Tekniikka

Pikkuosia, helppo printata – 3D-tulostus voi säästää sievoisen summan

Autosta rikki menneet saranat, kiinnittimet, nupit voi korjata tulostamalla uuden osan. Oulun yliopiston Fablab avaa ovensa kaikille, joten perjantaisin pääsee printtaamaan vaikkapa varaosia.

3D-tulostin
3D-tulostimilla voi tulostaa esimerkiksi muoviosia autoon. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Ojala

3D-tulostus herätti vastikään keskustelua, kun suomalaisautoilijan uutisoitiin säästäneen toista sataa euroa, kun hän tulosti autoonsa sopivan varaosan. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Tuulilasi.

3D-tulostinten hinnat halpenevat ja jatkossa niiden arvioidaan yleistyvän myös kodeissa, mutta jo nyt tulostimiin pääsee tutustumaan esimerkiksi monissa yliopistoissa.

Joka perjantai ovet ovat auki tulla kenelle tahansa.

– Jani Ylioja

Oulun yliopiston viime vuoden lopulla avattu Fablab tarjoaa laitteitaan käyttöön kaupunkilaisille kerran viikossa, kertoo Oulun Fablabin laboratoriojohtaja Jani Ylioja.

– Joka perjantai ovet ovat auki tulla kenelle tahansa, Ylioja lupaa.

Muovikiinnikkeitä, saranoita, nuppeja...

Auton varaosan tulostaminenkin voisi tulla kysymykseen, mutta suunnittelutyö pitää Yliojan mukaan tehdä itse, vaikka henkilökunta pystyy auttamaan esimerkiksi piirtämisessä. Ihan mitä tahansa ei kannata omin päin kuitenkaan tulostaa.

Mitään turvallisuuteen liittyvää ei voi printata.

– Jani Ylioja

– Täytyy olla maalaisjärki mukana, mitään turvallisuuteen liittyvää ei voi printata. Hanskalokeron saranat, ikkunaveivien nupit, kaikki muovikiinnittimet, joita sisustassa on ja joista joutuu maksamaan kymppitolkulla – niitä voi printata.

Materiaalikustannukset laskutetaan käytetyn menekin mukaan.

Polkupyörän mittari sai jatkoaikaa

Laboratorionjohtaja Jani Ylioja on printannut itselleen esimerkiksi toimivia työkaluja. Viimeksi hän säästyi polkupyöränsä mittarin uusimiselta. 

– Pyörän mittarissa pinnaan laitettavan magneetin mittari meni rikki. En halunnut ostaa uutta mittaria, joten tulostin pidikkeen osan, johon magneetti mahtuu. Sain sen kiinnitettyä pinnaan kiinni ja nyt mittari toimii taas, Ylioja sanoo.

Tuoreimmat aiheesta: Tekniikka

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä