Kotimaa |

Porokilpailut alkavat viikonloppuna – vetäjänä uusi yhdistys

Porokilpailukausi käynnistyy ensi viikonvaihteessa, kun Rovaniemellä ajetaan porocupin ensimmäinen osakilpailu. Tähän asti Paliskuntain yhdistys on vastannut kisajärjestelyistä, mutta nyt vetovastuu on erillisellä porokilpailuvaliokunnalla ja uudella Suomen porokilpailijat -yhdistyksellä.

Porokilpailut
Kuva: Markus Kiili

Puheenjohtaja Hannu Krupula huomauttaa, että uusi yhdistys ei ole mikään piikki Paliskuntain yhdistykseen päin, eikä yhdistyksen perustamiseen liity muutakaan dramaattista.

– Hyvässä yhteistyössä osapuolten kanssa olemme rakentaneet tätä uutta kilpailuorganisaatiota. Pääasiassa on tullut positiivista palautetta, mutta ainahan on niitäkin, joita asia kaihertaa. Mutta se kuuluu kuvioon, Krupula sanoo.

Puolensataa jäsentä

Suomen Porokilpailijat -yhdistyksen varsinainen jäsenistö koostuu kilpaporojen omistajista, valmentajista ja ajajista. Hallitus hyväksyy jäsenen. Mukana on jo puolensataa henkilöä ja määrä kasvaa.

Uuden yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu ranualainen Hannu Krupula on pitkänlinjan poro- ja porokilpailumies. Kisatoimintaan hän tuli mukaan 40 vuotta sitten. Vaimokin on poronhoitaja.

– Tosin olemme kumpikin jo entisiä poronhoitajia ja nyt siitä työstä eläkkeellä. Lastenlapsilla on pieni määrä poroja, mutta vain malliksi, hän sanoo..

Nyt Krupulat keskittyvät porokilpailuissa talkoilemiseen - ja kesällä kalastamiseen.

Melkoinen mylly pyörii

Hannu Krupulan mukaan uusi yhdistys tarvittiin kehittämään porourheilua ja järjestämään päätapahtumaa porocupia uhdessä porokilpailuvaliokunnan ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

– On se muutenkin jo niin suuri mylly, joka noissa kisoissa pyörii, että siihen pitää erikoistua. Suomessa on noin 700 rekisteröityä kilpaporoa ja niiden kanssa häärii melkoinen väkijoukko, hän pohdiskelee. Rovaniemelläkin kilpailee parisataa poroa.

– Paliskuntain Yhdistys voi nyt keskittyä muihin tärkeisiin porotalouden asioihin ilman, että pitää miettiä kilpailujen järjestämistä. Jo yksin markkinointityö ja yhteiskumppaneiden kanssa touhuaminen vaatii täyspäiväisen ihmisen, Krupula sanoo.

Huipentuu kuninkuusajoihin

Porocupissa ajetaan viisi osakilpailua. Parhaiten menestyneet ajokkaat tavoittelevat lopuksi Porokuninkaan -titteliä Inarissa huhtikuussa.

Rovaniemen jälkeen cup jatkuu Yli-Iissä (5.–6.3.), Kuusamossa (12.–13.3.), Lankojärvellä (19.–20.3.) ja Savukoskella (25.–26.3.)

Viiden osakilpailun jälkeen 24 eniten pisteitä kerännyttä poroa kilpailee  2.–3. huhtikuuta porokuninkuudesta Inarissa.

Viime vuonna porocupin voitti Paistunturin paliskuntaa edustava Vaiski, mutta kuninkuuden nappasi Ote Kiiminki-Kollajan paliskunnasta.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä