Oulu |

Risto Kalliorinne: Pohjoisen käyttämätön voimavara

Kansanedustaja Risto Kalliorinne (vas.) kirjoittaa kolumnissaan, että työvoimapulasta kärsivien yritysten kannattaisi suunnata katse pohjoiseen. Pohjoisen nuoret ovat aiemminkin auttaneet muuta Suomea työpanoksellaan.

Kansanedustaja Risto Kalliorinne.
Risto Kalliorinne. Kuva: Yle

Usein kun kuuntelen pääkaupunkiseudulla puheita Pohjois-Suomesta, niin en tunnista kotiseutuani. Puheet harvasta asutuksesta, harmaantuvasta väestöstä ja valtionavuilla pyörivistä palveluista eivät vastaa todellisuutta Oulun seudulla, jossa yli 230 000 ihmistä asuu yhdellä kaupunkiseudulla hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Oulua ympäröivä Perämerenkaari taas on 700 000 ihmisen kokonaisuus, joka muodostaa Suomen merkittävimmän teollisuuden keskittymän, jonka tuomien vientitulojen turvin väestö elättää itse itsensä ilman etelän tulonsiirtoja. 

 Oulun keski-ikä on 35 vuotta eli alueen väestö on ikärakenteeltaan Suomen nuorin. Oulun väestörakenne on suotuisa verrattaessa sitä muihin suuriin kaupunkeihin kuten Espooseen ja Vantaaseen tai vanhoihin isoihin kaupunkeihin Tampereeseen ja Turkuun. Myös pääkaupunki Helsingin väki on selvästi Oulua iäkkäämpää.

 Nuorten ikäluokkien ansiosta työvoimapula on nyt ja tulevaisuudessa tuntematon käsite Oulussa. Päinvastoin haasteena on krooninen puute nuorten työ- ja koulutuspaikoista. Nuorisotyöttömyys on maan korkeinta ja ammatillisen koulutuksen vetovoima maan kärkeä. Kova kilpailu työ- ja opiskelupaikoista jättää tyhjän päälle juuri sen osan nuorista, jotka tarvitsisivat eniten tukea.

 Vaikuttaa siltä, että Oulu ei kykene omin toimin turvaamaan kaikkien nuorten tulevaisuutta omassa kaupungissaan. Liian moni nuori on jäänyt tyhjän päälle ja pitkittyvä toimettomuus uhkaa heidän hyvinvointiaan. Tätä vasten on uskomatonta, että opetusministeriön virkamiesten suunnitelmissa Oulu on ainoa suuri kasvukeskus, josta ollaan karsimassa ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja. Tähän suunnitelmaan on puututtava.

 Työvoimapulasta kärsivien yritysten kannattaisi suunnata katse pohjoiseen. Pohjoisen nuoret ovat aiemminkin auttaneet muuta Suomea työpanoksellaan. Oulu voisi tarjota hyvän sijaintipaikan monen yrityksen toiminnoille tai moni nuori voisi löytää työtä ja tarkoituksen elämälleen Oulun ulkopuolelta. Suomen merkittävin koulutettu työvoimareservi odottaa löytäjäänsä.

Risto Kalliorinne (vas.), kansanedustaja

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita uusi kommentti

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä