Ulkomaat |

Pohjois-Korea kutsui IAEA:n tarkastuskäynnille

Pohjois-Korea on kutsunut kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkkailijoita maahan jatkamaan maan ydinohjelman valvomista, kertoo IAEA. Järjestö vahvisti saaneensa kutsun, muttei kertonut yksityiskohtia mahdollisen vierailun ajankohdasta tai vierailun ehdoista.

Pohjois-Korean kutsu saapui jo perjantaina samaan aikaan, kun maa ilmoitti laukaisevansa "rauhanomaisen" satelliitin. Pohjois-Korea aikoo laukaista pitkän matkan raketin huhtikuussa lähettääkseen satelliitiin kiertoradalle.

Satelliitin laukaisu tuomittiin nopeasti kansainvälisesti, sillä sen nähtiin olevan keino testata uusia pitkänmatkan ohjuksia.

Etelä-Korea syytti maanantaina pohjoista rajanaapuriaan ydinohjusten kehittelystä. Japanin puolustusministeri Naoki Tanaka ilmoitti tiistaina, että maa saattaa yrittää ampua alas Pohjois-Korean raketin, mikäli se lentää kohti Japanin maa- tai vesialueita.

Asahi- ja Yomiuri -sanomalehtien mukaan Japani harkitsee käyttävänsä useita Aegis-luokan sotalaivoja ja maasta ilmaan ammuttavia PAC 3 Patriot - ohjuksia raketin alasampumiseen.

Kiina vakavissa keskusteluissa Pohjois-Korean kanssa

Kiina puolestaan ilmoitti tiistaina käyneensä vakavat keskustelut Pohjois-Korean ydinohjelman pääneuvottelijan kanssa. Wu Dawei, Kiinan edustaja Korean ydinasekiistassa ja Pohjois-Korean ydinohjelman pääneuvottelija Ri Yong-Ho kävivät suorat ja syvälliset keskustelut siitä, miten turvata rauha ja vakaus Korean niemimaalla, Kiinan valtion tiedotteessa kerrottiin.

Kyseessä oli Kiinan ja Pohjois-Korean toinen tapaaminen sitten Pohjois-Korean perjantain ilmoituksen lähettää satelliitti kiertoradalle.

Pohjois-Korean ydinohjelman tarkkailu on ollut katkolla viimeiset kolme vuotta.

Viime kuussa Pohjois-Korea lupasi lopettaa ydinkokeet, uraanin rikastamisen ja ohjuskokeet sekä päästää IAEA:n tarkkailijat maahan. Vastakaikuna Yhdysvallat lupasi maalle ruoka-apua. Yhdysvaltojen mukaan raketinlaukaisusuunnitelmat kuitenkin pilaavat sopimuksen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Jo yli 150 000 asiakasta ilman sähköä

Video: Uutisvideot: Tuuli yltyy Vaasassa – tuhot vielä pieniä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä