Kotimaa |

Rikkoutuuko harvinainen pakkasraja Helsinki-Vantaalla? Meteorologi: On mahdollista, että pakkanen kiristyy 30 asteeseen

Yhtä kylmää Helsinki-Vantaan lentoasemalla olisi ollut viimeksi 13 vuotta sitten. Pakkasraja voi rikkoutua lähipäivien aikana, Ylen meteorologi Matti Huutonen ennustaa.

Jäätynyt lämpömittari
Kuva: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Loppiainen on ollut hyvin kylmä päivä koko maassa, toteaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Kuluvan talven toistaiseksi alimmat lukemat on mitattu Muoniossa: siellä pakkanen kiristyi keskiviikkona iltapäivällä 38,9 pakkasasteeseen. Lukema voi kylmetäkin vielä, ennustemallit povaavat Lappiin noin 40:tä pakkasastetta, Huutonen sanoo.

Hänen mukaansa Lapissa mitataan noin 40 asteen pakkasia keskimäärin joka toinen vuosi. Jos pakkanen kiristyisi Lapissa 44 asteeseen, yhtä kylmiä lukemia olisi mitattu viimeksi vuonna 1999.

– Lukema olisi äärimmäisen kylmä, mutta ei sekään ole poissuljettua lähipäivinä, Huutonen arvioi.

Kaisaniemessä ollut parikymmentä astetta pakkasta

Kylmää on ollut myös Etelä-Suomessa, Huutonen kertoo. Esimerkiksi Helsingin keskustassa Kaisaniemessä on mitattu tänään parinkymmenen asteen pakkaslukemia.

Lähipäivinä, tästä päivästä perjantaihin, on Huutosen mukaan mahdollista, että lämpötila laskee Helsinki-Vantaan lentoasemalla 30 pakkasasteeseen.

Tällaiset lukemat ovat Etelä-Suomessa harvinaisia, noin kerran kymmenessä talvessa toistuvia, meteorologi sanoo. Yhtä kylmää Helsinki-Vantaalla olisi viimeksi ollut tammikuussa 2003.

"Huominenkin on hyvin kylmä"

Suomen yllä on arktinen ilmamassa. Pohjoisessa on 30–40 astetta pakkasta, etelässä 20–30 astetta.

– Matti Huutonen

Ylihuomenna perjantaina kireimmät pakkaset alkavat Huutosen mukaan heikentyä Pohjois-Suomessa.

– Huominen päivä on koko maassa hyvin kylmä. Suomen yllä on arktinen ilmamassa, pohjoisessa on 30–40 astetta pakkasta, etelässä 20–30 astetta.

– Perjantaina Lapissa on merkittävästi heikompia pakkasia, kymmenestä 20:een astetta, etelä- ja Keski-Suomessa on edelleen 20–30 astetta pakkasta.

Viikonloppuna kylmä ilmamassa väistyy myös maan etelä- ja keskiosissa ja pakkaset alkavat heikentyä, Huutonen ennakoi.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä