Jyväskylä |

Puranen Ilmavoimien komentajaksi

Prikaatikenraali Lauri Puranen on tänään vastaanottanut Ilmavoimien komentajan tehtävän. Hän toteaa tärkeimmän tehtävänsä olevan Puolustusvoimien uudistuksen tekeminen Ilmavoimissa siten, että Ilmavoimien suorituskyky turvataan.

Ilmavoimien komentaja 1.3.2012 alkaen on kenraali Lauri Puranen
Kenraali Lauri Puranen totesi puheessaan ymmärtävänsä henkilöstön ahdistuksen säästöjen edessä. Kuva: YLE Keski-Suomi

Komentajavaihdon julkisuuslinja oli tiukka, haastatteluja ei annettu ja kuvata sai vain matkan päästä. Säästöihin uusi komentaja otti kantaa puheessaan.

- Olin viime kesään asti Ilmavoimien esikuntapäällikkö, ja olin mukana suunnittelemassa säästöjä. Seison siis täysin kenraali Jarmo Lindbergin tekemien päätösten takana. Tiedän, että tehdyt päätökset ovat kovia ja osalle henkilöstöstä ja ilmavoimien paikkakunnista raskaita. Näillä päätöksillä pystytään kuitenkin turvaamaan ilmavoimien suorituskyky ja päätehtävän toteuttaminen, huomenna kenraalimajuriksi ylennettävä Puranen sanoi.

Ilmavoimien komentajana kesästä 2008 toiminut kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg siirtyy Puolustusvoimien sotatalouspäälliköksi.

Kaksi kenttää katoaa

Ilmavoimat lakkauttaa säästöissä kaksi toimipaikkaansa, Kauhavan lentosotakoulun ja Jämsän Hallin teknillisen koulun. Jäljelle jäävät lennostot Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä sekä esikunta ja Ilmasotakoulu Tikkakoskella.

Säästöistä on esitetty vaihtelevia arvioita. Kauhavalla on laskettu lakkautuksen säästöt selvästi pienemmiksi kuin mitä Puolustusvoimat on laskenut, mutta Kauhavan ja Hallin lakkautukset säästänevät vuositasolla noin 10 miljoonaa euroa.

Lentosota on kallista

Ilmavoimat säästää kuitenkin myös muulla kuin lakkauttamalla kaksi toimipaikkaa. Hornet -hävittäjien lentotunteja vähennetään noin 1300 vuodessa. Hornet-lentotunnin on arvioitu maksavan 7000-10 000 euroa, eli suomalaisen kuukauden keskinettopalkalla Hornet lentäisi suurin piirtein varttitunnin. Säästöä syntyy siis lentämistä vähentämällä suurin piirtein samat 10 miljoonaa euroa kuin lakkauttamalla Kauhava ja Halli.

Hornetit lensivät vuonna 2010 noin 9000 tuntia, mikä on ollut myös tavoitetuntimäärä.

Modernisointiin satoja miljoonia

Hornet -kalustolla on parasta aikaa menossa jo toinen keski-iän uudistus. Ensimmäisessä vaiheessa muun muassa parannettiin ilmataistelukykyä ja hankittiin kypärätähtämet.

Nyt meneillään olevassa toisessa vaiheessa, MLU-2:ssa, Hornetit varustetaan ilmasta maahan -täsmäaseistuksen käyttämiseen, eli niistä tehdään täysiverisiä rynnäkköhävittäjiä. Tämän vaiheen kustannusten on arvioitu olevan yli 500 miljoonaa euroa.

Pelkkä ilmasta maahan -kyky ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös ne ilmasta maahan -aseet. Tähän on arvioitu uppoavan noin 170 miljoonaa euroa. Lisäksi ilmataistelukykyä parannetaan edelleen, mikä maksaa satakunta miljoonaa euroa.

Lopputulemana on siis, että Hornetien pitäminen ajan tasalla maksaa lähivuosina noin 80 kertaa enemmän kuin mitä Kauhavan ja Hallin lakkautus säästää.

Kommentoi aihetta (5 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • kaluunakalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sotilaat eivät puolusta varuskunnista. Kaksi kallista sotilaskenttäähän tuossa lakkautetaan.

 • M

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Jäljelle jäävät lennostot Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä sekä esikunta ja Ilmasotakoulu Tikkakoskella."

  Olisihan se liikaa toivottu että edes mediassa asiat kerrottaisiin oikein. PV uudistuksessa Tampereelle ei jää Lennostoa vaan Lennosto lakkautetaan ja suurin osa henkilöstöstä joutuu siirtymään muualle, joko toiseen joukko-osastoon tai kortistoon.

 • Ammattisotilas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannattaisi netissä "kaluunaherroja" kommentoivienkin ymmärtää se tosiasia, että länsimaisissa demokratioissa kuten Suomessa sotilaat tottelevat aina ja ilman poikkeuksia poliittista johtoa, eli siviilejä. Poliitikot (hallitus ja eduskunta, joltain osin ylipäällikkö eli presidentti) määräävät sotilaille "suunnan" ja valtionvarainministeriö puolustusbudjetillaan "nopeuden". Sotilaat menevät noiden mukaisesti. Jos sotilasjohto on linjauksista eri mieltä, niin puolustusvoimien johto kertoo selkeästi ja poissa julkisuudesta poliitikoille mitä heidän päätöksistään seuraa, mutta pitää sen jälkeen suunsa kiinni ja tottelee. Eli kenraaleilla ei ole tässä mitään vaihtoehtoa, paitsi "jättää laiva" henkilökohtaisena protestina, eli erota tehtävästään ja siirtyä muihin töihin. Jolloin tilalle otetaan seuraava, joka toteuttaa pulisematta. Ei poliitikkoja hetkauta lainkaan, että yhden kenraalin tilalle nostetaan uusi ukko. Olisitko itse valmis, kouluttauduttuasi koko urasi yhteen ammattiin (jota tarjoaa Suomessa vain yksi työnantaja) protestina irtisanoutumaan, jos firmasi johdon näkemys ja rahoitus ei jonain vuonna tyydytä? Kansan syvien rivien ääni kuuluu eduskuntavaaleissa, muuten sillä ei ole mitään merkitystä. Vain äänestämällä voit vaikuttaa, kansalla on sellaiset johtajat jotka se ansaitsee.

 • pöö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jospa kuitenkin annettaisi potkut vetämättömille ja laiskanpulskeille sotilaille, sellaisille ei kannata maksaa palkkaa, heistä tuskin on mitään hyötyä kriisin aikanakaan. Onnittelut uudelle komentajalle.

 • JaPa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Potkut vaan kaluunaherroille ja vaihtoon. Herrat, jotka vain myötäilevät varuskuntien lakkautuksia, eivät ole ansainneet kansan syvien rivien luottamusta.

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä