Ulkomaat |

Piraatit kohoamassa suurimpien puolueiden joukkoon Saksassa

Saksan maapäivävaaleissa hyvin menestynyt Piraatti-puolue kasvattaa suosiotaan. Mielipidemittauksissa puolue on jo uhannut vihreiden vakiintunutta asemaa kolmanneksi suurimpana puolueena.

Viime syksynä Berliinin maapäivävaaleissa yhdeksällä prosentillaan kaikki 15 ehdokastaan osavaltioparlamenttiin saanut Piraatti-puolue pärjäsi hyvin myös myös maaliskuussa pidetyissä Saarlandin maapäivävaaleissa. Puolue nousi seitsemällä prosentillaan ensi yrittämällä parlamenttiin samaan aikaan, kun vihreät ylittivät nipin napin viiden prosentin äänikynnyksen.

Riemu nousi kattoon vaalitulosten selvittyä tuolloin myös Saksan väkirikkaimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa, jossa toivotaan vähintään vastaavaa menestystä neljän viikon kuluttua pidettävissä maapäivävaaleissa.

Propellihattujen puuhastelusta vakavaksi voimaksi

Vuonna 2006 perustettu Piraatti-puolue vaikutti Saksassa aluksi tietokonenörttien ja propellihattujen haihattelulta. Internetin vapautta, hallinnon läpinäkyvyyttä, julkisella rahoituksella tehtyjen tutkimusten avoimuutta, ruohonjuuridemokratiaa, suvaitsevaisuutta, ilmaista joukkoliikennettä ja mietojen huumeiden vapauttamista ajavasta liikkeestä on kuitenkin vähitellen kehittynyt poliittinen voima, joka haastaa kaikki vanhat puolueet.

Tuoreen Forsa-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan piraatit saisivat peräti 13 prosenttia äänistä, jos nyt pidettäisiin liittopäivävaalit. Tällä tuloksella puolue nousisi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kristillisdemokraattien ja demarien jälkeen.

Samassa mielipidemittauksessa Japanin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen hetken aikaa rajusta kannatuksen kasvusta nauttineet vihreät rojahtivat jo lähes 20:tä prosenttia hiponeista kannatusluvuista takaisin 11 prosenttiin, mikä vastaa vuoden 2009 liittopäivävaalien tulosta.

Piraatit taistelevat digisukupolven äänistä

Piraattien kokoukset näytetään suorina netissä, ja jäsenet ja muut kiinnostuneet voivat osallistua keskusteluun myös Twitterin ja Facebookin välityksellä.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan piraatit kiehtovat erityisesti ensikertaa äänestäviä ja muita digitaalisukupolven nuoria. Piraatit haastavat ennen kaikkea vihreät, jotka ovat alkaneet vaikuttaa uusien tuulien puhaltaessa jokseenkin haalistuneilta.

Vaikka piraatit saavat kannatusta myös vasemmalta, niin tutkijat sijoittavat heidät poliittisella värikartalla ainakin toistaiseksi keskustaan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä