tuloksesta. Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti muistutti kuitenkin, että Sipilän tilanne ei käy kateeksi, kun tästä lähdetään hallitusta rakentamaan.

Kello 22.00

Kaikki ministerinä nyt olevat näyttävät saavan paikan uuteen eduskuntaan. Erityisen kovan potin on saamassa uutena ehdokkaana RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Kello 21.56

Keskustan konkariedustaja Paavo Väyrynen on menossa kirkkaasti taas jakaranda-tuolin ääreen eduskuntaan. Nykyinen euroedustaja on ilmoittanut, että hän jatkaa Brysselissä, mikäli ei saa paikkaa ministerinä uudessa hallituksessa. – Valtioneuvosto on se, missä politiikkaa tehdään, Väyrynen totesi Ylen haastattelussa.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä