Oulu |

Raahen kultakaivos haluaa laskea jätevesiään ympäristöön

Raahen Laivakankaan kultakaivoksella on paljastunut huolestuttavia jätevesiongelmia. Kaivosyhtiö Nordic Minesin vasta pari kuukautta kultaa tuottaneen kaivoksen keräysallas on jo liki täynnä. Yhtiö haluaisi päästää muun muassa rautaa ja mangaania sisältäviä vesiä luonnonvesiin.

Laivakankaan kultakaivos Raahessa
Laivakankaan kultakaivos Raahessa. Kuva: Yle

Kiireellistä muutosta ympäristölupaansa hakeva Nordic Mines myöntää tehneensä arviointivirheen. Yhtiö selittää vaikeuksiaan poikkeuksellisen sateisella syksyllä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Mikko Lukkarinen ei selityksiä purematta niele.

- Kaikenlaisia selityksiä yhtiöltä on saatu, mutta kaiken kaikkiaan emme voi ymmärtää syntynyttä tilannetta.

Lukkarisen mukaan Raahen kultakaivoksen olisi pitänyt pystyä varastoimaan louhoksen kuivatusvetensä jopa kahden vuoden ajan, mutta nyt raja tuli vastaan jo parissa kuukaudessa.

Purkuputki pelastaa aikaisintaan syksyllä

Ruotsalaisella Nordic Mines -yhtiöllä on kiire Raahessa. Kevät ja sen sulamisvedet uhkaavat lopullisesti täyttää jo lähes piripinnassa olevan jätevesialtaan.

Kaivos on toistaiseksi saanut toimia ilman varsinaista vesien purkujärjestelmää. Mereen johtavan päästöputken rakennustöihin pitäisi päästä kevään aikana, mutta se ei auta tässä hädässä.

Purkuputkea odotellessa Raahen Laivakankaalla on toimittu niin sanotun suljetun vesikierron varassa. Louhosalueen vedet johdetaan runsaan 25 hehtaarin laajuiseen keräysaltaaseen, josta vettä on saatava nyt johonkin muualle.

Vedenlaatu uhkaa huonontua

Yhtiö esittää, että muun muassa rautaa, arseenia ja Talvivaaran päästöistä pahan kaiun saanutta mangaania päästettäisiin vesistöön pintavalutuskentän kautta.

Kaivosyhtiön oman arvion mukaan päästöt eivät aiheuta luonnolle huomattavaa pysyvää haittaa, mutta esimerkiksi Haapajoen vedenlaatu uhkaa heiketä. Jokivarren asukkaat ja maanomistajat ovat luonnollisesti huolissaan tilanteesta.

Nordic Mines toivoo viranomaisilta nopeita päätöksiä. Jos vettä kertyy samaa tahtia kuin tähän saakka, niin keräysallas olisi täynnä huhti-toukokuussa.

Raahen kultakaivos työllistää yli 100 henkilöä ja sen tavoitteena on tuottaa vuosittain lähes 4 000 kiloa kultaa. Tällä määrällä kaivos olisi Euroopan suurimpia kullantuottajia.

Kommentoi aihetta (85 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Jätettä Raaheen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt tuli totuus eteen Raahelaisillekin ,kävi samoin kuin Talvivaarassa mutta ongelmat onkin yllättäin omalla takapihalla, tässä voisi olla tekemisen paikka Pro Hanhikivelle, ne saasteet "karkaa" aivan varmasti ellei paikalliset asukkaat aktivoidu, näiden tietojen mukaan allas ennen kesää täynnä, seuratkaa Haapajoen ja Piehinkijoen rannoilla asuvat tilanteen kehitystä

 • asioista perillä oleva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Te jotka väitätte että nämä veden on puhistettu niin se on paska puhetta! ite oon tämän tilanteen synnyn nähny alusta asti, ettekä tiedäkkään mitä kemikaaleja siellä on, eikä siellä mitään allasta ole.. suoraan rämeikköön on tähänkin mennessä kaikki laskettu..

 • Urpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan niitä mineraaleja muissakin maissa samallalailla mutta Suomen maperän suojelu on niin edullista että täällä kaivostoiminta kannattaa tosi hyvin kun mitään ympäristön käyttö rajoituksia ei ole ja vesistöt saadaan pilata ilman seuraamuksia vallankin kun vihreä puolue on niitä asioita puoltamaassa vaikka antavat toisenlaisen käsityksen itsestään ennen vaaleja.

 • Pisara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Että oikein imeytyskenttään. Kun keväällä lasketaan jätevettä maastoon, niin siellä alla on routa ja siihen ei mikään imeydy. Vedeksi sulavat lumet ottaa ne jätteet mukaansa ojiin, puroihin ja jokiin. Eli suoritetaan tahallinen ja tarkoituksellinen vesistöjen p..kaus.

 • oikeasti asioita seurannut ja niistä jotain tietävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä taas asiasta mitään tietämättömät kirjoittelevat ja toimittajakin puhuu täysin perättömiä! Ihmetyttää YLE:n alentuminen skandaalilehdistön tasolle tehdessään juttuja asioita tarkastamatta, kun puhuu sellaisista aineista ja pitoisuuksista, joita Laivan kaivoksen vesissä ei edes tutkitusti ole. Asiantuntijoiksi uutiseen hankitaan kylän nainen ja kaivosyhtiön omat lausunnot leikataan kokonaan pois uutisista. Sietäis toimittajan hävetä ja mennä itseensä!

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kenen tulee maksaa kaivoksen arviointivirheestä? Kaivosyhtiön vai lähiseudun asukkaiden.

  Vaikka tämä olisikin lupaehdot täyttävää, sateesta kertyvää ja puhdistettua vettä ei se ole puhdasta vettä, vaan siihen on liuennut kaivoksesta ikäviä aineita, jotka eivät ole puhdistuksessa poistuneet. Lupaehtojen mukaan sitä ei saa päästää luonnonvesiin.

  Olisi mukava kuulla tarkemmin kuinka tämä Vihreiden syytä. Samalla tavallako kuin ydinvoima? Koska pieni puolue ei pysty estämään muiden puolueiden tekoja on pieni puolue syyllinen?!?! Kannattaa tämän takia varmaankin äänestää vaikkapa Persuja, jotka eivät esim. usko ilmastotieteeseen. Ehkä he uskoisivat kaivosveden puhtaaksi.

 • viherpipertäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kuka myönsi luvan ja kenen palveluksessa hän nyt on

 • Raataja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten "ympäristön" tila paranee siitä että purkuputki mereen saadaan joskus valmiiksi?? Onko kyse samasta asiasta kuin korkeiden savupiippujen kohdalla että siirretään ongelmat vain kauemmas?

 • Jäitä hattuun

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noita samanlaisia altaita käytetään monella alalla - myös mm. jätehuollossa. Olin joskus sellaisessa firmassa töissä pintavesia ja sadevesiä kokoavan altaan (josta tässäkin on ilmeisesti kyse) vesi oli huomattavasti puhtaampaa kuin ymäristön puroissa ja ojissa. Purot ja ojat sijaitsivat lähes koskemattomassa luonnossa suhteellisen kaukana asutuksesta ja muista ihmisen rasitteista. Tästä huolimatta ympäristökeskus ei antanut lupaa jatkuvasti automatiikalla tarkkailtujen vesien johtamiseen ojiin. Sen sijaan ne ohjattiin jätevedenpuhdistamolle pieninä erinä, jotta puhdistamon bakteerikanta ei olisi "kaatunut" liian puhtaiden vesien vuoksi.

  Vedet pitää tutkia ja sitten vasta hutkia. Jos puhdistamistarvetta on joidenkin aineiden poistamiseen, siihen löytyy kyllä kemisteiltä yms. keinoja.

 • lopun aikaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietysti. Kulta otetaan itselle ja jätteet jätetään muille. Tämä tapa näyttää ainavain yleistyvän ja yleistyvän. Eletään ahneuden aikaa.

 • Esko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vuositasolla lähtee 170 miljoonan euron arvosta kultaa ulkomaille ja vastalahjaksi saamme inflatoituvia lelurahoja ja niitäkin vain "murusina". Tätä se on se globalisaatio pa(r)h(a)immillaan. Viedään maat metsänomistajilta, pumpataan luonnonvarat ikuisiksi ajoiksi, raiskataan luonto ja jätetään alkuasukkaat miettimään, mitä tehdä jätevuorilla. Poliitikot tulee kuin pässit narussa, kun muutama osake luvataan palkkioksi. Poliitikkojen tehtävä on vain luoda unelmia alkuasukkaiden päiden menoksi, mutta ankea totuus paljastuu ennen pitkään.

 • Tulossa on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Odottakaas vaan. Seuraava uutinen tulee kohtapuoliin: "Raahen kultakaivos saa laskea jätevesiään ympäristöön". Kaikki sijoittajien vaatimukset menee läpi, kun hallituksessa istuu vihreät.

 • Lapset kertovat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Medialuku

  tänään 15.3. klo 10:51

  "Ettekö te kommenoijat teidä että päästöistä valittaminen on sama asia, kuin kaiken teollisen toiminnan vastustaminen. Jos koet päästöt negatiivisena ja vaadit toimia niiden hoitamiseen, vihaat jokaista työtätekevää Suomalaista."

  Juuri noin puhuu keskiluokkaistunut, mutta juuriltaan työväestöön kuulunut ex-vaaleanpunaduunari joka tienaa ylitöillään ne kaksi vuosittaista etelänmatkaansa.

  Raha on ainut kannustin hänen maailmassaan ja meidän yhteisellä ja todellisella elinehdollamme, luonnon hyvinvoinnilla, ei ole siinä harraskoitumisessa mitään väliä. On siinä näkemystä joka näkyy omien lastenkin pintaliitoasenteissa.

 • Mato

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niimpä niin. Teemme liian pienen vesialtaan, kun emme "hoksanneet "ottaa huomioon, että keväällä lumet sulavat ja paskaamme sitten ympäristön poikkeusluvalla, kun on "pakko" On teillä insinöörit siellä. Huhhuh. Täytin itse noin kuukausi sitten pilkuntarkan selvityksen "kaivostoiminnan" vaikutuksista omalla valtauksellani ja saan odottaa ties kuinka kauan lupaa ja selvitystä siihen mitä päästöjä rautalapioni ja hikeni luonnolle aiheuttaa...

 • äkäinen mummu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitään ei saa kaivaa maasta ennen kuin on kehitetty teknologia, jolla kaivaminen voidaan tehdä luontoa pilaamatta. Kyllä ne malmit ja muut siellä maan alla jaksavat odottaa viisaampaa aikaa. Millä oikeudella tämä sukupolvi pilaa tulevilta sukupolvilta puhtaan luonnon ja käyttää kaikki luonnonvarat. Onko meillä enää mitään vesistöjä, joita ei joku kaivos uhkaisi pilata. Nimilista niistä päättäjistä, jotka tämän ovat mahdollistaneet.

 • Pietu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän ne luvat virkamiehiltä irtoaa, kun on kyse isoista rahoista. Siinä jäävät puhdas luonto ja terveys jalkoihin alta aikayksikön. Suomessa pitäisi olla luvanmyöntäjien paljon tiukempia ja rikkomuksista pitäisi tulla isot sakkoseuraamukset, niin jopas loppuisi moinen venkoilu kaivosyhtiöiltä. Tietävät nämä maailmanherrat, että helposti se suomipojan housunpuntti tutajaa, kun oikeasta kulmasta kajauttaa.

 • Mainari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä ihmiset täällä oikein valittavat?

  Nordic Mines on varmasti saanut luvan kaivoksen perustamiseen ja toimittanut kaikki vaadittavat dokumentit ennen lupaa.

  Jos etsitte syyllisiä, niitä löytyy varmasti siltä taholta virastoista ja kunnasta joka luvat on myöntänyt. Niissä on myös määritelty mikä taho suomessa hoitaa esim. ympäristön tilan valvonnan ja jätteen käsittelyn.

 • Ei kaivoksille!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oho! Hups! Kuinka yllättävää että Suomessa sataa? Olisiko ahneilla käynyt nyt ihan tietoinen mitoitusvahinko, eli pienin mahdollinen allas jotta kustannukset minimissä ja ahneus tapissaan! Haluammeko me että koko pohjoisen Suomen vedet ovat kohta täynnä kaivosten "hups"-vesiä? Ensin Talvivaara ja nyt tämä? Jokainenko niistä todellisuudessa turauttelee?

 • puhdistakaa vetenne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos kaivos tuottaa kerta noin hyvin kultaa, niin kyllä se käsittääkseni pystyy valmistamaan vedenpuhdistamonkin, ennen kuin mitään jätevesiä lasketaan luonnonvesiin. Vai onko kaikki puheet olleet vain pelkkää hämäystä.

 • Minä vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Natriumsyanidi hajoaa hetkessä uv-valon vaikutuksesta...

 • jopo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niiden on rakennettava puhdistamo omalla kustannuksellaan tietenkin. Eihän nyt jätevesiä voi luontoon puskea. Siitähän on lakikin. Siitähän muuten tulee iso jupakka. Kaivos yhtiö vähät välittää luontoarvoista. Onhan se jo nähty.

 • Janne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten tuommoinen virhearvio on mahdollinen? Eivätkö konsultit todellakaan hallitse enää suuria kokonaisuuksia kun tällaisia ongelmia tuntuu riittävän. Ehkä pitäisi vähän kiristää valvontaa ja löysätä aikataulua niin vältettäisiin tällaiset ja Talvivaaran kaltaiset ongelmat.

 • mäijö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  firma koitti saada nopeasti huonoilla laitteilla paikan toimimaan ja myyntiin.. ei onnistunut, ja nyt kärsivät, haha

 • Virkkunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä oli varmaan tiedossa. Ulkolaiset yhtiöt eivät piittaa Suomen laki asioista. He toimivat ,kuten porsaat pellossa?

  Virkamiehet antavat luvat liian heppoisin perustein ja paikallisesti saadaan kärsiä vuosia myrkyistä ym. vaurioista. Tämä on tuttua. Kaivos kiinni ja laitteet kuntoon, sitten vasta voi jatkaa.

  Mutta poliitikot tulevat tämänkin pelastamaan, muutamat boonukset ja sillee, niin kaikki on taas hyvin!

 • sohjo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti kukaan ei kuvitellutkaan etteikö ongelmia tulisi jossain muodossa? Osakkeenomistajien ja ahneiden voitontavoittelijoiden etuhan tässä on tärkein, muusta viis. Rapatessa roiskuu...

 • Puhdas vesi kohta kortilla pohjoisessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Suomessa on yleensäkään ympäristöministeriö? Sen ministerihän ei kuulemani mukaan vastaa yhtään mistään eikä voi tehdä haitoille yhtään mitään, koska kaikki päätäntävalta on sieltä luovutettu näissä asioissa toiselle ministerille eli Häkämiehelle?

 • Hullua hommaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas pilataan suuri osa maatamme ahneuden takia. Järkevät ihmiset eivät pysty estämään ahneiden tekoja. Myrkkyjä päästetään luontoon ihan niin kuin (muissa) kehitysmaissa joissa ei ole mitään ympäristölakeja tai niitä ei seurata.

 • IKA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt äkkiä pitää elinkeinoministerin perustaa työryhmä selvittämään tilanne. Työryhmä voisi pohtia asiaa vähintään viisi vuotta jotta asiat keritään hoitamaan (lue=unohtamaan).

 • Janne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo, Minäkin haluaisin laskea taloni viemäristä tulevan tavaran suoraan luontoon. Ei huvita rakentaa puhdistamoa, kun se maksaa. Kumma vain, että jotkut ympäristöviranomaiset eivät asiaan suostu ? Kaivos kiinni, kunnes jätehomma on ratkaistu. Samoin Talvivaara. On poliittista heikkoutta muka kiireen edellä myöntää luvat, jotta saadaan tuotantoa ja työllisyyttä. Hevon kukkua koko hössötys. Mihin tämä maailma karkaa kaivoksen omistajalta jos tekee asiat ensin kuntoon. Me elämme täällä keskimäärin kohta 80-vuotiaiksi, mutta hirveä kiire on, koko ajan.

 • Just

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Pieni" virhearvionti. Miten suunnittelu voi mennä noin paljon pieleen? Eikö suunnittelussa ole muka huomioitu poikkeuksia sademäärissä vai onko ajatuksena ollut päästä mahdollisimman vähillä kustannuksilla?

  Ei tuollaista huolimattomuutta voi vain kuitata sillä, että jätevedet päästetään luontoon. Kaivosyhtiön on otettava asiasta vastuu, vaikka se tulisikin kalliiksi. Sitä saa mitä tilaa.

 • asioista jotain tietävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puhdistetun jätevedenhän kaivos saisi ympäristöluvan puolesta johtaa mereen, mutta mikä ihmeen hätä muka tulee, jos sama puhdas vesi johdettaisiin mereen pintavalutuskentän kautta???

 • uusi ihmiskunta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos jotain sotkevat, myös siivoavat jälkensä kunnes paikka on puhdas. Samaa lääkettä saisi käyttää muihin ilman, veden, maan saastuttajiin. Yhteistä ympäristöä saa tuhota ja rikkaat teollisuusherrat vie rahat!

 • DI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä taas unohtui toimittajilta mainita, että kyseessä ovat jo puhdistetut ja ympäristäluvan raja-arvot reilusti alittavat vedet, joista suurin osa on sade- ja sulamisvesiä, jotka nekin kaivoksen täytyy puhdistaa järjestelmissään! Sama, kuin omakotitaloasujalta vaadittaisiin, että hänen täytyy hankkia jätevedenpuhdistamo pihallaan sulaville lumille tai pihaan sataville sadevesille.

 • Kullan hinta?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä taida ruotsalaisfirmaa kovasti Suomen luonto kiinnostaa, kyllä se on kulta. Meidän tehtävämme on pitää tonttimme puhtaana ja sitä varten on palkattu oikein eritasoisia ihmisiä hoitamaan asioita! Siis hoitakaa!

 • sfad fsda

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän noi altaat kohta vahingossa hajoa tai jotain. Ja sit vaa pahoitellaa ja annetaa paikallisille satane käteen.

 • Törkeily on laitettava kuriin heti !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikissa hankkeissa joissa on sovellettu YVA-lakia, on aina(!) yksi yhteinen piirre. Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on tehty kovalla kiireellä, ylimalkaisesti ja usein myös luontoon kohdistuvia haittoja vääristellen liian pieniksi.

  Poikkeuksetta - SIIS POIKKEUKSETTA - ympäristöluvan hakijat yrittävät bluffata ja harhauttaa - siinä myös onnistuen - lupaviranomaisia. Se on selvinnyt kerrasta toiseen, mutta yleensä vasta jälkeenpäin, kun vahingot luonnolle ovat jo toteutuneet. Sitten selitellään NAURETTAVIA VALHEITA aiheutuneiden tuhojen syistä. Nordic Mines'kin sortui selityksissään juuri sellaiseen; MUKA LUONNON OLOSUHTEET VÄÄNNETÄÄN SYYKSI törkeisiin virheisiin. Vastuuta ei sitten kanna kukaan, paitsi tietysti luonnon kestävää hyödyntämistä harjoittavat sekä veronmaksajat.

  Katsotaanpa vaan, taas teollisuusyhtiön valehtelu menee läpi mukinoitta.

 • Äärimmäinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun kultasormukseni kulta on varmasti louhittu paremmissa olosuhteissa.

 • Sammy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täysin sairasta ja edesvastuutonta toimintaa. Voisiko joku tehdä asialle jotain?

 • hups

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaivos kiinni, omistajille sakot ja vastuuhenkilöt linnaan.

 • Raataja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykyisellä "unssi" hinnalla vuotuinen tulo pelkästä kullasta on 166 M€, ja muita mineraaleja siinä sivussa. Tuosta määrästä vähennetään tietysti kulut. Kyllä pitäisi riittää rahaa puhdistuslaitoksen rakentamiseen, sillä eihän kuoletuksia yhdelle vuodelle lasketa.

 • jurpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hälläväliä!

 • asioista vielä enemmän tietävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muttakun tämä vesi ei ole puhasta, se sisältää kemikaaleja mitä se ei saisi sisältää. sittenhän siinä ei olisi ongelmaa jos se olisi puhdasta, muttakun ei vain ole

 • kävin kerran kalas'

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Töissä ollut" Onko sinulla kenties asioita, millä ei ole minkäänlaista totuuden pohjaa.

 • Medialuku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ettekö te kommenoijat teidä että päästöistä valittaminen on sama asia, kuin kaiken teollisen toiminnan vastustaminen. Jos koet päästöt negatiivisena ja vaadit toimia niiden hoitamiseen, vihaat jokaista työtätekevää Suomalaista.

 • j.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  muutama kuukausi ja nyt meinaa valua yli.piti toimia muutama vuosi.päättäjät vastuuta.suomessa hukutaan kohta saasteisiin.tämä on vakavaa.

 • sijoittaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suuri osa yhtiön osakkeenomistajista on Raahen seudulta ja Suomesta, joten turha ulkomaalaisia näistä asioista on syytellä.

 • tehdään Perät

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö se kuuluisa brändityöryhmä puhunut jotain siitä, että tehdään Suomesta sellainen paikka jossa kaikista Suomen vesistä tehdään juomakelpoisia, nyt on ainakin hyvä alku :)

 • TD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juotetaan nuo paskavedet noille asioista päättäneille herroille. Sinne ne

  kuuluu, ei luontoon.

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johtavatko kaikki kotitaloudet hulevetensä vedenpuhdistamoon? Suurin osa tästä vedestä on satanut taivaalta vetenä ja lumena, mihinkäs nämä vedet aikaisempina vuosituhansina ovat joutuneet? Joku järki näihin väitteisiinkin, turhaa panikointia!

 • Suomi on siirtomaa 1800-luvulta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heh heh ,mökin mummoilla ostatetaan kymmenien tuhansien puhdistamoita muutaman tuhannen litran puhdistusta varten . Isoilla pojilla on 25 hehtaarin jätevesiallas raskasmetalleineen ja nyt on meininki puhaltaa paskat puhdistamattomina ymparistöön.

  No tietenkin suomalainen hyväveli-järjestelmä tämän sallii ,mutta mihin me tarvitsemme ympäristöviranomaisia ja virastoja . Jos Käteinen Urpilainen ovat kuulolla ,niin virastöt kiinni ja virkamiehille lopetettava palkanmaksu.

  Talvivaara ja Raahen kultakaivos pysäytettävä , vesien puhdistus ajantasalle ja sitten homma jatkukoon ,kun päästärajat eivät ylity.

 • laaki-late

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kongo! Kongo! Kongo!

 • ei-vastuuttomille-kapitalisteille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noh... tämähän on ihan ilmiselvä kehitysmaailmiö - isot tulee ja ottaa kaiken mutta eivät anna mitään vastineeksi, paitsi pilatun ja käyttökelvottoman ympäristön. Toivotaan onnea Raahen pohjavesille!

 • Veksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kumpi käynee ensin. Allas täyttyy ja annetaan valua yli seurauksista piittaamatta, vai "hupsista" se kun alkoikin jostain kumman syystä vuotamaan ja pääsi lorahtamaan tyhjäksi. Kansalaisseurantaa.

 • Ongelman ratkaisija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaivostoiminta seis kunnes ongelma ratkeaa, ei tämä sen vaikeampaa ole. :)

 • OK-talo maksaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @DI, tänään 13.3. klo 18:22

  "Sama, kuin omakotitaloasujalta vaadittaisiin, että hänen täytyy hankkia jätevedenpuhdistamo pihallaan sulaville lumille tai pihaan sataville sadevesille"

  Juuri näin taajama-alueella onkin pakko tehdä. Erillinen, maksullinen liittymä kunnan viemäriin myös hule-vesien osalta (käytännössä siis sadevesien osalta).

 • pöh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos ne menee paskakaivon kautta, pitää olla suodatus.

  Kylläpä taas unohtui toimittajilta mainita, että kyseessä ovat jo puhdistetut ja ympäristäluvan raja-arvot reilusti alittavat vedet, joista suurin osa on sade- ja sulamisvesiä, jotka nekin kaivoksen täytyy puhdistaa järjestelmissään! Sama, kuin omakotitaloasujalta vaadittaisiin, että hänen täytyy hankkia jätevedenpuhdistamo pihallaan sulaville lumille tai pihaan sataville sadevesille.

 • Näkee jo tyhmempikin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihreät edellisessä hallituksessa ja tuloksena Euroopan ennätys lisäydinvoimaa! Vihreät nykyhallituksessa (ja vihreä ympäristöministeri) ja tuloksena Pohjolan Kongo!

 • Saateet ,Saasteet..!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Etelästä pohjoiseen pelkää vastuutonta taidotonta saaste johtoa ,,miksi edes antaa luvat aloittaa ?

 • Petteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluavatko Suomen viranomaiset samanlaisen tilanteen mikä tapahtui Unkarissa pari vuotta sitten, kun allas täyttyi jätteestä ja suojavallit murtuivat ja valuivat läheisiin kyliin sekä myöhemmin Tonavan jokeen. Vielä kahden vuoden kuluttuakaan eivät kyseiset alueet ole asumiskelpoisia.

 • Partamooses

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yrityksen on lopetettava toimintansa välittömästi. Se on ainoa ratkaisu. Sama kohtalo olisi millä tahansa pikkuyrityksellä, jolla olisi samanlainen ongelma.

 • Sinne-tänne ja ville

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihreät ovat hallituksessa jo toista kautta ja viime kaudella annettiin ydivoimalupia liukuhihnalta ja nyt kaivokset saavat sotkea maat ja vedet miten lystää.

  Kylläpä vihreät ovat ihmisen asialla ,mutta suuryhtiöt ensin.

  Olisiko nyt Suomen vuoro saada Afrikan mailta apu ympäristö-ongelmien hoitoon??

 • SUOjaNEN

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei mitään vetkutteluja. Ennenkuin allasvalli " päästetään " murtumaan, niin kaivostoiminta poikki siihen asti, että poistoputki on rakennettu, testattu ja toimii. Osakkeenomistajille tiedoksi: Ei se malmi maasta katoa mihinkään rakentamisen aikana, niin että kyllä te rahanne saatte PUHTAANA.

 • Sama laki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä on navetan lietesäiliö täynnä. Antaako ympäristökeskus meillekin luvan laskea jätevedet suoraan vesistöön, kun lietteen imeyttäminen turpeeseen tulisi maksamaan liikaa.

 • Tervemenoa VIHREÄT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihreät kyllä hoitaa Suomen saastuttamisen tyylikkäästi. Kaivokset saa tehdä mitä tahansa... !!!!???

  Sitten vaaditaan mökin muutamalle kakalle valtavat toimimattomat ekolaattorit ja muut hölmöilyt.

  Eikä sekään riitä. On nostettu sähköverot ja polttoaineverot pilviin vaan ihan silkasta hölmöydestä johtuen.

  Miksi sähkölämmityksestä, joka on edullisin rakentaa, on vähäpäästöisin ja aiheuttaa vähiten korjauskustannuksia käyttöaikanansa on tehty julmetun kallista touhua??????????????

  Mutta saastuttaa kaivokset saa aivan rauhassa. Ja ruokohelppiä kannattaa kasvattaa vaikka sitä ei voi edes käyttää missään lämppärissä. Huimat maataloustuet sillä kyllä saa kuitattua. Noilla tukiaisilla saisi oikeitakin hommia maatalouteen.

 • Ei osakas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Osakas, käväseppä vilkasemassa talvivaaran suunnalla mitä ne "puhdistetut" vedet tekkeepi alueen vesistölle.

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Länsi-Euroopassa ei tälläinen tulisi kuuloonkaan .Missähän se Eu direktiiveineen nyt on ?? Aina kun on ykityisestä ihmisestä kyse ,vedotaan Brysselin direktiiveihin ,mutta kun kyse on ylikansallisesta yhtiöstä ,ei kukaan löydä yhtään Brysselin säännöstä . Ihime hommaa.

 • Onneton kansa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On Suomi köyhä ja köyhäks jää! Kansa velkaannutetaan kreikkalaisten hyväksi ja maat kaivetaan rikkauksista tyhjäksi ruotsalaisten ja kanadalaisten hyväksi. Suomalaisille jää enää velat ja haisevat myrkyvedet maineen.

 • jaakari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  onko tää joku vitsi kaks westing hausee jauhaa sähköö olkiluoros kukaa ei oo moksiskaa vähä lietettä pääsee ympäristöön asiat tärkeys järjestykseen

 • LaruX

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EN ymmärrä miksi kaivokselle on annettu aloituslupa ilman purkuputken rakentamista. Viranomaisten tässä pitää katsoa peiliin.

  Koneet seis ja ukot pakkolomalle kunnes yhtiö saa asiansa kuntoon. Tässä on kaivosyhtiön ja lupaviranomaisten yhteinen moka nyt kyseessä.

 • Juuso

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä ihmettä? Tuotanto seis, kunnes ovat rakennelleet toimivat systeemit. Ei rahan takia voida pilata tuosta vain kokonaisia vesistöjä, jotka toipuvat äärimmäisen hitaasti tai pahimmassa tapauksessa eivät koskaan. Kyllä kullankaivuun pitäisi olla sen verran tuottoisaa, että on vara tehdä kunnolliset puhdistusjärjestelmät eikä kääriä voittoja tuhoamalla paikallisten asukkaiden elinympäristö.

 • Mitä sanoo ministeri Niinistö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hah! Hah! Kohta koko pohjois-Suomen vedet lilluu myrkkyjä, jotka alkaa valua keskempään Suomeen. Suomen Kongo on totisinta totta!

 • ei tippaakaan enää periksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitä pienet perässä, mitä isot edellä. Talvivaara osoitti, että luvista ei tarvitse piitata. Tässäkin on täysin tietoisesti laiminlyöty kaikki valmistautuminen, koska aina voin sanoa, että "hups" ja "oho" ja luvata hakea uuden löysemmän luvan. Ja jos ei sekään piisaa, niin mitä väliä, Suomihan on vain yksi kehitysmaa muiden joukossa. Myrkyt vesiin ja maahan ja voitot omaan taskuun. Samaan aikaan valtio on lopettanut riippumattoman ympäristöhallinnon ja -valvonnan. Totisesti Kongossa ollaan..

 • Argh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskomatonta munattomuutta virastoilta!!! Miten voidaan olla kyykyssä näin pahasti että pyöritellään silmiä "ei tässä häin pitänyt käydä". Ihan ihme väkeä - yksi ministeri ei valvo johtajien bonusvirityksiä valtionomistuksissa ja nyt tämä toinen ei tiedä miten kaivostoimintaa valvoa. Nyt kaivos tilille ja lisää porukkaa tekemään kunnon puhdistusjärjestelmät. Osaamista Suomesta löytyy ja kaivos maksaa työn.

  Kohta illuusiot Suomesta puhtaan veden lähteenä tulevaisuudessa on todellakin illusio. Voi hyvä aikanen sentään...

 • kalastaja savosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pohjolankongossa on vihreä ympäristöministeri, joka on totaalisen munaton hoitamaan hommiaan.

 • kehitysmaalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos me suomalaiset hyväksymme että monikansalliset yhtiöt harjoittavat kaivostoimintaa ja laskee jätevedet luontoon, niin se on niin. Kainuussa ei ole pahemmin osoitettu mieltä Talvivaaraa vastaan. Oulujärvi on saastunut jo osittain, mutta ei se niin vakavaa oo. Valtio salliin kaiken.

 • MT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis... onko tuon altaan pinta-ala ihan oikein? 25 hehtaaria? Eli esim 2500 x 100 metriä? Järkyttävän kokoinen.

 • Osakas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Antakaa poikien kaivaa, turhaa panikointia ihmisillä. Ottakaa asioista selvää ennenkuin protestoitte, vedet on puhdistettu ja ne saa päästää luontoon vaikka heti.

 • Vastuutonta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helppo on huudella toisille, että älkää valittako, jos itse ei joudu jätevesialtaan tai poistoputken suun vierellä asumaan. Jos teolliselle toiminnalle ei panna mitään suitsia, on tämä armas kotimaa kohta asumiskelvoton. On käsittämätöntä, että noin heppaisin suunnitelmin saadaan pyörittää kaivostoimintaa, jossa tunnetusti on suuret ympäristöriskit. Tuo laitos on suljettava niin pitkäksi aikaa, että jätevedet on saatu asiallisesti hoidettua jonnekin muualle kuin meidän kaikkien niskaan. Tässähän toimii tämä nykykapitalismin periaate esimerkillisesti: voitot minulle, tappiot muille.

 • Alfa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kultakaivosten jätevesissä vaarallisin myrkky on syanidi. Sitä käytetään myös Raahessa, vaikka EU on pyrkinyt kyseisen kemikaalin kieltämään kaivostoiminnassa.

  Jos kaivos ei pysty pitämään kiinnin ympäristöluvassa annetuista päästörajoista, toiminta on syytä keskeyttää kevään ajaksi.

  Pahimmassa tapauksessa jätevesialtaan pato voi murtua. Kuka vielä muistaa Romanian Baia Mare:n kultakaivoksen pato-onnettomuuden kymmenkunta vuotta sitten? Lähikylät menivät kerralla asuinkelvottomiksi, tonavan alajuoksu saastui pahoin.

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viranomaisen tulee olla nyt jämerä ja todeta että luvan vastaista toimintaa ei sallita. Muutenhan tässä jo muutenkin huono uskottavuus ympäristöhallintoa kohtaa rupeaa entistä enemmän järkkymään. Tämä silläkin uhalla, että tästä aiheutuu isoja taloudellisia ongelmia yhtiölle (ja omistajille), jopa lomautuksia tai potkuja henkilöstölle. Ympärisatövahingot ovat enimmäkseen vaikutuksiltaa hyvin pitkäkestoisia, näillä asioilla ei saa enää "leikkiä". Talvivaara on jo yksi liian "hyvä" esimerkki.

  Ihme, että Nordic Mines ei ole huolissaan yhtiön maineen menettämisestä. Rahoittajille ympäristövastuullisuus on jo tärkeä asia.

 • väinämöinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun ulkomaiset kaivosyhtiöt kaivavat arvomalmeja Suomen maaperästä, niin ei niillä ole muuta tarkoitusta, kuin ottaa malmit, ja jättää luonnon suojelu pois laskuista.

  Sehän pienentäisi heidän voittojaan, jos pitäisi vielä estää luonnon tuhoutuminen.

  Näillä yhtiöillähän ei ole muuta tarkoitusta kuin maksimoida voittonsa.

  Luonnolla ja muilla haitoilla ei heille ole mitään merkitystä.

  Siitähän kärsivät kaivosten ympäristöjen asukkaat ja luonto.

  Näiden yhtiöiden ja sijoittajien silmissä kiiltää vain mahdollisimman suuret tuotot ja voitot.

  Nykyinen maailma on ainoastaan kaivosyhtiöiden ja niihin sijoittajien maailmaa.

  Eivät he välitä mitä ongelmia tai tuhoja ne tuottavat luonnolle ja ympäristölleen.

  Nyky maailma on rahan maailma. Millään muulla ei ole väliä

 • Missä vihreitten omatunto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rahaa revitään Raahen maaperästä tonnikaupalla suoraan ahneitten ulkomaisten sijoittajien tilille ilman, että heidän tarvitsee panna tikkua ristiin ympäristön osalta vaan voi kaiken myrkyn ja saastaan jättää alkuasukkaiden huoleksi. Tämän toiminnan kun takaa vihreä "kaikki on kaupan rahasta"-puolue!

 • Töissä ollut.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lähtökohtaisesti ympäristöasiat ovat olleet pielessä. Tarkoituskaan ei ole ollut hoitaa velvoitteitaa.

  Ympäristöluvan myöntänyt henkilö on jo Kultayhtiön palkkalistoilla. Tämä on fakta. Asakirjoita sen näkee.

 • Pulju kiinni heti!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ulkomaalaiset kaivos firmat ei vois vähemmän

  välittää Suomen luonnosta tai vesistöstä.Eiväthän he täällä elä.Pitäsi Suomen lakiin

  kirjoittaa että saisivat viedä jätevetensä rahti

  laivalla omaan maahansa.Eikös nyt vaan tarvita

  muutaman tuhannen ihmisen(jos oikein muistan) allekirjoitus,uuteen laki aloitus vaatimukseen, niin ne joutuis hallituksessa asian

  käsittelemään?Jotain pitäis tehdä.

 • Johan on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @Mainari; Hyvin on taas syy muualla! Viime kädessä syy on ilman muuta kait tavallisten raahelaisten asukkaiden! Tämähän se on ollut se kanta siellä Talvivaarassakin!

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä