Joensuu |

Rajavartijat vähenevät itärajalla

Rajojen valvontaa keskitetään kaakkoisrajalle ja Suomenlahdelle, mikä merkitsee vartioasemien henkilöstön vähentämistä Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa. Ilomantsista, Lieksasta ja Tohmajärveltä häviää yhteensä lähes viitisenkymmentä rajavalvontaan liittyvää työpaikkaa viiden vuoden aikana.

Rajavartija puhalluttaa autoilijan ratsiassa.
Rajavartijat ovat olleet mukana mm. haja-asutustualueiden turvallisuutta parantavassa Harva-hankkeessa Pohjois-Karjalassa. Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Rajavartiolaitos vähentää vartioasemien henkilöstöä yhteensä 180 henkilötyövuodella Lapissa, Kainuusssa ja Pohjois-Karjalassa vuoteen 2017 mennessä. Rajojen valvontaa keskitetään kaakkoisrajalle ja Suomenlahdelle. Muutokset toteutetaan ilman irtisanomisia tai lomautuksia.

Pohjois-Karjalassa rajavartijoiden määrää vähennetään erityisesti Ilomantsin ja Lieksan rajavartioasemilla, Tohmajärvellä vähennys on pienempi. Vähennys toteutetaan luonnollisen poistuman eli eläköitymisen avulla, lisäksi joitakin henkilöitä siirretään Niiralan rajatarkastusasemalle Tohmajärvelle.

- Ilomantsin ja Lieksan rajavartioasemilta vähennetään noin 40 prosenttia henkilöstöstä. Viesti on vakava, mutta syytä suureen huoleen ei ole. Niukkenevilla resursseilla keskittymme ydintoimintoihin. Rajavartiosto huolehtii edelleen rajaliikenteen sujuvuudesta ja turvallisuudesta sekä rajan ylittävän rikollisuuden torjumisesta, komentaja Olli Lampinen Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kertoo.  

Suomessa arviolta 160-180 virkamiehen työpaikka siirtyy uudelle paikkakunnalle. Kaikkiaan noin 500 virkamiehen tehtäviin tulee muutoksia. Keskiviikkona julkistetun sopeuttamisohjelman mukaan rajavartiolaitos vähentää viiden vuoden aikana yhteensä 300 henkilötyövuotta luonnollista poistumaa hyödyntäen.

Rajavalvonnan vähennystä korvaavat sisäasianministeriön mukaan partioiden hyvä liikkuvuus,tekniset valvontajärjestelmät ja ilma-alukset. Rajavartiolaitoksen varusmiesten koulutus jatkuu nykyisellään Joensuun lähellä Onttolassa ja Ivalossa Lapissa sekä Imatran Immolassa.

Rajavartiolaitos tavoittelee yhteensä 28 miljoonan euron säästöjä. Sopeuttamisohjelma johtuu pienennetyistä budjettikehyksistä ja kustannusten nopeasta nousta

Rajavartiolaitos ei kykene sopeuttamisohjelman myötä vastaamaan itärajaliikenteen voimakkaaseen kasvuun. Sisäasiainministeriö edellyttääkin liikenneväylien ja rajainfrastruktuurin uudistamista ja rajaviranomaisten voimavarojen vahventamista.

Rajavartiolaitoksella on Pohjois-Karjalassa on kolme rajavartioasemaa: Tohmajärvellä, Ilomantsissa ja Lieksassa. Niiralan rajatarkastusasema vastaa rajatarkastuksista kansainvälisellä rajanylityspaikalla. Pohjois-Karjalan rajavartioston esikunta sijaitsee Onttolassa. Pohjois-Karjalan rajavartiosto työllistää tällä hetkellä yhteensä 298 henkilöä.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • paskahousu

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Siirretään raja Ohtaansalmeen ja julistetaan Pohjois-Karjala Itsenäiseksi tasavallaksi. Vaalit voitaisiin pitää vapunpäivänä! Eikä liitytä EU:n. Valuutaksi voisimme ottaa Karjalan markan.

Tuoreimmat aiheesta: Joensuu

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä