Kulttuuri |

Renny Harlin kiistää Georgia-elokuvansa olevan propagandaa

Ohjaaja Renny Harlinin elokuva Georgian ja Venäjän sodasta tulee ensi-iltaan Yhdysvalloissa perjantaina. Toimintaelokuvista tunnettu Harlin inspiroitui suurvaltapolitiikasta ja pitää uutukaisensa unelmakatsojana ulkoministeri Hillary Clintonia. YLE Uutisten toimittaja Krista Taubert tapasi uraansa uudistavan ohjaajan Washingtonissa.

Renny Harlin
Renny Harlin Kuva: Manuel Bruque / EPA

Yhdysvaltain pääkaupunki on Five Days of Warille unelmien esityspaikka. Täysi salillinen amerikkalaisia maailmanpolitiikkaan erikoistuneita toimittajia, tutkimuslaitosten edustajia ja lobbareita oli maanantaina kutsuvieraina katsomassa Harlinin elokuvaa elokuussa 2008 käydystä Georgian ja Venäjän viiden päivän sodasta.

- Kun menin Georgiaan ja tutustuin ihmisiin siellä – pakolaisiin, sotilaisiin ja journalisteihin, jotka olivat olleet siellä sodan aikana – tuli intohimoksi kertoa tämä tarina, Harlin kertoo.

Näkökulma on georgialaisten ja elokuva kuvattiin Georgiassa osin autenttisilla paikoilla. Suuri osa elokuvan rahoituksesta tuli Harlinin mukaan georgialaisilta yksityisiltä sijoittajilta, ei kuitenkaan Georgian hallitukselta.

- Tarkoituksena ei ollut tehdä mitään propagandaa tai antivenäläistä tunnetta, vaan kertoa siitä, että politiikot ja valtionpäämiehet tekevät päätöksiä perustuen ekonomisiin ja poliittisiin intresseihin. Viime kädessä se on sitten tavalliset kansalaiset, jotka siitä kärsivät.

Venäjä-kriittiset löysivät lyömäaseen

Harlin kertoo tarinan amerikkalaisen televisiotoimittajan ja kuvaajan sekä heihin tutustuvien georgialaisten kautta. Pekingin olympialaiset täyttävät Yhdysvalloissa lähetysajan, eikä sotatantereella saatu ainutlaatuinen kuvamateriaali tunnu kiinnostavan ketään.

Siksi Harlin nyt toivoo, etta suhteellisen pienen budjetin elokuva saisi huomiota politiikan ammattilaisilta.

- Unelmatilanne olisi saada Hillary Clinton vastaamaan journalistin kysymykseen, oletko nähnyt tämän elokuvan ja mitä mieltä olet tästä. Tässä on valtavat suurpoliittiset jännitteet mukana.

Presidentti Barack Obaman rakentavaa Venäjä-politiikkaa arvostelevat konservatiivit näkevät tässä taas yhden syyn korostaa Venäjän pahuutta. Kuten elokuvan nähnyt konservatiivisen Fox-kanavan toimittaja kärjistää: tämä on elokuva jota Valkoinen talo ei halua nähtävän.

Kommentoi aihetta (20 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • City-Kani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heh, no ainakin jos katsoo trailerin 5 days of war, niin onhan se puhdas propaganta leffa

 • Oletteko tosissanne?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On tosi koomista että joidenkin suomalaisten mielestä Harlinin olisi pitänyt toimia Kremlin äänitorvena!

  Länsimainen vapaus on ihan muuta kuin isovenäläinen sovinismi. Täytyy olla aika erikoinen persoona jos saarnaa venäläisyyttä suomalaisille. Sen verran hyvin täällä tunnetaan itänaapuri. Kommareille on levy jäänyt päälle tms. Muuten tuota ei voi käsittää.

 • elmopetteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hmm... Georgia aloitti sodan. Siitä nyt ei pääse yli eikä ympäri. Georgia miehitti venäläismielisen Etelä-Ossetian, tappoi siviilejä ja venäläisiä rauhanturvaajia. Venäjän reaktio saattoi olla tarpeettoman kova, mutta niin tyhmä ei ole edes Shaakasvili, ettei osannut sitä aavistaa. Sitten ollaan kilpaa itkemässä EU:ta ja Yhdysvaltoja apuun.

  Etelä-Ossetia vallattiin sen itsenäistymispyrkimysten vuoksi. Etelä-Ossetia halusi itsenäisyyden, jota Georgian hallitus ei ollut valmis antamaan. Alueen autonomia lakkautettiin Georgian toimesta yksipuolisesti vuonna 1990. Osseetit ovat venäläismyönteisiä osaksi sen vuoksi, että he haluaisivat liittyä Venäjän federaation kuuluvaan Pohjois-Ossetiaan, jonka etnisen taustan he jakavat.

  Todennäköisesti kyseessä olikin sisäpoliittinen juonittelu, jossa suosionsa pikku hiljaa menettänyt Shaakasvili halusi kääntää kansan huomion muualle kuin kuralle ajettuun talouteen. Tällaista kikkailua kansan kustannuksella on historian lehdillä harrastettu hallitsijoiden taholta iät ajat.

  Venäläisvastaisuus saattaa tuntua joidenkin mielestä isänmaalliselta, mutta historian vääristely ja saatavilla olevan tiedon filtteröinti tämän aatteen mukaiseksi ei ole älyllisen keskustelun avain.

  Ja mitä elokuvaan tulee, niin tätä ilmeisempää propagandaa en ole pitkiin aikoihin nähnyt (no, toisaalta lähes joka toinen yhdysvaltalainen sotaelokuva on luokiteltavissa propagandaksi...). Aiheesta on valmistunut myös venäläistä näkökulmaa edustava Olympus Inferno -niminen toimintaelokuva, saapa nähdä, päästäänkö tässä samalle tasolle vihollisen demonisoinnissa. Trailerin perusteella näin käy, ja mennään reippaasti ylikin!

 • Teemu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai tähän saa kommentoida, mutta Georgian sotaa koskeviin uutisiin ei... Kenelle saa valittaa tästä teidän kommentointilinjastanne?

  Harlin on nyt aina tuottanut jenkkipropagandaa, ei pitäisi olla yllätys kun palkka tulee hollywoodista.

 • Ribbentrop

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vasureiden mielestä perinteisesti kaikki, mikä on "neuvostovastaista" , on propagandaa. Vaikka nyky-Venäjä ei kommunistinen olekaan, niin sympatiat ovat ennallaan.

 • Huomaava mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin. Tässähän on nyt hyvä muistaa se tosiasia, että Georgian entinen pääministeri on itse myöntänyt maansa aloittaneen sodan. Sitä tuskin Renny edes tietää, ja hänen georgialaiset kumppaninsa myöntää.

 • Palataan todellisuuteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä ihmeen piilouskollisuutta suomalaisilla pitäisi olla venäläisiä kohtaan? Nämä ovat sotimisellaan ja miehityksellään sotkeneet välinsä lähes koko Itäeuroopan ja Kaukasuksen kansoihin. Turha sitä on kaunistella.

  Georgian sota oli venäläisten masinoima. Hyökkäysjoukothan oli koottu valmiiksi rajoille jo kauan ennen sotaa. Juuri kukaan ei ole tunnustanut Venäjän valtaamilla alueilla olevia nukkehallituksia.

 • Kriitikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella, todella, todella hyvä ettei Harlin päässyt pilaamaan Mannerheimista tehtävää elokuvaa.

  Ensimmäisestä propagandaelokuvastaan "Jäätävä Polte" Harlin pääsi palkinnoksi Hollywoodiin ohjaamaan. Renny pyrkii koko ajan miellyttämään USA:n rahakkaita Venäjää vastustavia tahoja.

 • Huomaava mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimim. Palataan todellisuuteen. Ei ole mitään uskollisuutta mihinkään, kun tunnustaa vain tosiasiat. Miksi vääristelet? Asenteellisuuttasi varmaan. Jos Venäjällä olisi ollut hyökkäysjoukot Ossetiassa, luuletko että Georgia olisi käynyt Tshinvalissa saakka ja kauempanakin? Päinvastoin Venäjä varoitti ja pyysi YK:n huomiota siihen mitä oli odotettavissa Georgian taholta joukkojen keskitysten kiihtyessä, mutta kuunteliko länsi? Ei. Netistä löytyy runsaasti tietoa ja omakohtaisia kokemuksia.

  Ei kannata antaa asenteellisuuden ja rus-fobioiden sumentaa faktoja.

 • Vanha käsikirjoitus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todelllakin hyvä, että Renny ei ohjaa Mannerheim-elokuvaa. Siinä varmaan olisi 80% pommien räiskettä ja aseiden pauketta. T-34 Sotka-panssarivaunut voitaisiin vaikuttavuuden nimissä korvata nykyaikaisilla Naton Leopard-vaunuilla. Ja Mannerheim paljastaisi Neuvostoliiton pitkälle kehittyneen yhdinasehankkeen, ja sen kuinka neukuilla oli jo valmiina Scud-ohjuksia ydinkärjillä varustettuna. Mannerheim sitten ovelasti hankkisi tietoonsa Stalinin julmimmat suunnitelmat lahjomalla venäläisen korkean upseerin vorschmackilla ja marskin ryypyillä. Neuvostoliiton pelätyin ja siunatun kaunis naisagentti loikkaisi Mikkelin päämajaan. Ja elokuvan loppuun jenkkien sankaritaistelijat nostaisivat salkoon Amerikan lipun Neuvostoliiton länsirajalle merkkinä vapaan maailman loppumisesta.

 • dfg dfg fdgs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Georgian tilanne ei ole kovin yksinkertainen.

  Venäjä on kohdistanut Georgiaan koulukiusaaja politiikkaa, siitä lähtien kun maa itsenäistyi.

  Tämä yksitäinen sota pitää nähdä osana isompaa kokonaisuutta, johon liittyy myös Abhaasian tilanne.

  Tottakai Georgialaiset tiesivät että Venäjän armeija oli ryhmittynyt rajalle jo valmiiksi, joten voimme vain miettiä niitä syitä mitkä saivat Gerorgialaisten pinnan palamaan ja johtivat tähän "itsemurha sotaan"

  Suomalaisittain mitettynä:

  90-luvulla Abhaasian asukkaista oli alle 20% Abhaaseja, jotka siis ajoivat 350 000 Georgialaiasta kodeistaan. Pitää myös huomata että 5 000 000 kansa ei mahtanut mitään tällä 70 000 päiselle kansalle. Pitää olla tyhmä, jotta ei ymmärtäisi että tuossa yhtälössä jokin ei sovi kuvioon.

  Jos 1 Suomalainen vastaa 10 venäläistä, vastaa yksi abhaasi 70 Georgialaista.

  Abhaasia on siitä jännä paikka, että siellä taisteli rinta rinnan Venäjän armeija, Saudi/Iran Islamistit ja Tsetseenit, Georgilaisia vastaa. Muutama kilotmeri pois päin ja Venäläiset taistelevat näitä samoja tyyppejä vastaan Tsetseniassa.

  Teitenkään Georgialaiset eivät ole syyttömiä, typerät sisäpoliittiset päätökset itsenäistymisen aikaan mahdollistivat tämän kaiken.

 • fsadfasdf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Omituisin yksityiskohta tässä sodassa on se että Georgia EI julistanut liikekannallepanoa??? Miksi??? Kukaan ei varmasti kuvitellut että pieni ammattiarmeija pystyisi oikeasti vaikuttamaan sodan kulkuun? Ainoa mahdolliset johtopäätökset ovat että Georgialaiset joko uskoivat olevansa hyökkäyksen kohteena tai että Georgialaiset uskoivat ennalta ehkäisevänsä jotain?

 • happamia sanoi...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei lapset, se on elokuva , ei dokumentti. Älkää olko niin naurettavan tosissanne kaikessa, ei elokuvan tarvitse myötäillä tositapahtumia orjallisesti vai onkos Potterkin totta teidän mielestänne. Ottakaa elokuva elokuvana ja nauttikaa siitä jos tuollaisista filmeistä pidätte, mutta ei sitä kannata mennä katsomaan jos on enemmän sellainen Blondin kosto tyyppisten elokuvien ystävä.

 • Selin, ei mahallaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lauri Harjola on, Vennanon klassista sanontaa lainaten, "seteliselkärankainen", joka valmis tekemään Yhdysvaltain äärioikeiston intressien mukaisen elokuvan saamaansa rahoitusta vastaan.

 • Kino

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei vaahtoajat! Lukekaa nyt ensin, mitä hän haluaa tuoda elokuvallaan katsottavaksi ja unohtakaa lapselliset epäluulonne kaikkeen, mikä ei myötäile Venäjän intressiä.

 • Jules

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harlin ei ole tehnyt ainuttakaan n.s. vakavasti otettavaa elokuvaa. Tätä taustaa vasten ymmärrän hänen tarpeensa selitellä asioita. Hän ei ole, eikä ilmeisesti haluakaan olla mikään faktoissa pidättäytyvä dokumentaristi vaan fiktioita tekevä ohjaaja. Hyvä näin, mutta miksi selitellä tuotoksiaan.... Homma haisee tältä osin.

 • Beter fon p.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Renny Harlin on kannustava esimerkki. Elämässä ja taloudellisesti voi päästä tosi pitkälle ihan pintaliidolla. Jokainen voi onnistua. Jos elämän syvin olemus on Stallonen julma ilme hikikarpaloiden kera, niin Renny on löytänyt sateenkaaren pään.

 • Joptimisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja minustahan tulee Venäjän suurin ystävä heti, kun Karjala, Salla ja Petsamo luovutetaan vuoden 1939 rajoissa takaisin sekä maksetaan 300 miljardia kultadollaria vuoden 1939 kurssin mukaan Suomen valtion kassaan,

  Nykyisille em. alueen asukkaille vuokralaisten oikeudet... Pakkosuomi kouluihin niinikään ja paranisivat teollisuus- kauppa- ja kulttuurisuhteet maailmanlaajuisesti esimerkillisellä tavalla.

 • kirjailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Odotan innolla, että pääsisi näkemään elokuvan. Toivottavasti elokuvassa muistetaan, että Georgia aloitti tuon sodan yksipuolisesti olympialaisten avajaispäivänä. Georgialle tarjottiin kaikkea mahdollista tukea Naton suunnalta ennen kriisin puhkeamista, mutta sotatoimien alettua koko homma meni Natolta suunsoitoksi. Mitenkähän tuo Nato elokuvassa esitetään?

  Ja toivottavasti elokuvassa saadaan myös kokea Suomen silloisen ulkoministerin historialliset kannanotot, joista vieläkin joutuu kärsimään myötähäpeää. Ihan dokumenttiarvon vuoksi.

 • Eemeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lyön sata taalaa vetoa, että filkka kertoo Georgian saaneen "torjuntavoiton"...

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä