Politiikka |

Perussuomalaisiin pettyneistä suurin osa nyt nukkuvien puolueessa

Ensimmäinen vajaa vuosi hallituksessa on nakertanut perussuomalaisten kannatusta. Yli kolmannes puoluetta äänestäneistä on siirtynyt nukkuvien puolueeseen, selviää Ylelle tehdystä kannatuskyselystä.

Viime keväänä perussuomalaisia äänestäneistä enää noin 39 prosenttia äänestäisi uudelleen perussuomalaisia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Luku selviää Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän kannatuskyselyn tausta-aineistosta.

Vaikka perussuomalaisten kannatus nousi torstaina julkaistussa kyselyssä, perussuomalaisille uskollisten joukko on huomattavan pieni verrattuna vaalien muihin suuriin puolueisiin.

Viime keväänä SDP:tä äänestäneistä puoluetta äänestäisi nyt uudelleen noin 77 prosenttia vastaajista. Vastaava luku keskustassa on 71 ja kokoomuksessa 65.

Nukkuvien puolue houkutellut sankoin joukoin perussuomalaisia

Grafiikka Perussuomalaisia äänestäneistä.
Näin perussuomalaisia viime eduskuntavaaleissa äänestäneiden äänet jakautuisivat, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jopa 37 prosenttia perussuomalaisia äänestäneistä ei osaa sanoa tai halua vastata, mitä puoluetta äänestäisi nyt.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo myöntää, että merkkejä turhautumisesta on näkyvissä. Kannattajat odottavat Slunga-Poutsalon mukaan päätöksiä.

– Ihmisillä on aika vahva käsitys siitä, että kaiken pitäisi muuttua hetkessä. Tässä maassa ei näköjään mikään muutu hetkessä, vaikka sitä itsekin välillä toivoisi, että päätöksenteko olisi nopeampaa. Se saa ihmiset siirtymään katselulinjalle, että mitähän tässä tapahtuu.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan puolueuskollisuus on monille perussuomalaisille uusi asia.

– Perussuomalaisten kannatuksen kasvu perustui aika pitkälle siihen, että he saivat aktivoitua ihmisiä, jotka eivät olleet aikaisemmin politiikasta kiinnostuneita. Virta käy helposti myös toiseen suuntaan, Pajunen sanoi.

– Perussuomalaiset on nuori puolue ja on ottanut tavallaan väkisin paikkansa puoluekartalta. Ikäänsä nähden sitoutumisaste ei tietenkään ole sellainen kuin muilla puolueilla. Meillä ei synnytä puolueen jäseneksi, eikä saada syntymälahjaksi puolueen jäsenkirjaa, Slunga-Poutsalo totesi.

Alle kymmenen prosenttia paluumuuttajia demareihin

Perussuomalaisia viime kevään vaaleissa äänestäneitä löytyy nyt myös muiden puolueiden kannattajista.

Kahdeksan prosenttia perussuomalaisia äänestäneistä antaisi äänensä nyt SDP:lle. Myös keskusta, vasemmistoliitto ja vihreät ovat saaneet uusia kannattajia perussuomalaisten riveistä.

Arviot kannattajien siirtymistä perustuvat Taloustutkimuksen tammikuun ja helmikuun alkupäivien aikana tekemään puoluekannatuskyselyyn.

Vaalitulokset ja puolueiden kannatuskyselyt ovat nyt kootusti Ylen puoluekannatusmittarissa. Puoluekannatusmittari löytyy myös osoitteella yle.fi/puoluekannatusmittari.

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä