Rovaniemi |

Rovaniemi yhtiöittää vesilaitoksen?

Rovaniemen kaupunki pohtii taas, kannattaisiko Napapiirin Vesi -liikelaitos yhtiöittää ja yhdistää Rovaniemen Energia Oy:hyn. Rovaniemen virkamiesten vastaavat suunnitelmat eivät ole aiemmin saaneet kannatusta.

Venttiilin hana Kankaan tehtaalla.
Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Rovaniemen kaupunginvaltuusto käsitteli valtuustoseminaarissa syyskuun puolivälissä kaupungin talouden tilannetta ja linjauksia. Kaupunginjohtaja Esko Lotvosen mukaan yksi mahdollinen linjaus on se, että Napapiirin Vesi yhdistettäisiin Rovaniemen Energiaan joko yhdeksi yhtiöksi tai sen tytäryhtiöksi.

- Meidän pitää tässä kaupunkikonsernissa katsoa sellaisia ratkaisuja, jotka toisivat kestävyyttä ja turvaa eli taloudellisia ja toiminnallisia hyötyjä.

Rahaa yhtiöittämisestä syntyisi Lotvosen mukaan säästöjen lisäksi myös muun muassa sitä kautta, että Rovaniemen Energia voisi avustaa vesiyhtiötä niillä rahoilla, jotka se nyt maksaa voitoistaan verona valtiolle.

Tällä hetkellä selvitellään mahdollista kauppahintaa. Iso hintalappu toisi kaupungille investointivaraa muihin kohteisiin mutta rasittaisi uuden yhtiön toimintaa.

- Sinänsähän tässä kaupassa ei kilahda euroja kaupungin suoraan kassaan, vaan kyse on lähinnä tasearvoissa näkyvästä ylijäämästä, jolla voidaan varautua tuleviin investointeihin. Mutta kyllä tästä toimenpiteestä pitää olla myös ihan konkreettisia ja taloudellisia hyötyjä, ja siinä puhutaan sitten jo ihan oikeista euroista.

Rahaa investointeihin ja remontteihin

Vedenkuluttajaa ja veronmaksajaa kiinnostaa luonnollisesti se, kummalla tavalla saadaan nykyistä halvempaa vettä. Lotvosen mukaan vesi ei halpene kummallakaan tavalla - kyse on ennemminkin siitä, kummalla tavalla tulevat isot putkiremontit nostavat vähemmän veden hintaa.

- Tällä toimenpiteellä voitaisiin hidastaa veden hinnan nousua. Vanhalla järjestelmällä on vaarana, että vesi kallistuu enemmän, koska yhtiöittämisestä pitäisi syntyä sellaisia etuja, joista kertyy rahaa.

Joka tapauksessa Rovaniemellä on luvassa iso lasku remonteista, joita joudutaan tekemään rapistuvaan putkiverkostoon. Nyt rahaa menee viitisen miljoonaa euroa vuodessa, mutta summa kasvaa jatkossa, sanoo Lotvonen.

- Summa joudutaan nostamaan lähivuosina 8-11 miljoonaan euroon vuodessa, ja siihen tarvitaan vähän leveämpiä hartioita.

Löytyykö poliittinen tahto?

Rovaniemellä on huonoja kokemuksia yhtiöittämisestä viime ajoilta. Kunta-asunnot Oy:n piti poistaa Rovaniemen vuokra-asunto-ongelma, mutta toisin kävi. Vesilaitosten yhtiöittämisestäkin on Suomessa hyvin monenlaisia kokemuksia hyvistä huonoihin.

- Olemme pyytäneet molemmilta organisaatioilta näkemyksiä siitä, millaisilla reunaehdoilla yhdistäminen voitaisiin toteuttaa kestävästi ja kannattavasti. Meidän tarkoituksemme on ottaa oppia niistä vastaavista hankkeista Suomessa, joissa on onnistuttu hyvin, jotta se hyödyttää kaupunkilaisia.

Rovaniemellä on pyöritelty aiemminkin ajatusta vesilaitoksen yhtiöittämisestä, mutta virkamiesten ehdotukset ovat kaatuneet viimeistään valtuustosalissa. Lotvonen ei haluakaan veikata, toteutuuko yhtiöittäminen tälläkään kertaa.

- Mutta nämä asiat pitää katsoa avoimesti ja rohkeasti ja tehdä mahdollisimman nopeita päätöksiä. Kyllä kaupunkikonsernin talouden tila jo edellyttää, että tällainen kohtuullisen pitkään valmisteltu asia saadaan ihan oikeasti eteenpäin.

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Mikähän on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kaupungin perimä korko lainoilleen? ettei olisi reippaasti markkinakorkoa suurempi... niin meitä kupataan. kartiinin opein. välttämättömästä ja pakollisesta. ennemin voisi kunnallisveroa nostaa!

 • Albertti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä en edelleenkään käsitä, miten yhtiöittäminen estää vesimaksujen nousua. Yhtä lailla se vesijohtoverkko täytyy korjata yhtiöittämisen jälkeenkin, ja se käy ihan yhtä kalliiksi kuin ilman yhtiöittämistä. Vai yritetäänkö tässä nyt laskea kaikki sen veraan, että rahaa vain ilmestyy maagisesti jostain, kun sanotaan taikasana? Vai hoitavatko Taikamaan keijukaiset korjaustyöt keijupölyä heittelemällä?

 • jokunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Rovaniemen Energia voisi avustaa vesiyhtiötä niillä rahoilla, jotka se nyt maksaa voitoistaan verona valtiolle". Outo näkemys, ihan kuin verojen maksamiselle olisi tällainen vaihtoehto. Todellisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että Rovaniemen Energia ei enää tuottaisi voittoa, joten siitä voitosta ei siten tarvitse edes maksaa veroa.

 • Hana kiinni.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo pörssiin menee ja vedenhinta kolminkertaistuu, kun pitää saada sijottajille tuottoa, tuttua kuntapolitiikkaa ! Niin tuttua hinnoittelua jo usean kunnan ja osakkeenomistajien omistamassa syömähampaassa rosvokairassakin, sähkönsiirron hinnoissa.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä