Kotimaa |

Räsänen: Vain poliisin hallinnosta karsitaan

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) puolustaa voimakkaasti poliisin hallintouudistukseen liittyvää liikkuvan poliisin lakkautusta.  Räsänen sanoi TV1:n Ykkösaamussa ettei näe lakkauttamiselle vaihtoehtoja.

Päivi Räsänen
Sisäministeri Päivi Räsänen Kuva: Yle

Räsäsen mukaan uudistuksen yhteydessä on käyty läpi koko poliisihallinnon organisaatio poliisihallituksesta alkaen.

- Jos säästö kohdistetaan pelkästään hallintoon, eikä operatiiviseen toimintaan, niin ei tätä säästöä mistään muualta löydy. Liikkuvan poliisi lakkauttamisesta saatava 6,4 miljoonan euron säästö on huomattava, eikä kukaan ole esittänyt sille korvaavia säästöjä.

Räsänen korosti että uudistuksen tarkoituksena on löytää säästöjä lähinnä poliisin hallinnosta, hallinnon tukitehtävistä ja poliisipäälliköiden määrästä, ei poliisin operatiivisesta toiminnasta. Polisiin toiminta paikallistasoilla ja mm. liikennevalvontayksiköt on määrä säilyttää.

- Meillä on kaiken kaikkiaan liian raskas organisaatio. Paikallispoliisilla on omat päällikkönsä, omat tukitehtävänsä, omat tilansa ja omat kalustonsa. Siinä rinnalla meillä on liikkuvan poliisin päälliköt, tukitehtävät, tilat ja kalustot. Toiminta on kuitenkin yhteistä.

Räsäsen mukaan paikallispoliisin ja liikkuvan poliisin rinnakkaisten hallintojen yhdistämisellä vähennetään noin 240 hallinnollista tehtävää.

- Työryhmä on päässyt sellaisiin esityksiin jossa pelkästään hallintoa keventämällä saadaan noin 30 miljoonan säästöt vuoden 2016 tasolla ilman, että operatiivisen toiminnan määrä vähenee. Väitän, että yhden johdon alla liikennevalvontauudistus saattaa jopa parantaa liikennevalvonnan tasoa, Räsänen sanoi.

Hallituspuolueet erimielisiä

Hallituspuolueet ovat olleet erimielisiä säästöjen kohdennuksista. Yhteinen linja poliisiuudistuksesta on tarkoitus löytyä vielä tämän kuun aikana.

Räsäsen mukaan keskusteluja yksimielisyyden saavuttamiseksi kuitenkin tarvitaan vielä.

- Tämä ei ole mikään helppo urakka. Jollain lailla on tullut sellainen tunne että me helposti takerrumme vanhoihin jäykkiin rakenteisiin ja byrokratiaan. Yritykset keventää hallintoa ovat vaikeita ja haastavia.

- Kun tiedetään että ensi vuonnakin otetaan seitsemän miljardia euroa uutta velkaa ihmettele miksi sitä ei oteta sieltä, missä hallintoa on raskaasti, jos kerran operatiivinen toiminta pystytään turvaamaan, Räsänen vetosi Ykkösaamussa.

Keskustele uutisesta 81 kommenttia

Poliisi etsii mittavia säästöjä. Lakkautetaanko liikkuva poliisi ja heikennetäänkö keskusrikospoliisia? Minkä kannan hallitus ottaa esitykseen? Lauantaina Ykkösaamussa asiaa pohtii sisäministeri Päivi Räsänen (kd.). Mitä sinä haluaisit häneltä kysyä?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä