Kotimaa |

"Eriarvoistumisen maailmanennätys Suomessa"

Rap-artisti Paleface tallentaa kappaleisiinsa nykyhetken. Muun muassa hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen innostaa ottamaan kantaa.

Video: Paleface
Video
Suomalaisen rap-musiikin uranuurtaja Paleface on tullut tunnetuksi kantaaottavista sanoituksistaan. Pian ilmestyvällä levyllään hän käsittelee Suomea, jossa saattaa olla käynnissä eriarvoistumisen maailmanennätys.

- Suomi oli sosiaalisesti terveessä tilassa joskus 1980-luvulla. Tämä on tapahtunut hirveän lyhyessä ajassa ja aika huomaamatta. Joku voisi sanoa, että me on tehty eriarvoistumisen maailmanennätys Suomessa. Se vaatii todella suuria toimia ongelmia vastaan, Paleface sanoi Aamu-tv:n haastattelussa.

Paleface tunnetaankin etenkin yhteiskunnallisesti kantaa ottavista sanoituksista. Puolitoista vuotta sitten ilmestynyt suomenkielinen debyyttialbumi Helsinki-Shangri-La ruoti yhteiskunnan ilmiöitä kovalla kädellä. Myös uusi albumi on samaa jatkumoa.

- Nyt asioita tarkastellaan sivilisaation historian kannalta. Pohdiskelen siinä valtaa ja yhteiskuntia ja sivilisaation historiaa. Tässä ajassa tapahtuu arabikevät ja isoja mullistuksia Lähi-Idässä. Myös länsimaissa on protestiliikettä ilmassa, Paleface luetteli.

Rap -artisti työstää kappaleita sanat edellä

- Räppäri rakentaa jännitteitä historiallisten henkilöiden ja tapahtumien välille. Sanoissa on tiettyjä latauksia, laittamalla niitä ketjuun saamme tiettyjä ajatuksia. Yleisesti teemat levyllä on, miten historiaa luetaan ja kuka kirjoittaa historian. Nuorillekin on tärkeää muistuttaa median lukutaidosta ja kriittisestä näkemyksestä.

Paleface viimeistelee levyään ja viikot ennen levyn valmistumista ovat haastavia.

- Kauniit idea ja ylevät ajatukset pitää puristaa lopulliseen muotoon. "Kill your darlings", niin kuin sanotaan, se voi olla tuskallista, Paleface naurahtaa.

- Selvästi levy jalostuu koko ajan. Eikä sekään ole ennenkuulumatonta, että vielä masterointivaiheessa, kun levyä puristetaan valmiiksi, haluaisi muuttaa jotakin.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä