Kuntavaalit 2012 |

Räsänen: Perusterveydenhuolto säilytettävä kuntien omana palveluna

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan mielestä kuntien pitäisi oppia paremmiksi terveyspalvelujen hinnoittelijoiksi.

Video: Sisäministeri Päivi Räsänen Ylen Aamu-tv:ssä.
19:41
Radion Ykkösaamun ja Ylen aamu-tv:n yhteisen kuntavaalitenttien sarjan aloitti Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän oli muun muassa sitä mieltä, että päivähoito-oikeutta olisi syytä rajoittaa. Video: Yle

Kuntien on hoidettava perusterveydenhoito omana tuotantonaan, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Yksityiset terveyspalvelut toimivat Räsäsen mukaan hyvin täydentävinä palveluina.  Esimerkiksi palvelusetelit ovat hänen mukaansa aivan käypä keino hankkia terveyspalveluja kysyntäpiikkien aikana.

Ylen aamu-tv:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun yhteisessä vaalitentissä puhunut Räsänen korosti, että kuntien tulisi oppia paremmiksi terveyspalvelujen hinnoittelijoiksi.

- Jos kokonaisia palvelukokonaisuuksia ulkoistetaan ja ostetaan ostopalveluina, on valitettavasti joskus käynyt niinkin, että ne tulevat kunnille kalliimmiksi kuin oma julkinen tuotanto, Räsänen sanoi. 

Räsänen korosti myös, että kuntien on panostettava palvelujen hankintaosaamiseen.

Hänen mukaansa kuntien on täysin mahdollista ostaa palveluja omalla alueella toimivilta pieniltä kotimaisilta yrityksiltä, jos hankinnat paloitellaan ja osataan kohdentaa oikealla tavalla.

Vaalitentissä pohdittiin, millainen olisi kristillisdemokraattienemmistöinen kunta.

Räsäsen mukaan tällaisessa kunnassa panostettaisiin erityisesti kansalaisyhteiskunnan tukemiseen ja otettaisiin järjestötoiminta mukaan kunnan kumppaniksi. Myös perheisiin ja omaishoitoon panostettaisiin. Esimerkiksi kotihoidontuen kuntalisä olisi tärkeä.

Lisäksi Räsänen haluaisi yrityselämälle mahdollisuuksia muun muassa kaavoituksen kautta. 

Kristillisdemokraattisessa kunnassa ehkäistäisiin syrjäytymistä ja palvelujen painopistettä siirrettäisiin ehkäisevään suuntaan, Räsänen korosti.

Syrjäytymisen ehkäisy, terveyskeskukset vai elinkeinopolitiikka?

Räsänen joutui tentissä laittamaan tärkeysjärjestykseen kolme kunnan keskeistä tehtävää eli syrjäytymisen ehkäisyn, terveyskeskukset ja elinkeinopolitiikan.

Räsäsen ykkösvalinta oli terveyskeskukset. Hän perusteli ratkaisuaan terveyskeskuspalvelujen isoilla puutteilla.

Räsäsen mielestä lääke ongelmaan on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, jossa poistetaan kynnys perusterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon välillä puretaan ja palveluja ryhdytään katsomaan kokonaisuutena. 

Kuntien toiseksi tärkeimmäksi tehtäväksi Räsänen valitsi syrjäytymisen ehkäisyn. Lääkkeeksi Räsänen mainitsi muun muassa nuorten yhteiskuntatakuun, jolla nuoret pyritään saamaan työhön, harjoitteluun tai kouluun. 

Elinkeinopolitiikasta Räsänen totesi, että kuntien kannattaa panostaa monipuoliseen elinkeinorakenteeseen, hyödyntää kunnan vahvuuksia. Yrittäjäystävällisyys muun muassa kaavoituksessa on myös hyvin tärkeää. Yrittäjä itse tietää usein, missä ja miten yrityksen toiminta on kannattavinta. Sitä ääntä on kunnissa syytä kuunnella, Räsänen sanoi.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä