Kemi |

Polttopuita kuluu pakkasella

Pikkupuille on kysyntää, kun pakkanen paukkuu nurkissa. Mikäli omat puut ovat loppuneet, voi niitä myös ostaa. Moni ahkera puurtaja hankkii lisäansioita tekemällä polttopuuta myyntiin. Simolainen Pentti Pekkala on yksi heistä.

Pentti Pekkalalta saa myös valmiita pakkauksia kuivia klapeja. Kuva: YLE / Kyösti Vaara
Simo

Pekkalaa puuhomma on kiinnostanut jo pikkupojasta lähtien. Nykyään hän on Stora Enson Veitsiluodon tehtaalla töissä, mutta aikaisemmalta ammatiltaan hän oli metsuri. Lisäansion on tervetullutta, mutta ennen kaikkea polttopuiden tekeminen on mukavaa ajankulua.

Pekkala on huomannut, että pakkaskauden aikana lämmityspuusta on kysyntää.

- Usein puut menevät suoraan täältä uuniin. Lisälämpöä pakkasella voi hankkia vaikka lämmittämällä saunanuunia useammin, kertoo Pekkala.

Kovien pakkasten aikana ei voi tehdä lisää polttopuita, kun koneita ei voi käynnistää. Työtä riittää kuitenkin kaikille vuodenajoille. Nyt hän esimerkiksi kuljettaa puita asiakkaille kotiin. Yleensä ihmiset tilaavat yhdestä viiteen kuutiota.

Polttopuiden tekeminen vaatii ammattitaitoa ja tietoa. Pekkala kaataa kesällä lehtipuita nurin, mutta jättää ne karsimatta.

- Kun kaataa puun juhannuksen jälkeen tai viimeistään heinäkuun puolivälissä, se kuivuu parissa kuukaudessa, kun lehdet imevät veden rungosta, Pekkala kertoo.

Kovin tuottoisaa polttopuiden tekeminen ei rahallisesti ole. Puusta pitää maksaa, koneet kuluttavat polttoainetta ja työssä on monta vaihetta. Pekkala myy myös valmiiksi verkkopusseihin pakattuja puueriä. Noin 15 kg painava pussi maksaa 8,5 euroa.

- Näitä tekee minulle yhteistyökumppani. Tässä on jalostusaste jo korkealla eli tästä jää jotakin myös tekijälle. Kysyntää näille näyttäisi olevan, Pekkala sanoo.

Kommentoi aihetta (9 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Varaava takka lämpimänä välillä lokakuu-huihtikuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietenkin niitä kuluu pakkasella jos polttopuita käyttää lämmittämiseen. Uusavuttomat eivät tietenkään tätä tiedä, ehkä siksi uutinen.

 • hep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kalliimmaksi tulee kuin sähköllä lämmittäminen!

 • jurpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  OHHOH,zhokkiuutinen!

 • Alistus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuskin nämä halkopussit,menee varsinaiseen asuntojen lämmitykseen.Varmaan enemmänki ns. vapaa-ajan käyttö takoituksiin! "tulta" on oikeassa siinä, että noin neljännes säästyy takkaa lämmittämällä ,itele kävi näin.

 • Työläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaa mieltä kuin "hep". Alkaa puukuutiolla olla hunajainen hinta. Miksi lie ihmiset ostavat 100€:lla kuution? Jos säästävänsä luulevat taitaa mennä pahasti metsään, mutta tietysti jos sauna lämpenee puilla niin sittenhän sitä puuta on ostettava.

 • tulta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan ehdottomasti puulla lämmittäminen on järkivalinta ja tulee roppakaupalla halvemmaksi kuin sähköllä lämmitys. Ei tosin silloin, jos ostaa halkonsa 15 kilon pusseissa päivä kerrallaan. Mutta jos ostaa vuoden halot kerralla ja lämmittää koko lämmityskauden eikä vaan kovimmilla pakkasilla, tulee takuulla halvemmaksi kuin pelkällä sähköllä lämmitys. Säännöllinen puulämmitys laskee sähkön kulutusta suorasähkölämmitysasunnossa helposti neljänneksen, riippuen talon koosta jopa enemmän.

 • Pirtissä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerään itse naisena ,meillä poltettavat puut.Kyllä niitä kiva ottaa puuliiteristä.Ihanaa puu lämmintä.Ei aika käy pitkäksi pakkasellakaan.

 • semmottiinsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  vaikka omaa metsää on niin kuutiohinnaksi on muodostunut 40-50 euroon kun kaikki kulut on otettu huomioon. paljon olisi edullisempaa jos palsta olisi pihapiirissä eikä 10km päässä. siihen jos sitten vielä oman palkkansa laskisi niin onpahan lämmityksellä hintaa mutta kaikkea ei voi mitata rahassa.

 • Pakkaset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta puilla lämmiittäminen on silee monipuolista ja hauskaakin ,saa kroppa liikuntaa ihan siinä sivu tuotteena.Lämpö on sitä ihanan lämmintä ja pehmeeä. Tuoksuu oikein.Henkäys käy vieraan sieraimmiin, lämmitetäänkö täällä puilla,kysäisee.Siinä valmistuu monen moista leivinuunissa syötävää ja hellalla.

  Kahvikin jauhetaan papusista ,keitetään hellan lämmössä pannulla.Hyvää on.

  Meillä on niinsanottuja roska puita metsästä kerätty jo 40v.tta.

Tuoreimmat aiheesta: Kemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä