Kotimaa |

"Pitää miettiä, milloin pääsee vessaan" – vammaiset kärsivät avustajien tuntimäärän romahdettua

Oulun kaupungin syksyinen päätös karsia vammaisten maksuttomia palveluita tarkoittaa monelle vammaiselle entistä hankalampaa arkea. Yksi päätöksen uhreista on Ville Jaaranto. Jaarannon avustajan tuntimäärä putosi kolmanneksella, vaikka Jaaranto tarvitsee apua lähes jatkuvasti vaikean epilepsian ja nivelsairauden takia.

Ville Jaarannon arkipäivä mutkistui, kun Oulun kaupunki vähensi hänen avustajansa tuntimäärää.
Ville Jaarannon arkipäivä mutkistui, kun Oulun kaupunki vähensi hänen avustajansa tuntimäärää. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Oulun kaupunki tiukensi vammaisten palvelutarpeen arviointia syksyllä, koska Oulun henkilökohtaisen avun kustannukset nousivat esille Suomen kuuden suurimman kaupungin vertailussa. Päätöksen myötä Oulu muutti osan vammaisille aiemmin maksuttomina tarjotuista palveluista maksulliseksi kotihoidoksi.

Päivä pitää suunnitella tarkkaan

Epilepsiaa ja nivelsairautta sairastavalle Ville Jaarannolle se merkitsi suurta muutosta arkeen. Hänen avustajansa tuntimäärä putosi viidestätoista tunnista kymmeneen tuntiin päivässä.

Pitää suunnitella tarkkaan, milloin syön ja milloin käyn vessassa

– Ville Jaaranto

– Kun tuntimäärä putosi, kaikki meni hankalaksi. Nyt pitää miettiä, milloin jään yksin. Pitää suunnitella tarkkaan, milloin syön ja milloin käyn vessassa, sanoo Jaaranto.

Kaupungin leikkaukset vaikuttivat myös media-alan yrittäjänä toimivan Jaarannon työhön.

– Enhän minä voi tehdä kokopäiväistä työtä, vain pienimuotoista työtä ja sellaista ei kovin paljoa ole.

Valitusprosessi voi viedä vuosia

Jaaranto teki kaupungin päätöksestä oikaisuvaatimuksen kaupungille. Kaupunki pysyi päätöksessään, jonka jälkee Jaaranto on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen. Sieltä vastauksen saaminen saattaa kuitenkin kestää jopa vuosia.

Oulun kaupunki saa kyllä kuulla kunniansa

– Ville Jaaranto

– Katsotaan sitten  uudestaan asiaa, kun hallinto-oikeudesta tulee päätös. Oulun kaupunki saa kyllä kuulla kunniansa. Ja pitää muistaa, että minä en ole ainoa tapaus, vaan samanlaisia tapauksia on ympäri suomenmaata, tuohtuu Jaaranto.

Kun Jaarannolta kysyy, minkälaisia ajatuksia koko prosessi hänessä herättää ja minkälainen tunnelma hänellä asian tiimoilta on, saa nopean vastauksen.

– Aika paskamainen! Koko ajan saa miettiä, että kuka tulee huomenna avustamaan. Ja äitikin on ajanut itsensä piippuun, huokaa Jaaranto selvästi liikuttuneena.

Ville kertoo tilanteestaan Yle Oulun Facebook-sivuilla.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Ilomantsi kärjessä matematiikassa, Etelä-Tapiola äidinkielessä – vertaile lukioita aineen tarkkuudella

ylioppilaslakit
A-studio

Puolustusvoimat on moninkertaistamassa kyberyksikkönsä koon – "Suorituskykyämme testataan joka päivä"

Kuva mustasta muistitikusta, jonka päällä on teksti TOP SECRET.

Puolustusvoimien Jyväskylässä sijaitsevaa kyberyksikköä ollaan vahvistamassa tuntuvasti. Lähivuosina yksikön koko on suunnitelmien mukaan moninkertaistumassa. Kun nykyisin yksikössä on kymmeniä tietoturva-alan ammattilaisia, jatkossa luku on kolminumeroinen. Koko puolustusvoimissa kyberasioiden parissa työskentelee kymmenen vuoden sisällä useita satoja ihmisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä