Kokkola |

Rocklandin kävijämäärä jäi alle kipurajan

Rockland-oopperan viimeisen esityksen maanantaina näki reilut 500 katsojaa. Yleisökommentit olivat pelkästään positiivisia, kertoo Mirja Jaakola Jokilaaksojen musiikkisäätiöstä. Hänen mukaansa ilta meni taiteellisesti aivan nappiin.

Rockland-oopperan harjoituksissa orkesteri ja oopperakuoro jäähallissa.
Kuva: YLE / Kia-Frega Prepula
Nivala

Mirja Jaakola toteaa, että Rocklandin viimeisen esityksen tunnelma oli tiivis, vaikka pientä haikeutta oli ilmassa hektisen oopperaviikonlopun jälkeen.

- Näyttelijät, solistit ja orkesteri panostivat tähän viimeiseen esitykseen paljon. Koko rupeamasta jäi taiteellisesti tosi hyvä maku. Jukka Linkolan sävellystyöstä ja Jussi Tapolan ohjauksesta on tullut kiittävät arvostelut monilta eri tahoilta, ja siitä olen todella iloinen.

Ennakkomarkkinointi ei oikein onnistunut

Taloudellisesti Rockland-ooppera ei yltänyt tavoitteisiin. Miinustahan siitä tulee, jos yleisöä ei käy riittävästi, Jaakola toteaa.

- Musiikkisäätiön asettama kipuraja, eli 4 000 katsoja jäi tällä kertaa saavuttamatta. oopperan näki kaikkiaan noin 3 700 katsojaa. En osaa vielä sanoa, miten se vaikuttaa talouden näkymiin noin kokonaisuudessa. Kulujen puolesta olemme jo tähänkin saakka vetäneet tosi tiukkaa linjaa.

Oopperan ennakkomyynti takkuili selvästi, ja kokonaisuudessaan puolet kaikista lipuista jäi myymättä. Mirja Jaakola epäilee, että ennakkomarkkinoinnissa ei osattu alleviivata Rockland-oopperan oikeaa luonnetta.

- Vaikka kuinka koetimme kertoa, että ooppera perustuu tositapahtumiin, eikä suinkaan ole mikään rokkiooppera, viesti ei ilmeisesti kuitenkaan mennyt perille. Sen sijaan sitten, kun oopperan esitykset olivat käynnistyneet, perinteinen viidakkorumpu toimi jälleen kerran hienosti.

Mirja Jaakola Jokilaaksojen musiikkisäätiöstä ei kuitenkaan suostu vaipumaan epätoivoon yhden kesän perusteella. Hän on aivan varma, että Nivalan jäähalli täyttyy vastaisuudessakin oopperasta.

Kommentoi aihetta (5 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rockland-oopperan markkinointi oli hoidettu epäammattimaisesti.Jatkossa on kiinnitettävä huomiota markkinointiin.

  Ensi kesälle suunniteltu ohjelma ei vedä väkeä ja jo tässä vaiheessa tuomitsen ensi kesän epäonnistumaan.

  Oopperan vetäjäksi tarvitaan henkilö, joka hallitsee markkinoinnin.

 • helppo on arvostella

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yleisö kaipaa hyviä melodioita, mutta ei liikaa kummallisia linjattomia ja muodottomia fraaseja. Se alkaa käydä mielenkiinnottomaksi, tylsäksi, epätyylikkääksi ja raskaaksi. Sama nähtiin Robin Hoodissa. Tässä mielessä Kuusiston musiikki on todella hyvää. Musiikissa kuin erityisesti juonessakin mielummin laatua ei määrää, sitä yleisö haluaa. Englannin kielen repliikeihin suomennos. Tekstin selkeys yleensä, ei sitä yleisvokaalia vaikka se mukamas onkin läpisoivaa laulullisesti. Rockland -ooppera kuullostaa oudolta. Sanat rock ja ooppera yhdessä ei vaan anna hyvää vaikutelmaa, vaikkakin hyvä yritys. Youtube mainos oli hyvä yritys myös.

 • Liian uutta musiikkia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rocklandin aihe oli keskipohjalaisittain erittäin mielenkiintoinen, mutta tavallinen kansa ei luota, että näistä uusista oopperoista löytyy musiikkia, jota se jaksaa kuunnella. Kokkolan Oopperakesäsänkin toissavuotinen uutuusooppera Döbeln meni alle yleisöodotusten, mutta viimekesäinen Carmen veti joka näytöksessä salin täyteen ja todennäköisesti hyvin menee myös tämänvuotinen Taikahuilu. Nivalan järjestäjät ja esiintyjät ansaitsevat työstään hatunnoston, mutta jos halutaan vetää taloudellisesti varman päälle, pitää oopperan olla tuttu ja turvallinen. Ei kuitenkaan samaa oopperaa kahtena eri kesänä kuten viimeksi yritettiin.

 • Muutama vuosi väliä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viimeisen esityksen nähneenä ei-oopperaharrastajana jäi sellainen fiilis että Rockland oli liian laahaava pitkä ja sekava. Esittäjiä ei voi moittia - hienoa kuulla upeaa suorittamista. Esityspaikka oli saatu parempaan kuntoon kuin Pula -oopperan aikaan. Mutta. Jäähallin penkit ovat suorastaan tuskalliset istua sen kolmetuntisen; kivikova hiostava vaneripenkki eikä minkäänlaista selkänojaa. Oopperan loppupuolella teki jo mieli itsekin laulaa oopperanuotilla: "Eikö tämä koskaan lopu!" Näille kidutuspenkeille lipun hinta oli aivan liian kallis! En ihmettele että lippuja jäi myymättä.

 • Pirjo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni nämä oopperaväen kommentit "ei mikään rockooppera" halventavat rockmusiikkia. Melkeinpä veikkaisin, että rockoopperaan olisi katsojia saatu huomattavasti enemmän. Kyllä se on näillä leveyksillä lipun hinta, joka ratkaisee. Kun hinta on 55-60 euroa, se karsii tavallista katsojakuntaa. Hyvä, että yritykset kuitenkin ostivat lippuja sidosryhmilleen. Näytös oli upea ja hienosti tehty, kerta kaikkiaan vaikuttava kokemus. Olen iloinen, että tuli lähdettyä, vaikka ajattelin jo boikotoida oopperaa juuri noiden rockooppera-kommenttien takia. Epäreilua syyttää toista musiikin lajia omasta epäsuosiosta!

Tuoreimmat aiheesta: Kokkola

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä