Vaaliuutiset |

Puoluejohtajat eri linjoilla kirjastojen kehittämisessä

Yleisradion vaalikone avautui tiistaina yleisölle. Koneesta löytyy yli 16 000 kuntavaaliehdokkaan tiedot ja mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista. Ehdokkailta on kysytty myös kirjastopalveluista, jotka ovat vuosikymmenen aikana vähentyneet huomattavasti. Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat ovat kirjastojen kehittämisasioista täysin eri mieltä.

YLEn vaalikoneessa esitetty kysymys kirjastotoimen mahdollisten lisämäärärahojen kohdentamisesta herätti hajontaa puoluejohtajien vastauksissa. SDP:n Jutta Urpilaisen mielestä lisämäärärahat tulisi sijoittaa ensisijaisesti kaunokirjallisuuteen, koska "kaunokirjallisuuden lukeminen on harvinaisempaa, kuin mitä sen pitäisi olla." Kokoomuksen Jyrki Katainen taas kokee, että rahat tulisi keskittää tietokirjallisuuteen, koska "julkisen palvelun pitää (esitetyssä valintatilanteessa) tarjota ensin tietoa ja vasta sitten viihdettä." Keskustan Matti Vanhanen taas panostaisi viihteeseen, ja sijoittaisi mahdolliset lisäkirjastomäärärahat musiikkiin, elokuviin ja nettiin. Pienemmistä puolueista Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen olisi työmiehen tai -naisen asialla ja pistäisi rahat kirjastotyöntekijöiden palkkauksen kohentamiseen. "Hajonta hyvä asia"

Helsingin kirjastotoimenjohtaja pitää vastausten hajontaa hyvänä asiana.

- Nämä vastaukset osoittavat kuinka monipuolinen kirjastotoiminta tällä hetkellä on. Ne myös osoittavat sen, että määrärahoja tarvittaisiin entistä enemmän, jotta voitaisiin vastata kaikkiin näihin haasteisiin, Helsingin kirjastotoimenjohtaja Maija Berndtson arvioi.

Kirjastopalveluiden väheneminen viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut tuntuvaa. Esimerkiksi kirjastoautoja on poistunut liikenteestä viidesosa, itse kirjastoja lakkautettu puolisensataa ja aukioloajatkin ovat vähentyneet kymmenyksellä.

- Se on erittäin valitettava kehityssuunta. Samaan aikaan kun kauppojen ja monien muiden palvelupisteiden aukioloajat ovat pidentyneet, niin kirjastot ovat joutuneet supistamaan aukioloaikojaan. Sen sijaan pitäisi olla kirjasto, joka olisi auki vuoden jokaisena päivänä, myös jouluna ja uudenvuodenaattona, Berndtson sanoo.

Suomen kirjastoseuran postikorttikampanja haluaakin muistuttaa poliitikkoja kirjastotoimintaan kohdistuneista vähennyksistä. Seuran mukaan kirjastoverkko ei enää turvaa tasavertaisesti kirjastopalveluiden saatavuutta. Mutta pitääkö kirjastoasioilla sitten politikoida näin vaalien kynnyksellä?

- Parempi, että politikoidaan edes silloin kun on vaalit. Se mistä ei puhuta, niin sitä ei ole olemassa, Berndtson uskoo.

Suomalaiset ovat edelleen Euroopan ahkerimpia kirjastonkäyttäjiä. Verkkokirjastopalveluissakin Suomen päihittää vain Tanska.

YLE Uutiset

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä