Kemi |

Perunasato jäämässä heikoksi Meri-Lapissa

Perunanviljelijät Torniosta, Tervolasta ja Keminmaasta arvelevat sadon jäävän kolmanneksen normaalia pienemmäksi.

Perunoita mullassa.
Kolea kesä ja aikainen halla rokottavat perunasatoa Meri-Lapissa Kuva: Yle

Perunasato on jäämässä Meri-Lapissa heikoksi. Perunanviljelijät Torniosta, Tervolasta ja Keminmaasta arvelevat sadon jäävän kolmanneksen normaalia pienemmäksi.

- Pyöreän perunan sato jää kolmanneksen viimevuotista pienemmäksi, puikulan sato puolet pienemmäksi,  sanoo Esa Vanhatalo Vanhatalon puutarhalta.

Tervolalainen perunanviljelijä Matti Vaajoensuu luonnehtii satoa vähäiseksi ja perunan kokoa pieneksi. Vaajoensuun mukaan sadonkorjuuta on pyritty lykkäämään mahdollisimman pitkään, koska aikainen halla hidasti jo ennestään heikosti kasvaneen perunan kasvua.

Lapin sadosta keskinkertainen

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen tutkija Antti Hannukkalan arvion mukaan koko Lapin perunasadosta on tulossa keskinkertainen.

-Ensimmäisten punnitusten perusteella pyöreiden lajikkeiden sato jää  30 000 kiloon hehtaarilla ja puikulaperuna 25 000 kilon hujakoille.

Hannukkalan mukaan sato voi vaihdella erilaisten sääolojen vuoksi tiloittain suurestikin.

-Osassa Lappia kosteus on aiheuttanut ongelmia viljelmillä ja joissakin paikoissa on kärsitty ajoittain kuivuudesta, Hannukkala  toteaa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä