Ulkomaat |

Ranskan vaalien musta hevonen on kansankiihottaja äärivasemmalta

Presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon ei ole tarvinnut tosi-tv:tä, silti hän on kyennyt nousemaan C-luokan rivipoliitikosta äärivasemmistolaiseksi kulttihahmoksi. Samalla hän on sekoittanut Ranskan presidentinvaalien muiden ehdokkaiden pasmat ja saanut heidät hermoilemaan askelmerkkiensä kanssa.

Jean-Luc Mélenchon puhumassa.
Jean-Luc Mélenchon teki läpimurtonsa Bastiljin aukiolla maaliskuussa pitämässään kansalaistapaamisessa. Kuva: Yle / Raine Tiessalo

Kuvitelkaa mahtipontinen 60-vuotiaan ranskalaisen miehen ääni ja äänentoistolaitteet, joiden super woofer -bassot on säädetty täysille. Ja kuvitelkaa kymmeniä tuhansia ihmisiä pakkautuneena muutaman jalkapallokentän kokoiselle aukiolle. Sitten vielä jokaikisen iskulauseen perään hurmoksellista mylvintää.

- Me olemme punainen lippu!

- Meillä on kämmen auki solidaarisuutta kohtaan!

- Saamme voimaa puristamalla kätemme nyrkkiin!

- Tehkäämme näistä vaaleista kansalaiskapina!

Mélenchon on noussut vaalien tähtitaivaalle nopeasti kuin kosmonautti. Maaliskuun lopulta lähtien hän pitää hallussaan gallupkolmosen paikkaa. Taakse ovat jääneet niin keskustan Francois Bayrou kuin Marine Le Penkin, joka on Mélenchonin populistinen vastinpari äärioikeistossa.

Mélenchonin kannatus oli vain viiden prosentin luokkaa vielä viime vuoden lopussa. Nyt kyselyissä taotaan jo 15 prosentin rajaa.

Edellä ovat enää istuva presidentti Nicolas Sarkozy ja sosialistien Francois Hollande.

Mélenchon tuskin ajaa heidän ohitseen, mutta molemmat pääehdokkaista joutuvat vilkuilemaan taktiikkamielessä taakseen.

Bastiljin uudelleenvaltaus herätti nostalgiat

Todellinen hyppyrinnokka Mélenchonille oli maaliskuun kansalaistapaaminen Bastiljin aukiolla Pariisissa. Valloittakaamme Bastilji -iskulauseen vetämänä kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat karkeloon.

Ideana oli vetää yhtäläisyysviivoja talouskriisin leimaaman nykytilanteen ja Ranskan suuren vallankumouksen aloittaneen vuoden 1789 Bastiljin valtauksen välillä. Sorrettu kansa nousee vastarintaan sortajiaan vastaan. Hyvät vastaan pahat.

Mukana oli nuoria idealisteja, vanhoja kommunisteja punalippuineen, ammattiliittojen edustajia sekä veikkaisin, että myös monia uteliaita pariisilaisia, jotka halusivat nähdä tämän hetken trendikkäimmän poliitikon paikan päällä.

Mélenchon sekoittaa palopuheissaan taitavasti myyttisiä historiallisia tapahtumia ja julistaa samalla sanomaa messiasmaiseen tyyliin.

- Bastiljin nerous kiteytyy tällä aukiolla. Vallankumousten ja kansannousujen kansa on palannut takaisin! Melenchon pauhasi.

Haiseva vastalause kapitalismille

Messuamista seurasivat myös pariisilaiset parikymppiset ystävykset Juliette ja Fanny. Juliette piteli käsissään l'Humanitéa, kommunistisen puolueen sanomalehteä.

- Tämä on symbolista, Ranskan vallankumous ja niin edelleen, Juliette selventää osallistumistaan.

Vallankumous. Sana vilisee lähes joka toisessa lauseessa. Mutta mitä Mélenchonin ohjelma sitten oikein tarkoittaa ihan oikeasti?

- Enemmän sosiaalista, Julietten ystävä Fanny selittää.

Lisää sosiaalista. Tätä täytyy vähän avata.

Kun Ranskassa puhutaan “sosiaalisesta” tarkoitetaan yleensä julkisen sektorin vahvistamista ja tulonsiirtoja hyvätuloisilta vähätuloisille. Sanalla “sosiaalisuus” on yleisesti hyvä kaiku koko yhteiskunnassa, oikeistopoliitikotkin käyttävät sanaa ahkerasti uudistuksia perustellessaan.

Mélenchonin “sosiaalisuus” on kuitenkin presidentinvaalien ehdokkaista sitten sitä kaikkein sosiaalisinta sosiaalisuutta. Hän haluaa nostaa vähimmäispalkan 1 700 euroon kuukaudessa ja säätää lain 360 000 euron enimmäispalkasta. Tämän vuositulon ylittävä osa menisi kokonaisuudessaan valtion kassaan.

Mélenchon haluaa myös kieltää irtisanomiset yrityksissä, jotka tekevät voittoa, antaa kaikille täyden eläkkeen 60 vuoden iässä ja palkata lähes miljoona virkamiestä lisää.

Vaikka ehdotukset ovat taloustieteilijöiden mielestä ilmeisen päättömiä nykyisessä tilanteessa ja avoimessa markkinataloudessa, kannattajat löytävät Mélenchonista nostalgista uhoa. Finanssi- ja talouskriisien syypäänä pidettylle "ultrakapitalistiselle talousjärjestelmälle" halutaan antaa haiseva vastalause.

- Mélenchon tarkoittaa yksinkertaisesti, että valta kansalle ja rikkaudet oikeudenmukaisempaan jakoon. Paluu inhimillisyyteen tekisi hyvää kapitalisteille, Juliette perustelee.

Hollande ja Sarkozy tempautuneet peliin mukaan

Mélenchon tuskin pääsee vaalien toiselle kierrokselle, mutta hänen suosionsa on pakottanut Hollandea ohjaamaan kampanjaansa yhä vahvemmin vasemmalle.

Hollanden ohjelmassa ei puhuta pöhöttyneen ja ylivelkaantuneen julkisen sektorin leikkauksista vaan lähinnä epärealistisiin talouskasvuodotuksiin nojaavista uusista menoeristä. 60 000 opettajaa lisää. Eläkeikä takaisin 60 vuoteen kauimmin töissä olleille. EU:n budjettikurisopimus neuvoteltava uusiksi.

Mutta Mélenchon on vaikuttanut myös Sarkozyn kampanjaan. Vain pari päivää sen jälkeen kun Mélenchon ilmoitti haluavansa rokottaa niitä ranskalaisia, jotka ovat siirtyneet asumaan ulkomaille verosyistä, Sarkozy veti esiin samanlaisen ehdotuksen. Sarkozy ilmoitti haluavansa sitoa toisiinsa Ranskan kansalaisuuden ja verotuksen. Verottaja voisi periä ulkomailla maksettujen verojen ja Ranskan verotuksen eron.

Tämä kuulostaa populismilta, sillä tällainen järjestely edellyttäisi lähes kaikkien Ranskan ja muiden maiden välisten verosopimusten neuvottelemista uudelleen.

Putoaako Hollande vallankumoukselliseen ansaan?

Huhtikuun 22. päivänä järjestettävän ensimmäisen ja toukokuun 6. päivän toisen kierroksen välillä Mélenchonin suosiolla on eniten merkitystä.

- Mélenchon tulee kirjoittamaan uudelleen Francois Hollanden ohjelman ensimmäisen kierroksen jälkeen, työministeri Xavier Bertrand sanoi RTL-radiokanavan haastattelussa.

Hollanden on saatava Mélenchonia äänestäneet vaivautumaan uurnille. Mitä suurempi Mélenchonin ensimmäisen kierroksen äänisaalis on, sitä tiukemmin Hollanden pitää vääntää kampanjaruoriaan vasemmalle.

Ottaen huomioon, kuinka epärealistisilta monet sosialistien uudistusehdotukset kuulostavat jo nyt, Hollande uhkaa ajautua Mélenchonin vallankumoukselliseen ansaan.

Muutenkin epäkarismaattisena esiintyjänä tunnettu Hollande saattaa yksinkertaisesti menettää uskottavuutensa monien äänestäjien silmissä. Mélenchonin giljotiini on viritetty, mutta siihen ei ehkä lankeakaan kuningas kapitalismi vaan sosialisti Hollande.

Silloin Sarkozy pysyisi valtaistuimellaan ja vallankumous olisi epäonnistunut.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Kriisiviestinnän asiantuntija: Salailu pahin virhe

Lentokone ja ajoneuvoja Tampere-Pirkkalan lentokentällä

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä