Hämeenlinna |

Puhuiko presidentti oikeista asioista?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe kiinnitti huomiota suomalaisten perusarvojen rapautumiseen, hänen mukaansa ahneus on nousemassa, oikeudentunto kuihtumassa. Osalle suomalaisista maa on oleskeluyhteiskunta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Yle

Olivatko Niinistön huomiot yhteiskunnasta oikeita? Jättikö hän jotain noteeraamatta.

Lopuksi Niinistö toivotti Jumalan siunausta. Oliko toivotus paikallaan vai mauton?

Vastaa netissä yle.fi/hame tai soita suoraan lähetykseen klo 13.15 numeroon 03-612 1012.

Kommentoi aihetta (19 kommenttia)

Kirjoita uusi kommentti

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • työläispoika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin maalla on presidentti joka nauttii suurta suosiota ja edustaa suomalaisen yhteiskunnan parhaimpia arvoja. Maata jakaneesta Halosesta oli korkea aika päästä eroon.Politikoilta on edellytettävä koviakin ratkaisuja sen verran synkkä taloustilanne on:Lisää säästöjä ja veroja. Ja oleskeluyhteiskunnassa tai sen siivellä eläviltä etuja pois ja ylimitoitetuille johtotason miljoonapalkoille entistä kovemmat verot.

 • Ansku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jäi kyllä epäselväksi tuo ahneuden kasvu, keitä presidentti tarkoitti: yritysjohtajia optioineen vaiko keitä? Myös oleskelijoista ei saanut selvää ketä hän tarkoitti. Olisi pitänyt kohdentaa sanat eikä jättää arvailujen varaan. Aikoinaan Koivisto käytti tuollaista arvauksien kieltä, se ärsytti suunnattomasti erilaisten tulkintojen myötä. Mielestäni lopputoivomus on presidentin oma ratkaisu, joka kyllä ei nyt oikein kuulu suomalaisuuteen.

 • Nyqvistin Riitta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täydellinen, arvolatauksia täynnä oleva puhe,

  jossa ei ainuttakaan tilkesanaa.

  10+

  • Yksi kokoomuslainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sauli yhdessä Jyrkin kanssa helposti meidät tämän pikku karikon läpi luotsaa.

   Mihin tilille voisi tehdä uhrilahjalahjoitukset? Ilmoittakaa radiossa, olkaa hyvä!

 • Arvoitusten ratkaisija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinistö puheessa: "Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän".

  Arvoitusta täynnä tuo osa puheesta. Mutta puheen muu sisältö huomioon ottaen Niinistö taisi tarkoittaa niitä Elinkeinoelämän edustajia, suuria johtajia. Johtajia jotka eivät ole valmiita itse tekemään uhrauksia vaan odottavat vain suuria voittoja työntekijöiden kustannuksella. Eikö silloin työntekijä kata pöydän ja tämä "oleskeluja" sen kun nauttii tuloksista ja ei ole koskaan tyytyväinen vaan haluaa vain enemmän ja enemmän. Niinistö taisi tarkoittaa juuri tällä kohdalla myös sitä maamme luokkayhteiskuntaan ajautumista joka on huolestuttava kehitys.

  • kouluttaja evp.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinistö on ollut koko ikänsä rakentamassa luokkayhteiskuntaa. Presidentin palkkio on veroton samoin eläke, siinä on muiden eläkeläisten mielestä oleskelijan makua.

  • Arvoitusten ratkaisija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin kyllä Niinistö on ollut politikkourallaan luokkayhteiskunnan rakentaja. Mutta kun pyrki presidentiksi muutti ainakin puheensa paremmin kansalaisten tuntoja tulkitsevaksi. Siksi nämä puheet syrjäytymisen ehkäisemisestä yms. On jatkanut kansaan uppoavia puheitaan vieläkin presidentiksi päästään, lieneekö tähtäimessä toinenkin kausi. Todellisuudessa lienee kuitenkin Niinistö se sama vanha Sauli

   luokkayhteiskuntineen.

   En luota Sauliin, hänellä on vihaiset silmät.

 • mummi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jäi muistinpäälle, vanheneminen ONGELMANA , joka pitää ratkaista, niinkuin velkaantuminen. Missä ja miten ne lahtaukset aletaan järjestää?Ikä- vai mikä järjestys, olen Niinistöä nuorempi, mutta vähempivarakas. Jumalan siunauksen toivottaminen osoittaa toivottajan ylivaltaisuutta, alamaisiin nähden, lie hänellä valtuutus tuohon toivotukseen.

  • Tyytyväinen "alamainen"

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jumalan siunauksen toivottaminen on erittäin sopiva ja kaunis lopetus vuoden tärkeimmälle puheelle. Niinistö ei ole esittänyt tippaakaan "ylivaltaisia" eleitä toimiaikanaan. Tottahan toki vanhuspngelma niin kuin velkaantuminenkin ovat ongelmia, jotka on ratkaistava.

  • mummi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vanheneminen ei Suomessa ole ongelma. Keskituloinen maksaa työurnsa 45 vuotta, aikana eläke ja sutumaksuja summan joka riittää hänelle keskimäärin 98 vuotiaaksi saakka. ongelma ovat nuoret, jotka eivät viellä 30- vuotiaanakaan maksa noita em, vakuutusmaksuja, vaan nostavat vastikkeetonta opintotukea.

 • Raino

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipa taas vaihteeksi hyvä presidentin puhe. Kaikkinensa. Kiitos

 • Mietiskelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ahneuden lisääntyminen ja oikeudenmukaisuuden tarkoituksenmukainen unohtaminen yhteiskunnassamme olivat aivan oikeita havaintoja. Eli kaverille ei haluta jättää mitään. Tämähän on juuri se nykyhallituksen linja.

  Jumalan siunauksen toivotus oli paikallaan.

 • Presidenttiin tyytyväinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mieleeni jäi predidentin mainitsema ihmeellisyys, jota varmaan moni suomalainen on itsekseen ihmetellyt, että samaan aikaan kun meillä on työttömyyttä on myös työvoimapulaa. Eipä Niinistöltäkään tähän ongelmaan mitään vuorenvarmaa ratkaisua löytynyt, mutta vetoaminen työmarkkinajärjestöihin oli paikallaan.

  Yhteiskunnan eheydestä puhuminen oli paikallaan. Tästä voisivat myös¨tulevat kuntapäättäjät ottaa opikseen: repimisen sijasta yksituumaisuus toisi varmasti parempia tuloksia.

 • Veroton virka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä tullut yhtään ehdotusta tuloerojen kaventamisesta eikä eläkekatosta,no

  miten se kokoomuspolitiikko ahneudesta eroon pääsisi.

 • Eikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Sauli!

  Meillä on hyvä presidentti!

  On oikein ja luonnollista, että tasavallan presidentti toivottaa kansalaisille Jumalan siunausta.

 • Korven poika.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinistön puhe oli hänelle tyypillinen lauserakenteiltaan, valitettavasti se jää minulle epäselväksi todelliselta tarkoitukseltaan,niinkuin monet Niinistön puheet minulle jäävät. Talousmiehenä odotin häneltä kantaa maailman tärkeimpään ongelmaan,veroparatiisien käyttöön, kaikilla tasoilla verojen välttämiseksi. Muuten puhe oli selvästi porvarillinen puhe. Jumalan siunauksen jättäisin jokaiselle omaksi henkilökohtaiseksi tehtäväksi, jos niin haluaa.

 • Lutterilaisen kirkon jäsen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aloitan lopusta.Ahtisaari lopetti puheensa myös Jumalan siunauksen toivotukseen.Tuliko demarihenkiselle Radio Hämeelle silloin mieleen kysyä oliko se asiatonta vai paikallaan?! Tympii,sillä reilusti suurin osa kansasta vastaanotti toivotuksen myönteisen asiallisesti umpiluterilaisen kansan päänä.Toinen huomio: Niinistö esiintyi ja puhui tosi reippaasti, luontevasti jopa nuorekkaasti. Olen ylpeä presidentistämme.Kaikkia asioita ei voi käsitellä joten on turhaa jäpistä tyyliin sitä ja tätä aihetta ei mainittu.Sitten vielä: poliittiset vastustajat, keitä he lienevätkin(ehkä vasemmistoaatteiden satoja vuosia jatkuneen oikeistokammon ja-panettelun myös omaksi suhtautumistavakseen omaksuneet) eivät tietysti nää paljonkaan hyvää Niinistön puheessa.Minusta se oli kaunis, hyvin laadittu siis hyvä puhe.Piste.

 • Partamooses

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Presidentti Niinistön uudenvuodenpuhe oli onnistunut. Pari asiaa jäi kuitenkin pohdituttamaan.

  1. Mitä presidentti tarkoitti NATO-yhteistyön syventämisellä?

  2. Miksi presidentti ei selvästi kehottanut näitä eri järjestöjä (mm. EK) näyttämään kansalaisille konkreettisia esimerkkejä omista puheistaan?

  En usko, että nämä EKn, VATT:in tai muiden järjestöjen puuhastelijat tulevat alentamaan omia palkkojaan tai pidentämään työuriaan, vaikka niin mielellään haluavat "kaikki mukaan talkoisiin".

  PS. kommenttini löytyy myös "Suorassa linjassa" käydystä samansisältöisestä keskusteluketjusta. Outoa, että YLE Häme pitää uskonnollista toivetta mauttomana - miksi(?)

 • mj02

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jumalan siunauksen toivotus on aina paikallaan.

Tuoreimmat aiheesta: Hämeenlinna

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä