Vaaliuutiset |

Poliittiset päättäjät pohtivat eriarvoisuuden lisääntymistä

Poliittiset päättäjät, hallitusriveissä ja oppositiossa, pohtivat suomalaisten kokemusta eriarvoisuuden lisääntymistä. YLE Uutiset kertoi maanantaina kyselystään, jonka mukaan enemmistö suomalaisista kokee köyhien elämän kurjistuneen ja maaseudun olevan autioitumassa.

YLE Uutisten kyselyn mukaan suomalaiset olivat myös huomanneet taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyneen. Yli puolet vastaajista koki, että verokevennykset ovat helpottaneet erityisesti niitä, joilla menee kaikkein hyvin.

Eriarvoistumisen ovat vahvimmin huomanneet Vasemmistoliiton, SDP:n ja keskustan kannattajat. Kyselyn mukaan kokoomuslaiset kokivat vähiten eriarvoistumista.

Keskustalainen hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi lupailee nyt veronkevennyksien kohdistamista pieni- ja keskituloisille.

- Keskustan osalta päätöksiä ei ole tehty, mutta keskustan linja on siinä sama kuin oli jo viime vaalikaudella. Kun veronkevennyksiä tehdään, niissä on ollut selkeä painotus pieni- ja keskituloisille. Ja olen sitä mieltä, että tässä ensi vuoden veroratkaisussa näin pitää toimia, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi: Yrittäjyyspolitiikkaa syrjäseuduille Kyselyyn vastanneet kokivat myös, että syrjäseudulla asuvien ihmisten tasa-arvo olisi vähentynyt ja palvelut karanneet alueilta. Mari Kiviniemi vastaa nykyisen hallituksen puolesta näin: - Oikeanlaisen elinkeino- ja yrittäjyyspolitiikka on kaiken A ja O. Kun meille syntyy työpaikkoja, sitä kautta myöskin syntyy jaettavaa. Ja kunnilla on paremmin varaa palveluiden, myös julkisten palveluiden, järjestämiseen. Kuntaministeri vertaa valtionosuusjärjestelmää Robin Hood ?menetelmään: valtio ottaa rikkailta kunnilta ja antaa köyhille kunnille. Menetelmä varmistaa, että köyhimmillä kunnilla on mahdollisuudet järjestää palvelunsa. Kuuluuko ääni vaalien välillä?

Koko oppositio tarttuu toki eriarvoisuuskyselyn tuloksiin hanakasti vaalien alla, mutta kuuluuko kansalaisen ääni vaalien välillä? Vain joka kymmenes vastaaja uskoo, että kuntalaisten mielipide otetaan huomioon ratkaisuissa.

- Meidän poliitikkojen pitää ottaa opiksi siitä, että asioita voidaan tehdä toisella tavalla. Asioita voidaan tehdä avoimemmin, pohtii SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Hän toivoo, että ihmisten mielipiteille annettaan tulevassa politiikassa aikaisempaa suurempi arvo. Sitä kautta voidaan rakentaa luottamusta poliittiseen päätöksentekoon, perustelee Urpilainen.

YLE Uutiset

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä