Rovaniemi |

Poliisi varoittaa haittaohjelmasta

Lapin poliisilaitos on saanut ilmoituksia haittaohjelmasta, joka lukitsee tietokoneen ja vaatii maksamaan lukituksen vapauttamisesta sata euroa.

Erään käyttäjän haittaohjelmalta saama viesti tietokoneen lukkiuduttua
Erään rikoksen uhrin saama viesti tietokoneelleen. Poliisi ei tällaisia viestejä lähetä, muistutetaan Lapin poliisilaitokselta. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Kymmenisen henkilöä Lapin poliisilaitoksen alueelta on ilmoittanut saaneensa koneelle poliisin nimissä toimivan haittaohjelman viimeisten viikkojen aikana, kertoo vanhempi konstaapeli Henna Kelloniemi.

Haittaohjelma toimii siten, että tietokone lukkiutuu ja ruudulle tulee viesti, jossa poliisin nimissä sanotaan käyttäjän toimineen laittomasti internetissä.

Käyttäjää pyydetään maksamaan sata euroa PaySafe-palvelun kautta R-kioskilla. Kelloniemen mukaan Lapin poliisilaitoksen alueella on ollut tapauksia, joissa käyttäjä on erehtynyt maksamaan maksun.

Kelloniemi muistuttaa, että poliisi ei toimi edellä kuvatulla tavalla. Viestintäviraston sivuilta löytyy ohjeet haittaohjelman poistamiseksi. Haittaohjelmaa on levitetty muuallakin Suomessa. Itä-Uudenmaan poliisi tutkii asiaa.

Viestintäviraston ohje haittaohjelman poistoon

Kommentoi aihetta (9 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Tyhmä kysymys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos kiristyshaittaohjelma on lukinnut tietokoneen,miten pääsee cert.fi-sivustolle lukemaan miten haittaohjelma poistetaan? Tyhmiä neuvoja näyttää riittävän tai sitten olen itse tyhmä,enkä ymmärrä mistään mitään.

  • Tietokone

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Arvatenkin cert.fi-sivustolle pääsee toisella tietokoneella.

  • PELÄSTYIN!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   itelle tuli tuo, ja arvatkaa ku sain suunnilleen sydänkohtauksen! Olin paniikissa että mitä oon tehnyt ku siinä kerrotaan isommista maksuista ja "linnasta" jos ei maksa 72 tunnin sisällä. Ajattelin et hyvin outo tapa, ja ajattelin että tuo kyllä voi olla "virus" mutta se on älyttömän aidontuntuinen! käytin sitten vanhaa "ctrl+alt+delete" yhdistelmää ja otin toisen käyttäjän ja pääsin tänne, yritän nyt poistaa tuon viruksen.

 • Apua haittaohjelmien poistoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viestintävirasto CERT:in tulisi viipymättä tehdä kotisivuilleen tai esim. You Tube-palveluun selkeä video kaikilla maamme kielillä (+ tulostettavat ohjeet kuvien kera), joka opastaa vaihe vaiheelta haittaohjelmien poiston tietokoneesta.

  Vaikka emme ole eksperttejä, onnistuimme poistamaan haittaohjelman You Tubessa olevan - jonkun tuntemattoman tahon tekemän - ohjeen avulla (hakusanoinamme oli mm. "rundll32 error", "malware"). Poistettava haittaohjelma löytyi helposti sen latausajankohdan perusteella.

  Keväällä uusi haittaohjelma livahti koneeseemme. Otimme yhteyttä käyttämämme suomalaisen virustorjuntayhtiön asiakaspalveluun. Palvelu pelasi erinomaisesti: saimme selkeät ohjeet puhelimitse suomen kielellä (ei edes palvelupuhelinmaksua). Puhelu kesti pitkään, mutta oli kätevää hoitaa korjaus kotona.

  Molemmat haittaohjelmat tulivat silmänräpäyksessä siirtyessämme tutuilta kotimaisilta sivustoilta nettibannerien tms. kautta tuntemattomille ulkomaalaisille sivustoille.

 • Marjastaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poliisi voisi myös tiedottaa ennen marjastuskauden alkua, että jos satut eksymhän, lähde kotiin. Ei kannata jäädä metsään yksin hortoilemhan.

 • päähänpisto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos tietokoneissa on niin sanottu ominaisuus, että sen voisi alustaa kokonaan, elikä palauttaa sen alkuperäsii tehdasasetuksii nii kuulostaisko tää minkäänlaiselta ehdotukselt päästä eroo viruksist?

  jos täst kommentist oli nyt yhtää hyötyy nii suosittelen katkasee nettiyhteyden, koska ne virukset ei välttämät lähe kunnol pois koneest jos netti on aktivoitu.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä