Kajaani |

Pianonviritys vaatii taitoa ja keskittymistä

Hannu Aitoaho virittää kainuulaisia pianoja ja ajautui alalle musiikkiliikkeessä työskenneltyään. Hän sanoo, että pianonviritys on kuin polkupyörällä ajaminen - taito ei pääse unohtumaan kun pohja on vahva.

Hannu Aitoaho virittää pianoa Kajaanin kirkossa.
Hannu Aitoaho oli tilattu virittämään Kajaanin kirkon piano ennen konserttia. Aitoaho sanoo, että on hyvä ja kunnioittava tapa pitää soitin kunnossa esiintyjiä varten. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Hannu Aitoaho on virittänyt pianoja pian neljä vuosikymmentä, ja päätyi aikoinaan Etelä-Suomeen Fazerin tehtaalle oppiin musiikkiliikkeessä työskenneltyään. Kokemusta on kertynyt niin, että monessa perheessä Aitoaho virittää samaa pianoa jo alkuperäisten asiakkaiden lapsenlapsille.

Aitoaho kertoo, kun hän oli ollut virittämässä vanhainkodin pianoa.

- Sieltä kiikkustuolista yksi mummo antoi palautetta, että soita kunnolla sitä pianoa. Hän ihmetteli myös, miksi on pitänyt tällainen esiintyjä tilata kun pimputtaa mitä sattuu ja samaa koko ajan. Piti lopulta pyytää poistamaan yleisö paikalta, että pystyi keskittymään.

Pianonvirittäjän ei tarvitse olla virtuoosimainen pianonsoittaja, mutta sävelkorvan ja kädentaitojen pitää olla hyvät, samoin keskittymiskyvyn.

Pianonvirittäjällä on apunaan viritysavain ja musta läpyskä, jolla kielet pystyy erottamaan toisistaan ja virittämään yksi kerrallaan.
Kuva: Katja Oittinen / Yle

- Pitäähän minun testata virittämisen päätteeksi pianon sointi, ja siinä hämään äkkinäistä, että osaisinkin soittaa. Mutta en ole sitä urakkaa ottanut, että olisin pianon soittamista harjoitellut, Aitoaho kertoo.

Yksinkertaiset työkalut

Aitoahon työkalusalkusta löytyy muun muassa viritysavain, meisseleitä sekä mustia läpysköitä, jotka ovat pianonkielien erottimia. Pianossa on yleensä noin 230 kieltä.

- Yhden painikkeen takana on kolme kieltä, ja näillä erottimilla saan viritettyä yhden näistä kolmesta kerrallaan. Viritän jokaisen kielen kahteen kertaan. Pianonviritys vie yleensä pari tuntia aikaa.

Aitoaho on kohdannut vanhoja, epävireisiä pianoja, jotka hän on saanut vielä soimaan.

Pianonvirittäjän työkalusalkussa on meisseleitä, koukkuja sekä pianonkielet erottavia läpysköjä.
Kuva: Katja Oittinen / Yle

- Hyvässä pianossa on metallinen sisus, silloin se pysyy kunnossa. Joskus joutuu remonttihommiin, kun on tarve vaihtaa vasaroita tai kieliä.

Kotioloissa pianoa ei saa pilalle pidettyä, ellei sijoita soitinta suoraan patterin tai tuuletusräppänän eteen.

- Pianon rakennusmateriaali puu elää, ja viritystarve on vähintään kerran vuodessa. Paljon soitettavassa pianossa myös kielet löystyvät.

- Minulla on tapana merkitä pianon sisään päivämäärä kun pianon viritän, ja joskus aikaa on saattanut vierähtää kymmenenkin vuotta, vaikka asiakas muistelee kuluneen vain pari vuotta, Aitoahoa hymyilyttää.

Tuoreimmat aiheesta: Kajaani

Pääuutiset

Kotimaa

Yli 190 000 asiakasta ilman sähköä

Puu kaatunut.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä