Kotimaa |

Peruskoulun hajoaminen huolestuttaa opetusministeriä

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) mukaan on jo olemassa voimakkaita merkkejä siitä, että yhtenäinen peruskoulu on murtumassa.

- Lähikoulun vahvistaminen on hallitusohjelman mukaista toimintaa. Pidän itse tärkeänä, että meillä on hyvä peruskoulu. Yhtenäiskoulu, jossa kaikki lapset ovat yhdessä lähikoulussaan. Pitää huolehtia siitä, että jatkossa kaikki tukitoimet ovat kunnossa yhtenäisen peruskoulun takaamiseksi, ministeri sanoo.  

- En toivo, että koulujen välillä painotuksia lisätään voimakkaasti. Se vain lisää eriarvoisuutta. Jokaisen koulun sisällä voi olla omia valinnaisaineita oppilaille, Jukka Gustafsson sanoo.

Gustafssonin mukaan on ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat lapselleen laadukkaan koulun.

- Korostan kuitenkin, että edelleen kaikki koulut ovat ja tulee olla hyviä, laadukkaita kouluja, Gustafsson sanoo.

- Koulushoppailu johtaa eriarvoisuuteen ja koulujen välisten erojen kasvamiseen. Tämä ei ole kansainvälisten tutkimusten mukaan hyväksi kenellekään.

Gustafsson pitää lähikoulun suojaamista äärimmäisen tärkeänä.

- Ei pitäisi sanoa, että valinnaisuutta täysin rajoitetaan, mieluummin niin, että niitä kouluja tuetaan, joilla on vaikeammat olosuhteet.

- Lähtökohtaisesti toivon kuitenkin hyviä peruskouluja, jossa kaikki lapset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan, kiinnitetään huomiota arvokasvatukseen ja kansainvälisyyteen.

- Ensi vuoden budjettiin on esitetty erillismääräraha ryhmäkokojen pienentämiseen. Ja hallitusohjelman mukaisesti kouluille, joilla on ongelmia, annetaan lisää voimavaroja tulevaisuudessa.

Keskustele uutisesta 89 kommenttia

Lapsen koulun valinnasta on tullut vanhemmille entistä tärkeämpi projekti jo ala-asteella. Erityisesti Helsingissä vanhemmat soittelevat jo hyvissä ajoin kouluihin valitakseen parhaan koulun lapselleen. Millä perusteella valitset koulun lapsellesi? Oletteko tyytyväisiä koulujen erityispainotuksiin?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä