Kotimaa |

Rokotteesta ehtii vielä saada suojan influenssaa vastaan

Talven influenssa tekee vasta tuloaan pohjalaismaakuntiin. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla on löydetty vasta kolme influenssatapausta. Tosin näytteitäkään ei juuri ole otettu. Rokotteen ottaminen ei ole vielä liian myöhäistä.

Mies niistää.
Kuva: Hanna Lumme / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on löytynyt toistaiseksi vasta muutamia vahvistettuja influenssatapauksia. Tänä talvena liikkeellä on lähinnä influenssavirustyyppi A:ta.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki arvioi, että talven epidemia on pohjalaismaakunnissa vasta alkamassa.

– Löydöt ovat tässä vaiheessa hyvin vähäisiä. Koko sairaanhoitopiirin alueella on löytynyt kaksi influenssa A -tapausta ja yksi influenssa B. Tosin näytteitäkään ei ole juuri otettu, Hannu Puolijoki tarkentaa.

– Mitä olen kuullut ja itsekin havainnut, liikkeellä on sellaisia taudinkuvia, jotka sopivat influenssaan. On oletettavaa, että jonkinlainen influenssaepidemia tulee tänäkin talvena.

Säälläkin vaikutuksensa

Hannu Puolijoki kertoo, että sääolosuhteillakin on vaikutuksensa epidemian laajuuteen.

– Yleensä kovina talvina influenssaa esiintyy enemmän.

Influenssarokotteenkin voi vielä hankkia.

– Rokotuksen suojaava vaikutus kehittyy noin viikossa. Rokotteen kannattaa ottaa, jos sitä on saatavilla, Puolijoki muistuttaa.

Terveysviranomaisten mukaan työikäistenkin kannattaisi harkita influenssarokotteen ottamista, sillä usein se auttaa välttämään rankimman tautiversion.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

”Rautaesirippua oli tarkoitus raottaa, ei repäistä auki”, sanoo diplomaatti Jaakko Iloniemi Etykin huippukokouksesta. Mutta toisin kävi. Neuvostoliitto teki länsimaille myönnytyksiä, jotka myöhemmin kävivät sille kalliiksi. Presidentti Urho Kekkonen oli jämäkkä puheenjohtaja, mutta sisäpiirin mukaan hänen roolinsa oli vähäisempi kuin aikoinaan hehkutettiin. Ety-kokouksesta on tänä kesänä kulunut 40 vuotta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä