Talous |

Rehnin ja Ollilan suosio presidentiksi kasvaa

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on edelleen ylivoimaisesti suosituin ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Selvimmin nousussa ovat Olli Rehn ja Jorma Ollila. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen nousee kohti kärkeä, kun kysytään epämieluisinta ehdokasta.

Grafiikka kannatusluvuista
Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemässä mittauksessa 41,5 prosenttia vastanneista nimesi Niinistön mieluisimmaksi ehdokkaaksi. Ulkoministeri Alexander Stubb keräsi 6,5 ja pääministeri Matti Vanhanen 4,5 prosentin kannatuksen.

Kärkikolmikon takana suosituimpia olivat Paavo Lipponen 4, Erkki Tuomioja 3,8, Jorma Ollila 3,7, Heidi Hautala 3,6 ja Olli Rehn 3,1 prosentin lukemilla. Yli kahden prosentin yltävät myös Erkki Liikanen 2,4 ja Anneli Jäätteenmäki 2,3. Paavo Väyryselle mitattiin tasan kahden prosentin kannatus.

Taloustutkimuksen Internet-paneelissa tehdyssä mittauksessa vastaajille esitettiin 33 nimen lista, josta sai nimetä viisi mieluisinta ja viisi epämieluisinta ehdokasta Suomen seuraavaksi presidentiksi. Vastaajilla oli mahdollisuus nimetä suosikkinsa myös ehdokaslistan ulkopuolelta.

Tutkimus tehtiin 13.-18.1.2010, ja siihen osallistui 2183 vastaajaa. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Rehn ja Ollila nousussa

Taloustutkimus laski ehdokkaille pisteitä sijoituksista viiden mieluisimman ehdokkaan listalle.

Vastaajista 69 prosenttia nimesi Niinistön viiden mieluisimman ehdokkaan joukkoon. Toiseksi mieluisin oli Stubb, jonka mainitsi 43 prosenttia vastanneista.

Kokoomuskaksikon perässä tulivat Olli Rehn (30 prosenttia), Jorma Ollilla (28), Jyrki Katainen (23), Paavo Lipponen (22), Matti Vanhanen (22) ja Erkki Tuomioja (21).

Heinäkuun 2009 mittaukseen verrattuna Niinistön ja Stubbin suosio on pysynyt ennallaan, ja selvimmin nousussa ovat Rehn (+11 prosenttiyksikköä), Ollila (+5) ja Lipponen (+3).

Rehnin, Ollilan ja Lipposen nousua selittänee osin se, että tammikuun 2010 listalta olivat nyt poissa Martti Ahtisaari (mainintoja 20 prosenttia heinäkuussa 2009), Esko Aho (17) ja Ilkka Kanerva (8).

Uusista nimistä parhaiten menestyivät Pekka Haavisto (sai maininnan 12 prosentilta), Suvi-Anne Siimes (11) ja Seppo Kääriäinen (8).

Poliitikkosarjan ulkopuolelta Ollila (28) oli selkeä ykkönen. Sirkka Hämäläisen mainitsi 12 prosenttia vastanneista.

Heinäkuussa 2009 nousussa olleista Lauri Ihalainen putosi 13 prosentin lukemista kahdeksaan.

Urpilainen syöksyy alas

Puoluejohtajista kärjessä ovat kokoomuksen Katainen (23) ja keskustan Vanhanen (22).

Perussuomalaisten Timo Soini kerää listasijoja 13 prosentilta. Vihreiden Anni Sinnemäen ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mainitsee seitsemän prosenttia ja kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen kuusi prosenttia.

Puoluejohtajasarjan hännän huippuna tulee SDP:n Jutta Urpilainen neljän prosentin lukemillaan. Heinäkuussa 2009 Urpilainen keräsi vielä seitsemän prosentin tuen.

SDP:n äänestäjien joukossa eniten ehdokasmainintoja saa Niinistö (60 prosenttia). Toisena on Lipponen (52) ja seuraavina tulevat Tuomioja (37), Eero Heinäluoma (36), Liikanen (35), Stubb (28), Rehn (27), Ollila (21), Ihalainen (20), Siimes (15) ja Haavisto (12).

Urpilaisen mainitsee viiden mieluisimman ehdokkaan joukossa kymmenen prosenttia SDP:n tukijoista. Yhtä suuren tuen saavat myös Liisa Jaakonsaari, Raimo Sailas ja Timo Soini.

Urpilainen nousee kohti kärkeä, kun kysytään epämieluisinta ehdokasta.

Eniten mainintoja viiden epämieluisimman ehdokkaan joukossa saa Paavo Väyrynen, 43 prosenttia, mutta heti kakkosena tulee Urpilainen, 38 prosenttia.

Heinäkuun 2009 tuloksiin verrattuna Väyrysen epäsuosio on ennallaan, mutta Urpilaisen epäsuosio on pompannut puolessa vuodessa ylöspäin seitsemän prosenttiyksikköä.

Epämieluisimpien listalla seuraavina tulevat Paavo Arhinmäki (32), Mitro Repo (30), Matti Vanhanen (29), Timo Soini (29), Paavo Lipponen (26) ja Anneli Jäätteenmäki (25).

Vähiten vastustusta saa Olli Rehn, jonka mainitsee viiden epämieluisimman ehdokkaan joukossa vain kaksi prosenttia vastanneista. Rehn voittaa tässä sarjassa jopa Helsingin piispan Eero Huovisen neljän prosentin lukemat.

Kommentoi aihetta (38 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • sss

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Presidentin roolia pitäisi muuttaa viennin edistäjän suuntaan. Talouselämän lisäksi myös kulttuurin ja kansalaisyhteistyöverkostojen aktivointia tulee tehdä nykyistä huomattavasti vahvemmin. Globaalissa toimintaympäristössä pärjääminen edellyttää selkeää tavoitteellista ja koordinoitua vuorovaikutusta eri alojen johtoryhmien kanssa. Yrityksistä tutun "hallituksen puheenjohtajan" rooli auttaisi Suomea rakentamaan menestyksekästä strategiaa (vrt. pääministeri=toimitusjohtaja).

 • nmarikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole kovin kehuttava tarjonta Presidentiksi.

  Pitäisihäköhän ottaa mallia urheilusta ja valita Presidentti jostain ulkomailta.

 • pressan on oltava cool

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Presidenti tehtävä on edustaa maataan?Ulkomailla saadaan ennakkokäsitys maasta,presidentin perusteella?Presisdentin valtaa ollaan kaventamassa nykyisestään ,jolloin valtionpäämies on vain keulakuva jaPR henkilö.Tässä tilanteessa kenelläkään ei luulisi olevan mitään sitä vastaan,että PR-henkilöksi valittaisiin Stubb

 • Timo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pekka Haavisto on yllättävän alhaalla listassa ollakseen kansainvälisesti menestynein tuosta listauksesta.

 • olisiko?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö stubb olisi heistä edustavin ja älykkäin?

 • Veli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuten nimimerkki Höh totesi, tälläisen kyselyn tulos on ehdottomasti vino eikä se mittaa edes suuntaa-antavasti sitä mitä sen pitäisi, eli presidenttikadidaattien suosiota, vaan se kertoo ainoastaan jotain niistä henkilöistä jotka käyttävät juuri näitä nettisivuja. Siinä kaikki.

 • Suomi ampumatauluksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pelkkiä toinen toistaan huonompia ehdokkaita on kärjessä. Ei voi kuin olla huolissaan, mihin näillä mennään, jos valituksi joku tulee. Tai no, selvää on, että huonompaan päin - tuttu suunta meillä Suomessakin. Toiseksi: Miten hemmetissä joku Jorma Ollila voi saada tuollaisen kannatuksen maan PRESIDENTIKSI, ovatko suomalaiset todella noin tyhmiä, haloo??

  Eipä tarvitse odottaa, että paljon mikään muuttuisi parempaan suuntaan tässä maassa. Pahoinvointi tulee lisääntymään satavarmasti, samoin sen merkit kaikkialla yhteiskunnassa. Ilmeisesti lisääntyvät katastrofit ja viimein jonkunlainen räjähdys on ainut tie muutokseen. Politiikka ei muutoksia tarjoa, valta on rahalla. Seuraukset saadaan tuta nyt ja jatkossa.

 • vale, emävale, vaalikysely

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi hauska kuulla kuinka moni kyselyyn vastanneista valitsi suosikkinsa niiden 33 eteen tarjotun vaihtoehdon ulkopuolelta. Veikkaan että varsin harva, ne listan nimet kun ovat "todennäköisiä voittajia" (eli kyselyn teettäjän mielestä sopivimpia ehdokkaita), ja moni haluaa esiintyä voittajan kannattajana... Jos kysely olisi tehty tällaista listaa esittämättä, tulos olisi voinut olla toinen - ainakin vastausten hajonta olisi ollut suurempi. Mutta ehkä kyselyn teettäny taho pelkäsi Aku Ankan ja kirkkoveneen kannatusprosenttien nousevan huolestuttavan korkeiksi jos ihmiset saisivat vastata vapaasti...

 • Tuutikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun presidentin valtaoikeuksia karsitaan jatkuvalla syötöllä, mihin sitä enää tarvitaan? Pahimmassa tapauksessa osaava ihminen on jumissa turhaan virkaan kuusi vuotta.

  Vaan on ihan hyvä, että kansa saa äänestää, jotta tunne tasavallasta säilyy, vaikka todelliset päätökset hoituu kaukana kansasta.

 • KM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän useimmat ihmiset tässä vastaa kysymykseen mieluisimmasta ehdokkaasta vaan todennäköisimmästä presidentistä.

  Ei Niinistöä 41% pidä parhaimpana vaan monet laskevat, että kun Niinistö kuitenkin toiselle kierrokselle pääsee, niin toisessa äänestyksessä hän

  voittaa vastaehdokkaan.

  Siksi tällaiset gallupit ovat lähinnä viihdettä.

 • Mökin Pate

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutinen: "Rehnin ja Ollilan suosio presidentiksi kasvaa"

  Heidän lukemansa on kyselyssä (mitä se sitten mittaakaan) 3,1 % ja 3,7 %.

  Jutussa mainitaan myös: "Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin." Heidän lukemansa voivat olla siis myös 1,1 % ja 1,7 %.

 • parasta ainesta pressaksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehdottomasti Jorma Ollila olisi paras presidentti Suomelle. Ollilalla olisi varmasti myös eniten meriittiä kansan silmissä, kun hän ei ole politiikassa väsähtänyt tukityöllistettävä. Ollilalla on myös näyttöjä ja AJATUKSIA.

 • Presidenttikö ilman valtuuksia ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtaakohan Sauli Niinistöä kiinnostaa lähteä vaaliin ollenkaan, kun Kokomus haluaa poistaa presidentiltä toimivallan.

  Anneli Jäättenmäki voisi olla silloin vahva voittajaehdokas.

 • mpek

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi mielenkiintoista saada tietää yksikin syy miksi ihmiset kannattavat Niinistöä. Siis jokin Bob Helsinkiin liittymätön.

 • Marcus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No johan on konservatiiviset markkinat meillä..

 • pm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ollila saattaisi olla hyvä valinta. Harkitsevainen ja päätöksissään kyvykäs. Ei puoluepoliittesisti ryvettynyt. Nyt on nähty miten punapuoluepresidentti on presidentin tointa hoitanut. Mitäänsanomatonta poliittisväritteistä hössötystä. Nyt tarvitaan arvojohtaja, joka on kiinnostunut oman kansan hyvinvoinnista ja sille kuuluvista oikeuksista.

 • sivistystä ja älyä välillä please?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  politiikkojen fiksuin mies presidentiksi ,eli A Stubb

 • kaaleppi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai että Ollila presidentiksi? Minkähän takia? Ja sitä herraa ei se mitätön virka taatusti kiinnosta.

 • Eläkevaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä ole mikään ihme, että rva Urpilainen on todella epäsuosittu presidentiksi. Kyllähän se on nähty mitä demaripressa on saanut aikaan.

  Halosen paras aikaansaannos on SDP:n kannatuksen lasku!

 • siili

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiks me ollaki hyviä , kun me halutaan johtajaks se, joka vie maan mahkut muualle maailmaan:

  "...ja Ollilan suosio presidentiksi kasvaa"

  Erkki Tuomioja osais homman, muttei o tarpeeksi pyrkyri.

  Anneli Jäättenmäki pisti hanttiin johonkin sotaan lähtöön, mut vähän töpeksi..

  Kai se Usa kutennii pistää tänne resitenttinsä, varm välttämiseksi

 • Hohhoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen samaa mieltä, puhdasta viihdettä ovat nämä kyselyt. Yhtään ehdokasta ei ole vielä tiedossa eikä Niinistönkään ehdokkuudesta mitään varmuutta.

 • Dan the Man

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinistön suosio on käsittämätön ilmiö. Mies ei ole viime vuosina saanut mitään rakentavaa aikaiseksi.

  Ainoa positiivinen merkki on se että Niinistökin on ilmeisesti alkanut epäillä Vanhasen hallituksen kykyä hoitaa tätä talouslamaa. Tuonhan olisi huomannut jo vanha Erkkikin.

 • kv

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei ole oikein valinnanvaraa noissa vakiopelaajissa, pienet kun on kuviot.

  tuo Niinistö on itse kovin vastahakoinen ja vetäytyvä, muuten kyllä

  selkeimmin itseään ilmaiseva kohtuullisen vakaa poliitikko.

  tuskin saisi kovin pahaa jälkeä aikaiseksi.

  jorma ollilan maininta ehdokkaana on aika puistattavaa,

  presidenttiys on ihan jotain muuta kuin visionääristä

  laskukonevaltaa resurssien tuoton maksimoimiseksi...

  voi kansaparkaa.

 • asdf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä SAULI

 • mieti ite?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  stubb vois olla terävin jätkä pressaks?

 • äly hoi!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tälläkertaa suomelle edustava presidentti,jota voi verrata muihin!oOttakaa ainoa kielitaitoinen ja sivistynyt!Älkää hairahtuko hymyileviin kikkarapäihin!

 • Höh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysely internetin kautta! On itsestään selvää, että kyselyn tulos on ns. vino eikä kerro samaa kuin 'normaali' kysely.

 • tästä tämä näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuka nyt presidentiksi olisi sopiva jos ei Katainen himself, nuori ja älykäs mies ja erittäin edustava. Jorma Ollila on jo varattu vaativimpiin tehtäviinkin.

  Eikös ole muita kuin Stubbi.

 • mapp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kansainvalisesti ehdottomasti menestynein on Rehn!

 • peppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No onhan sitä sanottu jo edellisistä presidentinvaaleista lähtien että Niinistö on seuraava presidentti ja samaan suuntaan näyttää tämäkin mainos tai tutkimus. Mielestäni näistä vaihtoehdoista paras olisi Tuomioja, ihan vaan tuntuu luotettavimmalta ja fiksuimmalta muutaman kuullun haastattelun perusteella. Olisin erittäin mielissäni jos vaalikoneita tehtäisiin jo nyt pari vuotta etukäteen niin saattaisimme saada muitakin Potentiaalisia ehdokkaita kuin nämä esille nostetut.

  Ikävää on jos tätä porvarilinjaa vielä pahennetaan kun nykyinen porvarihallituskin on jo saanut tuhottua lähes täysin valtiomme menestymisen edellytykset, kaikki yksityistetään (kaikki tietää mitä yksityistäminen aiheuttaa) ja koulutuskin on siirretty raiteille, jotka vievät maksullisuuteen muutamassa vuodessa ja vuosisadan puolessa välissä "valtion kouluista" ei enää töihin pääse, kuten jenkeissä.

 • epäluuloinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kenellä näistä ehdokkaista taas olikaan niitä STASI -rasitteita?

 • Presidentintekijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä olisi odottanut, että Yle julkaisee tällaisen nollatutkimuksen. Tutkimusmenetelmänä internet-haastattelut. Minkähän puolueen edustajia tämä menetelmä suosii. Niinistön suosiohan on selvä, mutta kymmenien ns. ehdokkaiden esittäminen ja vakavalla naamalla kommentointi ei anna kovin luotettavaa kuvaa Ylen toimituksen tasosta. Yhtään ehdokastahan ei vielä ole.

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "äly hoi!, tänään klo 21:27

  Tälläkertaa suomelle edustava presidentti,jota voi verrata muihin!oOttakaa ainoa kielitaitoinen ja sivistynyt!Älkää hairahtuko hymyileviin kikkarapäihin!"

  Toisaalta ei tämän pitäisi olla mikään Idols, jossa mennään sen mukaan miltä näyttää ja kuulostaa. Kuitenkin tärkeämpää on mitä asioita ajaa ja miten kuin nuo monien ihannoimat ulkoiset seikat.

 • Yks mielipide vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Presidenttihän on nykyään edustushahmo, jolta viimeisetkin vallanrippeet ollaan viemässä pois. Näistä jos valita pitäisi ottaisin varmaankin Niinistön. Ihan edustavan olonen heppu. Nuoremmat ehtivät vielä harrastaa oikeaakin politiikkaa ennenkuin siirtyvät eläkkeelle presidentiksi.

 • Tjaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En haluais että Niinistöstä tulis pressa! Muista nimistä en usko, että kukaan lähtee mukaan, ehkä Suvi Anne Siimes!

 • Matti E Lehtinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uneliaan vaikutteisen pallopoikien Saulin voi unohtaa, toisaalla kyseessä oleva Ollila taasen on kaikkea muuta kuin poliittinen osaaja, siis hänelle sojottaa punainen valo. Rehn tuskin olkaa kohauttaa Suomen päämieheksi päästäkseen, hän on todellinen poliitikko ja varattu tärkeämille töille.

  Ei kiirettä, aikaa ja osaajia kyllä on..

 • Yhdentekevä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erkki tuomioja olisi ehdoton,mutta hän on liian "fiksu"pyrkiäkseen moiseen virkaan ja demokratiassa on muutenkin selvästi havaittavissa oleva vakavasti otettavien ihmisten kato.

 • järkeä kyselyihin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se, mikä on hyväksi Nokian tai Shellin omistaille, ei ole hyväksi suomen kansalle. Ulkomailla pääosan ajastaan viettävät komissaarit tai yriysjohtajat eivät tunne suomalaisten arkipäivän tarpeita. Niinistö edustaa oikeistolaista maailmankatsomusta, joka on vieras useimmille suomalaisille. Tuleva presidentti tulee olla maltillinen ja hänellä on oltava tuntemusta suomalaisten arjesta. Presidentin valitsevat suomen kansalaiset, eivät yritysten omistajat tai lobbarit.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Ulkomaat

Maanjäristys aiheutti laajoja tuhoja Keski-Italian vuoristoalueella – Yle seuraa hetki hetkeltä

Pelastustyöntekijät auttoivat maanjäristyksen uhreja Amatricessa keskiviikkona.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä