Terveys

Riskitekijöiden väheneminen laski sydänkuolemat viidennekseen 40 vuodessa

Tärkeimpinä syinä muutokseen olivat tupakoinnin väheneminen sekä verenpaineen ja veren kolesterolitasojen lasku. Kolmen riskitekijän väheneminen selitti kaksi kolmasosaa laskusta.

Voita voirasiassa.
Kuva: Tiina jutila / Yle

Sepelvaltimotautikuolemat vähenivät noin 80 prosenttia 40 vuodessa, kun merkittävimmät riskitekijät vähenivät, paljastaa vastikaan julkaistu tutkimus. Laskusta kaksi kolmannesta selittyi kolmen keskeisimmän riskitekijän, eli korkean verenpaineen ja kolesterolin sekä tupakoinnin vähenemisellä.

Esimerkiksi veren keskimääräinen kolesterolitaso laski miehillä vuosien 1972 ja 2012 välillä 6,8 mmol:sta 5,4:ään ja naisilla 6,7 mmol:sta 5,3:een. Myös systolinen verenpaine laski merkittävästi tuona aikana molemmilla sukupuolilla.

Kolesterolin lasku oli miehillä tärkein syy kuolleisuuden vähenemiseen. Naisilla verenpaineen lasku vaikutti yhtä paljon.

Kolesterolin laskusta yli 80 prosentin arvioitiin johtuneen ruokavalion muutoksista ja alle 20 prosenttia lääkityksestä.

Kolmannes sydänkuolemien vähenemisestä oli seurausta muista seikoista. Tutkijat arvioivat, että kuolleisuuden laskuun vaikuttivat todennäköisesti myös ravitsemuksen yleinen paraneminen, kuten lisääntynyt hedelmien ja kasvisten käyttö, akuuttien sydänkohtausten parantunut hoito ja tehostunut hoito sydänpotilaille ja korkeariskisille henkilöille.

Riskitekijöiden ja sydänkuolemien välistä yhteyttä tarkasteltiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa, jossa seurattiin lähes 35 000:tä 30–59-vuotiasta itäsuomalaista vuosina 1972–2012. Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio käänsi kolesterolin nousuun

Tutkimusaineiston keruun alkuaikoina 1970-luvulla sekä veren kolesterolitasot että verenpaine olivat Itä-Suomessa korkeita. Yli 90 prosentilla keski-ikäisestä väestöstä oli tuolloin suositeltua korkeampi kolesteroli.

Tutkimuksen aikana kolesterolitasot laskivat tasaisesti vuoteen 2007 asti, kunnes ne seuraavana tarkasteluvuonna 2012 olivat kääntyneet hieman nousuun. Nousun on arvioitu johtuneen vähähiilihydraattisen mutta runsaasti rasvaa sisältävän ruokavalion yleistymisestä tuoreimman tarkasteluvuoden aikoihin, sillä myös tyydyttyneiden rasvojen ja ravinnosta saatavan kolesterolin saanti kasvoivat tuolloin.

Seuraavan kerran vastaava aineisto kerätään jälleen ensi vuonna.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä