Blogi |

Petri Kejonen: Ahtisaari donkkaa tykimmin

Uudemman ajan Colosseumilla, sosiaalisessa mediassa, on käännetty peukut alas tasavallan presidentin vetämän nuorten syrjäytymisryhmän nettisivuille. Sivuilla esitellään tavallisia asioita, joilla voidaan auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Niinistöllä on kuitenkin silkkihanskat, jos häntä vertaa presidentti Martti Ahtisaareen.

Petri Kejonen.
Petri Kejonen. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

SDP:n ehdokkaana presidentiksi valittu Martti Ahtisaari puhuu kansalaisten velvollisuuksista Maanpuolustus-lehden haastattelussa tämän vuoden alkupuolella.

Haastattelu ei aiheuttanut minkäänlaista julkista keskustelua. Nyt on hyvä hetki nostaa entisen presidentin ajatuksia esiin.

Näin Ahtisaari haastattelussa:

Niinistöllä on kuitenkin silkkihanskat, jos häntä vertaa presidentti Martti Ahtisaareen.

- Minua on jo pidemmän aikaa vaivannut, että hyvinvointiyhteiskuntaamme perustettaessa on unohdettu käydä perusteellinen keskustelu siitä, mikä on yksilön rooli ja vastuu. Sen sijaan olemme keskittyneet puhumaan siitä, mikä on valtion rooli kansalaisia kohtaan.

- Kansalaisen velvollisuudet tässä yhteiskunnassa on kuitenkin erittäin relevantti kysymys. Jos ajattelemme ihmisten tavoittelemaa onnellista ja tasapainoista elämää, on jokaisen henkilökohtainen vastuu omasta elämästään aivan keskeistä.

Ja Ahtisaari jatkaa Maanpuolustus-lehden haastattelussa:

- Vastoinkäymisten varalta pitää tottakai olla turvaverkko, mutta lähtökohtana pitää silti olla oma vastuu. Nykytilanteessa julkinen sektori kärsii yksilötasolla itse aiheutetusta taloudellisesta painolastista, jota ilman voisimme kohdentaa julkisia varoja paljon tehokkaammin.

- Meiltä on puuttunut rohkeutta kertoa nuorille, että pitäkää huolta itsestänne. Vanha sananlasku "jokainen on oman onnensa seppä" pitää edelleen paikkansa.

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion Ajankohtaistoiminnan päällikkö

Kommentoi aihetta (30 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Viisas mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ja kodin tulee valmistaa lasta kohtaamaan kaikki oppiläksyt kannustavasti ihan itse ... ja muualla elämässä tärkeitä ovat paikalla olevat ... vaikeus on kasvun mahdollisuus ... innostus oikea valinta jne ... Viisaat vanhemmat esille!

 • Sahtivaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiaa joka sana, kaikkien pitäisi ymmärtää että yhteiskunta ei voi kantaa vastuuta jokaisesta, ainoastaan aivan heikimmasssa asemassa olevat kuuluvat yhteiskunnan vastuulle.

  Näin meillä riittäisi rahatkin paremmin heikoimpien tukemiseen.

 • MKI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Martti!

  Olen täysin samaa mieltä. Olen myös huomannut saman ongelman. Julkisessa keskustelussa ei enää puhuta yksilön velvollisuuksista. Kesksutelun kääntyminen velvollisuuskista yksilön oikeuksiin rapauttaa yhteiskuntaa. Ollaanko nykyään niin tyhmiä ja laiskoja että uskotaan yhteiskunnan rakentuvan pelkille oikeuksille velvollisuuksista välittämättä? Tässä kaivataan keskusteluilmapiirin muutosta, kohti oikeuksien ja velvollisuuksien tasapainoa.

 • MP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Presidentti Ahtisaari on aivan oikealla asialla: meillähän ajan henki on 'kaikki oikeudet, ei velvollisuuksia'. Tuo artikkeli on muutenkin erinomainen, lukemisen arvoinen.

 • Minna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun oikein ajatteleen Ahtisaari puhuu niin totta. Nykyään kaikki pitäisi kaikkien saada valmiina eteen ja heti. Jos ei heti ole parasta (lue: helppoa) työpaikkaa ja isoa liksaa, aletaan ruikuttamaan ja ollaan niiiiin masentuneita ja syrjäytyneitä että. Omavastuu pakkaa usein unohtumaan -noin niinkuin hyvin karkeasti sanottuna. Yleistäähän ei pitäisi, mutta välillä pistää ihan pakostakin ajattelemaan.

  • Vanha

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minnan kanssa pitkälti samaa mieltä. Vaikka ei pitäisikään tosiaan yleistää niin sellaista asennetta esiintyy, että vanhemmat ohjaistaa ensisijaisesti turvaverkoille. Pahoilla mielin sitä seuraa nuorta, jonka elämäneväät hupenevat jo alussa käsiin. Ja niillä eväillä tarkoitan itsenäisyyteen pyrkimystä, mahdollisuuksien käyttämistä (kun niitä nyt on), ja mahdollisuuksissa ensimmäisenä nuorella koulutus.

 • Ahtisaari puhuu asiaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa eletään yli varojen ja palkan käyttö on suunniteltu jo viikkoja etukäteen siten että kaikki menee mitä tulee. Tämän vuoksi millekään vastoinkäymiselle ei ole sijaa, ja kun sellainen tulee, odotetaan että joku muu tulee ja korjaa tilanteen.

  Itse olen aina elänyt halvasti, ja kun töissä burnout uhkasi, irtisanouduin ja elin säästöilläni kunnes jaksoin palata työelämään, tietenkin eri työnantajalle. Muut vastaavassa tilanteessa kitkuttavat samassa työpaikassa kunnes tulee masennusdiagnoosi ja useiden vuosien saikut, ja sitten valittavat kuinka kukaan ei auta.

  Omasta jaksamisestaan on otettava itse vastuuta ja purettava tilanne ennenkuin se etenee liian pitkälle. Jos on stressiä, se pitää ihan itse poistaa eikä odotella toivoen, että se häviäisi itsekseen.

  Mikään tavara tai työpaikka tai asunto tai auto jne. ei ole oman terveyden menettämisen arvoinen. Rahankäyttö on suunniteltava niin, ettei esim. puolen vuoden työttömyyskään hetkauta taloutta.

 • SDP:n ehdokkaana...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näppärästi yritetään viedä asetelmaa siihen, ettei kokoomus tässä ole yksin syypää, ja että "kyllä demaritkin". Samalla tosin unohtuu se, ettei kritiikissä ole juurikaan puhuttu puolueista, ja siten heitto sdp:stä tässä yhteydessä vaikuttaa tökerön tarkoitushakuiselta.

  Saahan Ahtisaari sanoa, mitä haluaa, mutta eipähän ole nimissään lanseerannut samalla tapaa näyttävästi yksioikoisen ylimielistä sivustoa. Siksi siis sanoisin, että jos jossain Maanpuolustus-lehdessä on jotain sanottu, niin kyllä se on Niinistön lanseeraamaan nähden aika silkkihanskatouhua.

 • jusu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Nykytilanteessa julkinen sektori kärsii yksilötasolla itse aiheutetusta taloudellisesta painolastista"

  Mitä kaikkea tuo merkinneekään , en ymmärrä tuota.

  Poliitikot tekevät politiikkaansa toisten Työtä ja Ansioita Verottamalla ja saavat Yksilötasolla päättää itse myös omista Ansioistaan.

 • Been there

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksilötasolla on ilman muuta vastuuta, mutta jos yksilötasolla ei kyetä välttämään kuorman aiheuttamista yhteiskunnalle, se johtuu usein siitä, että yksilö ei yksinkertaisesti sillä hetkellä pysty parempaan. Sikäli yksilön vastuusta puhuminen on vähän turhaa leukojen louskutusta.

  Tarvittaisiin enemmän sellaisia yhteiskunnan tukitoimia, jotka lähtisivät siitä, että kartoitettaisin syrjäytymässä olevien ihmisten hyvin yksilöllisiä esteitä, toiveita ja mahdollisuuksia. Tällä hetkellä tukitoimet, sikäli kuin niitä on, ovat mekaanisia eivätkä ne huomioi yksilöä.

  Kun yhteiskunnan tuki on henkilöä yksilöllisesti paremmin tukevaa, se auttaa ihmistä myös kantamaan vastuutta omasta elämästään.

 • Kaisa Savosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ihme, että presidenttejä arvostellaan, kun esitetyt lääkkeet/toimenpiteet kohdistuvat nuorten lähimpiin vastuullisiin yhteiskunnan sijasta.

  • Järjen ääni

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaisa oot väärässä, pressat on oikeessa. Jos yksilöt, nuoret mukaanlukien heittäytyvät täysin yhteiskunnan paapottaviksi, ei ole enää pian yhteiskuntaa jäljellä koska sekin koostuu viimekädessä yksilöistä. Kyllä järjestys menee niin että A: kouluttaudut/pätevöidyt ammattiin niin että kykenet elättämään itsesi ja tulevan perheesi, B: teet päätöksen lastenhankinnasta C: kasvatat lapsista kelvollisia kansalaisia jotka kykenevät myöhemmin pitämään huoita myös itsestään.

  • E-PK

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On tosiaan hieman harhaanjohtavaa puhua yhteiskunnan velvollisuuksista. Jokaista yksilön oikeutta vastaa aina toisen yksilön velvollisuus. Jotta joku voi saada tukea vaikkapa työttömyytensä takia, on joidenkin toisten käytävä töissä ja maksettava veronsa. Kuten Ahtisaari oikein totesi, Meillä on aivan liian vähän keskusteltu siitä, mitkä ovat itse kunkin meistä velvollisuudet yhteiskunnan jäseninä. Esimerkiksi perusoikeusuudistuksessa tämä näkökulma unohdettiin täysin ja puhuttiin vain oikeuksista.

 • karmanlaki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri pääsin kehumasta kyselyssä Ylen uutissivustoa ja kun sivut avattuani luin Kejosen kirjoituksen, en antamiani superlatiiveja kadu pätkääkään.

  On hyvä, että paljon mainostettua presidentti Niinistön sivustoa käsitellään "kuvia kumartamatta". Kieltämättä se on tuottanut kirjoitettua laajemman mediapettymyksen muidenkin kuin nuorten, niiden asianosaisten keskuudessa.

  Nuorten syrjäytymistä käsittelevät Niinistön puheet oli petattu osaksi hänen kampanjaansa. Odotettiin, että nyt astuu remmiin mies, jolla on tieto, taito, kyky ja kokemus ratkaista laakista tämä ongelma. Tämä liehunta ei yksin ollut median syytä. Muistamme, kuinka Niinistä vielä valintansa jälkeen ja virkaan astuttuaan muisti mainostaa tulevaa toimintaansa tyyliin "tässä asiassa toimikunnat nyt riittävät, on toiminnan aika".

  Niinistön "toimenpiteet" ovat kutistuneet samantasoiseksi kuin hänen arvostelemansa aiemmat asiaa pohtineet toimikunnat ja työryhmät. Yksi erikoisuus siinä on - ne ovat omana sivustonaan.

 • Valtaistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luulisi Ahtisaarenkin haluavan, että mahdollisimman moni suomalainen osallistuisi yhteiskunnan ylläpitämiseen. Jos nuoret jätetään oman onnensa nojaan, niin silloin nyt jo n.20000 yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolella olevien lisäksi tulee toinen mokoma lisää. Tulevaisuuden veronmaksajia on siis entistä vähemmän. Samalla erilaiset lieveilmiöt, kuten rikollisuus, huume-, päihde- ja mielenterveysongelmat lisääntyvät. Se ei ole hyysäämistä ja veromarkkojen hukkaamista, jos aktiivisesti yritetään saada nuoret aktivoitumaan sekä tavoittelemaan koulutusta ja työpaikkoja. Yhteiskunnan pitää panostaa esim. etsivään nuorisotyöhön, välityömarkkonoihin ja erilaisiin aktivointitoimenpiteisiin, jotta tulevilla eläkeläisille löytyy maksajat tästä maasta. Nuoria on tuettava tai valtaistettava sen verran, että he pystyvät itse ohjaamaan omaa elämäänsä. Surullinen tosiasia vaan on, että nykyään moni nuori syrjäytyy ilman yhteiskunnan tukitoimenpiteitä.Hyysäystä en kannata vaan valtaistamista.

 • Niinistö ei pätevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä nykyiseltä presidentiltä kestää kauan, ennen kuin pääsee samaan valtiomiessarjaan Kekkosen, Koiviston ja Ahtisaaren kanssa. Ei riitä kuusi vuotta ja sen pidempään tämä herra tuskin presidenttinä jatkaakaan.

  • Karhutar

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mihin perustuu tuo väittämäsi ,ettei Niinistö olisi pätevä presidentti ? Vastahan hän on aloittanut - eikö olisi asiallista odottaa edes vuosi tai pari ? Eivät edellisetkään predsidentit ole laakereitaan muutamassa viikossa ansainneet !

   Muutaman tosi ärtyneen mielipiteeni esitän tästä " syrjäytyneiden nuorten ? " asiasta. Miten esim. " Aseman syrjäytyneitä nuoria " hoivaava" aikuinen henkilö julkisesti sanoo,että nämä nuoret vain virnuilevat presidentin ehdotuksille siitä,että esim. ikkunoiden pesulla voisi tienata elantonsa! Käsittämätöntä? Mikä ihmeen oikeus jollain nuorilla on vaatia hyysäämistä - työtä löytyy ihan varmasti jos sitä vain haluaa tehdä! Suomessa ei tiettävästi ole lakia joka estäisi ketä tahansa ansaitsemasta elantoansa vaikka ikkunan pesulla? Se on ihan hyvää ja vaativaa työtä - onko nuorten irvailu ymmärrettävä niin,että heillä olisi "syrjäytymisensä" takia oikeus johonkin "hienoon ja vaativampaan" hommaan.

   Olen sotaorpo ja jo 14 vuotiaana menin työhön !

 • Riivinrauta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No mutta onhan täällä moni rakenteellinen asia tai vallitseva käytäntö päin prinkkalaa, mikä on omiaan sakkauttamaan ihmisten toimintaa ja esim. työllistymistä.

  Aivan höpöhöpö-juttua vetää tämä tälle yksilö-yhteiskunta -akselille. Todellisuus on paljon monisyisempi paikka ja ideologiset asetelmat eivät järin kykene näkemään syys-seuraus -suhteita. Olisi erittäin paljon rakenteellista parannettavaa, iso osa siitä on poliittisia päätöksiä, lainsäädäntöä, ohjausta jne. Oma osansa on yksilönkin vastuulla - tottakai! Mutta odotellaan nyt vaan, josko joku Kejonen tai Ahtisaari joutuisi kohtaamaan elämässään ensimmäisen todellisen vastuksen ja mieluummin ilman muhkeaa pankkitiliä - kuinkhan tässäkin näytöksessä mahta akäydä.

  Hyvä se on eliitin huudella, jos on sattunut kaikki menemään putkeen.

  • asioista tietoinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Millähän eväillä Ahtisaaren oma poika Nokiassa palloilee. Onkohan papalta tullut taustatukea?

  • kuunnelkaa kansaa...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Monen nuoren pojan koulutus tyssää pakkoruotsiin. Kieli jota ei suuremmassa osassa Suomea koskaan tarvita on pakkolastina koko koulunkäynti ajan. Tätä lastia Ahtisaaren pakkoruotsitus lisäsi . Nuoret vihaavat pakkoruotsia ja asian eteen ei saada järkevää uudistusta vaan ollaan lisämäässä taakkaa entisestään.

  • Ei yksi kouluaine mitään muuta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuskinpa kukaan on syrjäytynyt yhden kouluaineen takia. Eiköhän syyt löydy jostain muualta. Yhden kouluaineen vihaaminen ei useinkaan alunperin johdu koululaisen itsensä asenteista vaan esim. vanhempien mielipiteistä.

 • Raindog

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikella kunnioituksella Ahtisaarta ja Niinistöä kohtaan, nykyajan työelämään pääsy ja siinä pärjääminen vaativat valtavasti enemmän, kuin heidän nuoruudessaan. Syrjäytymisongelma on sukupolvien ja yhteiskuntaluokkien välinen kuilu, jota etabloitunut henkilö ei voi ymmärtää, koska ei ole koskaan ollut kyseisessä tilanteessa.

  • Työnantaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nykypäivän työntekijältä vaaditaan tosiaankin mahdottomia. Esim. Meillä on yksi työsuhteen jatkumisen edellytys, että saapuu ajoissa töihin. Aivan perusasia. Monelle on jouduttu tennaria antamaan, koska tämä nykypäivänä sangen suuri työelämän vaatimus on monelle nuorelle liikaa. Liikaa on luusereita, liian vähän työntekijöitä. Ehkä noin 10% rekrytoiduista on huippu porukkaa, asenne siis kohdallaan. 40% kehityskelpoisia ja loput enemmän tai vähemmän asennevammaisia luusereita.

 • kepulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ahtisaari puhuu asiaa, mutta on outoa että hän on demari, sillä tuohan on täysin vastoin sosialistien maailmankuvaa.

  • mikko-oskari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ahtisaari luopui demarien jäsenkirjasta vuonna 1994. Sitä ennenkin hänen kannanottojensa yhtäpitävyys sosialidemokratian aatteen kanssa oli heikohko.

 • tylsimys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksilönvastuu tuntuu olevan häviävä luonnonvara. Tähän katson kuuluvaksi myös vanhempien vastuun lapsistaan ja nuoristaan. Molemmat presidentit ovat tässä aivan oikeassa. Jos perheet eivät kykene huolehtimaan jälkikasvustaan, eivät mitkään yhteiskunnan tukitoimet riitä. Kuningas alkoholi on varmaan tärkein nuorten syrjäytymistä aiheuttava tekijä. Malli sen käyttöön otetaan usein kotoa, mutta toki joskus kavereiltakin. Jos raittius on elitististä (kuten Ruben Stiller blogissaan toteaa), niin sitten tulevaisuus on absoluuttielitistien. He nimittäin vievät opiskelupaikat aivosolunsa tuhonneiden nuorten nenän edestä. Jos kyseessä on oikea sairaus (esim mielenterveys), ovat tukitoimet tietenkin tarpeen. Henkinen velttous ei sen sijaan sitä kaipaa.

 • Seppäpä seppä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokainen on oman onnensa seppä, sanoi lottovoittaja.

  Syntymästä alkaen osa meistä on seppiä, mutta suuri ei edes kisällejä. Tuollainen kommentti ("jokainen on oman onnensa seppä") on kuin kertoisi jalattomalle että kaikkihan meistä voivat juosta jos vain haluavat.

Tuoreimmat aiheesta: Blogi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä