Kotimaa |

Pessimismi-tapahtuma onnistui - ennakko-odotuksista huolimatta

Kesätapahtumien joukkoon on tunkeutumassa kielteisten ja ikävien tuntemusten festivaali, pessimismi-tapahtuma. Puolangan kunnassa kehitelty synkkyysjuhla keräsi perjantaina ennätysyleisön.

Ennustajaeukko tarjosi pessimismifestivaaleilla synkeitä ennustuksia.
Kuva: YLE

Maan virallinen pessimistien pesä on kainuulainen Puolangan kunta. Kulttuuritoimi ja masennuksen ja ankeuden kylväjäaktivistit keräsivät kuntalaisilta kielteisiä arkipäivän kokemuksia. Niistä tehtiin musiikkia, runoja, näytelmä ja performansseja. 3 500 asukkaan kunnan johtolause onkin: "mitäpä se hyvejää".

- Nyt kun vielä sattui tämä lama oikein Suomeen, niin tämä on sattunut niin, että me ammumme yli. Tarkoitus on karrikoida näitä juttuja. Ei täällä niin surkeata ole , mutta surkeuden maksimointi voi sitä minimoida, pääankeuttaja, paikallinen murrehirmu ja kirjakauppias Jaakko Paavola selittää.

Puolangan pessimismi-tapahtuma tehdään ilman EU-tukia ja sponsoreita. Esiintyjät ovat oman kylän väkeä pitäjälehden päätoimittajasta kunnan työntekijöihin ja yrittäjiin.

Mustan huumorin ehtymättömiä lähteitä ovat maailman hulluus, älyttömät herrat ja tavallisen kansalaisen voimattomuus. Yleisö nauraa tikahtuakseen. Erityisesti ulvahdellaan Kainuun maakuntakokeilulle, muistamattomalle pääministerille ja arkielämästä vieraantuneelle valtiovarainministerille.

- 59 000 potkujen antamiseen tarvitaan 59 000 kenkää, pareittain laskien 128 000 kenkää. Nämä kengät tekemällä on työllistetty kymmeniä intialaisia katulapsia vuodeksi 300 päiväksi minimipalkalla.

Puolankalaisen pessimismin tuotteistaja, kunnan kulttuurivastaava Maija Saviniemi on pohtinut perikainuulaista synkkyyttä syvällisemminkin. Milläpä muullakaan olisi kautta aikojen voitu puolustautua ylivoiman edessä.

- Ihmiset ovat vaikeina aikoina pyrkineet selviytymään sillä lailla, että he pitävät jalat maassa. Kun varautuu pahimpaan, silloin korkeintaan yllättyy iloisesti, Saviniemi kertoo.

Kommentoi aihetta (15 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • pessimismi realismia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Menee edelle tangomarkkinoita; tangohan on lohduttomuutta kylläkin ...

 • pessimisti-pertti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Van olipa kyllä jo tosiaan mukavata synkistellä ja kauhistella ihan porukalla, ja nauruksihan se sitte loppujaan meni. Ensi vuonna uudestaan, pitäkäähän kaikki mielessä että heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kohti Kainuuta!

 • opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis tapahtuma on huumorintajuisten ilonlähde. Kun synkistely viedään pitkälle, se on koomista ja siitä tässä on kyse. Jokuvaan, huumoria Suomi tarvitsee, ja älykölle nautinnollisinta on useinkin kiero ja musta huumori.

 • Omega

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse ainakin kuulun niihin suomalaisiin, joita oikein muheva synkistely suorastaan riemastuttaa sisäisesti. Kaiken maailman stubbailu ja ankeiden aikojen valehtelu hymyillen hyväksi vain masentaa. Hyvä puolankalaiset, ensi vuonna uudestaan!

 • Reijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällänen sopii suomeen kun nenä päähän.

 • Ankeus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tapahtuma oli kaikessa kurjuudessa valitettavasti erittäin onnistunut

 • Valtion riistämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sopii Suomen pieniä yksin yrittäjiä riistävään ja raastavaan verotukseen kuin nyrkki silmään tai naula päähän.

  Minäkin olen pieni palveluiden tarjoaja pienillä tuloilla. Laskutetusta menee n. 50% veroa, kun ei ole juurikaan alv-vähennyksiä.

  Olkaa työttömät vain työttömiä, älkää ryhtykö yrittäjiksi, kuten minä. Sen jälkeen olisitte kuin lainsuojattomat. Sillä tavalla saadaan varmasti Suomi nousuun, ainakin, jos ei usko puheita yrittäjyydestä, vaan valtiovallan tekoja pienyrittäjyyden tappamiseksi.

  Jos Suomi tahdotaan nousuun, tulisi alv poistaa palvelualan yrittäjiltä kokonaan, koska heillä ei ole alv-vähennyksiä.

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksi asia mitä tämä maa ei todellakaan tarvitse on lisää ankeutta. Ottakaa hyvät ihmiset nyt itseänne niskasta kiinni ja tehkää jotain järkevää elämällänne. Maailma on täynnä nautintoja, ja pitää vain osaa ottaa ne. Ei kannata kadehtia, olla katkeroitunut. Pitää ajatella sen boksin ulkopuolelta. Se perussuomalainen kateus on yksi syy tämän maan takapakkiin.. joten jos halutaan muutosta, niin ihmisten pitää itse muuttua.

 • Wfalen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hemmetti, en tiennyt tällaisesta. Olisin muuten osallistunut heti.

  Täytyy muistaa ensi vuonna.

 • yrmy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No pitihän se arvata, etten tietenkään tätäkää huomannu ajoissa. Oisin menny. No ens vuonna sitte, paitsi eipä tätä sitte kummiskaa ennää järjestetä...

 • Tyytyväinen murehtija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensi kesänä Puolanka hukkuu synkkyyteen. Miten tässä malttaa vuoden odottaa ja esittää myöntestä ja elämäniloista. Teeveekin on täynnä toinen toistaan tekoiloisempaa positiivisuusohjelmaa ja -juontajaa. Varmasti olen paikalla murjottamassa oikein sydämmeni kyllyydestä. Kaikki jotka uskaltavat aidosti tunnustaa mielentilansa mukaan!.

 • MM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Etukäteen järjestäjät epäilivät, ettei tapahtuma kuitenkaan onnistuisi. "

  Oliko tuo nyt sitten jonkinlaista PR huumoria järjestäjien osalta vai ihan oikeastiko epäilivät.

 • Hessu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kertolaskua voisi tietysti vielä vähän harjoitella kurjuuden maksimoimiseksi.

 • Pertsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pessimisti ei pety koskaan.

 • sulo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiesinhän minä ettei ihan kaikki kommentoineet tajunneet tämän tapahtuman perimmäistä tarkoitusta...katsokaapa vaikka mm. Kai Lehtisen tähdittämä "Siivoton juttu" siinäkään ei ollut tarkoitus synkistä asioista synkistellä vaan kysymys olikin ikuisesta optimismista.Asioitahan voisi joskus tarkastella toisesta kulmasta...Vaikka turhaahan se on.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä