Kotimaa |

Psykologi heikoille jäille menemisestä: ”Kuvitellaan, että kaikesta selvitään”

Jää peittää jo monet vesistöt eteläisessäkin Suomessa. Vaikka jäällä on paksuutta jo useita senttejä, ei se vielä kanna painavan kuorman alla. Jostain syystä joukko suomalaisia ryntää joka vuosi heikoille jäille. Psykologi löytää ilmiölle monta selitystä.

Heikkoa jäätä Vaajakoski Jyväskylä 4.1.2016
Kuva: Riika Raitio / Yle

Kaikki suomalaiset eivät ota tosissaan varoituksia heikoista jäistä. Psykologi Mika Raekivi uskoo tämän johtuvan infoähkystä. Hänen mukaansa varoituksia annetaan niin paljon, että ne menettävät merkityksensä.

Nuoret puolestaan kapinoivat tietoisesti varoituksia vastaan.

– Niiden uhmaaminen kuuluu ikään. Autoritääristen ohjeiden vastustaminen on nuorille luonnollista. Mukana voi olla myös tietämättömyyttä ja rajojen kokeilua, Raekivi toteaa.

Luonnosta on vieraannuttu

Varoituksiin turtuminen ei silti selitä kaikkia jääseikkailuja. Mika Raekivi uskoo, että suurin syy heikoille jäille lähtemiseen saattaa liittyä luonnosta vieraantumiseen.

– Ihmiset haluavat kokeilla luontoon liittyviä asioita, mutta eivät ymmärrä sen asettamia vaatimuksia. He kuvittelevat selviytyvänsä kaikesta jollain teknisellä apuvälineellä, vaikka asia ei olekaan niin.

Joku saattaa lähteä jäälle myös jännitystä hakemaan. Raekivi toivoo, että oman turvallisuuden vaarantavat tempaukset tehtäisiin kuitenkin muualla.

– Extremeä voi harrastaa hallitustikin. Harva tietää jäille mennessään, mitä vastassa todellisuudessa on.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä