Kotimaa |

Rahan pesu ei koskaan kannata

Vanhojen rahojen keräily kiinnostaa yhä usempaa. Hyvää tarkoittava harrastelijakeräilijä voi kolikon ulkonäköä parannellessaan saada aikaan vahinkoa, joka laskee kolikon arvoa dramaattisesti.

Kolikoita laatikoittain
Ei niin harvinaisia kolikoita myydään myös kilohinnalla. Kuva: Yle

Oulun Numismaattisen Kerhon puheenjohtaja Markku Sumén on havainnut uusien keräilijöiden innostuksen. Kerhoon on liittynyt uusia jäseniä, joten jäsenmäärä lähestyy kahtasataa. Innostuneita vanhojen rahojen keräilijöitä on aina 13-vuotiaista lähtien. Vanhat ja uudetkin rahat kiinnostavat ja yhdistävät.

Markku Suménin mielestä keräilyn mielenkiintoa lisää valinnan vapaus.

- Jokainen voi itse määrittää keräilyn kohteen. Joku haluaa kerätä oman syntymävuotensa kolikoita, toinen taas keräilee yleisiä käyttörahoja. Jotkut keräävät sijoitustarkoituksessa kulta- ja hopearahoja, joten vaihtoehtoja löytyy, Sumén lisää.

Aika monelta löytyy kotoa vanhoja kolikoita tai seteleitä. Juhlarahat ja nykyään varsinkin kahden euron kolikot ovat suosittuja keräilykohteita.

Keräilyharrastajien määrä on esimerkiksi Oulussa kasvanut. Euron tulon myötä alan kiinnostus on ollut jatkuvassa nousussa. Internetisivustojen ja -huutokauppojen myötä harrastamisen mahdollisuudet ovat kasvaneet.

Tällä hetkellä Suomen markkojen keräily on suosittua. Kun rahoja käytettiin jokapäiväisessä elämässä, ei niihin laitettu sen enempää merkitystä. Nyt niistä huomataan eroavaisuuksia, jotka kiinnostavat keräilijöitä. Erikoisuuksia kutsutaan varianteiksi.

Kivijalkamyymälässä riittää kiinnostuneita

Ei puhdisteta eikä kiilloteta missään nimessä. Keräilyarvo laskee vaikka kyseessä olisi harvinainenkin raha.

– Jani Nuorala

Oululainen Jani Nuorala perusti pari kuukautta sitten vanhojen rahojen osto- ja myyntiliikkeen. Nuorala teki kauppaa internetin kautta useita vuosia, mutta huomasi, että asiakkaat kaipasivat henkilökohtaista kanssakäymistä. Ovi onkin käynyt kun kiinnostuneet ovat arvioittaneet vanhoja rahojaan.

- Liikkeellä on paljon kahden euron kolikoiden keräilijöitä. 2000-luvun alun euron käyttöönotto lisäsi keräilijöiden määrää. Joidenkin kaksieurosten hinta on kymmenkertaistunut, Jani Nuorala kertoo.

Yksi vinkki vanhojen rahojen käsittelemiseen on, että ne pitää jättää sellaisen kuntoon kun ne ovat.

- Ei puhdisteta eikä kiilloteta missään nimessä. Keräilyarvo laskee vaikka kyseessä olisi harvinainenkin raha. Arvo voi laskea kymmenesosaan, Nuorala varoittelee.

Moni haaveilee piironginlaatikosta löytyvien rahojen olevat arvokkaita. Nitäkin löytyy harvoin, mutta usein tilanne on toinen.

- Moni pettyy, kun kuulee kolikoiden arvon. Harvoin, tosi harvoin pienestä pussukasta voi löytyä viiden tai kymmenen pennin kolikoita tietyiltä vuosilta. Jos vielä ovat hyvässä kunnossa, niin arvo voi olla suurikin, Jani Nuorala muistuttaa. 

Keräilyharrastus on maailmanlaajuista. Esimerkiksi kiinalaiset ovat olleet viime aikoina kiinnostuneita Suomen markoista.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • Kiinanko kolikot

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Ai kiinalaiset ovat kiinnostuneita suomalsista rahoista. Itse olisin kiinnostunut tietämään kiinalaisista kolikoista. Mistään ei ole tähän mennessä löytynyt

    tietoa kiinalaisista hopeakolikoista. Vain niistä kuparisista? pienistä, missä on neliömäinen reikä keskellä, mutta muista ei.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä