Tiede |

Ruotsalaistutkimus vaatii miehille "pappografia" -seulontaa

Kuolleisuus eturauhassyöpään puolittuisi, jos PSA-seulontoja tehtäisiin miehille säännöllisesti. Tähän tulokseen päädyttiin suuressa Göteborgissa tehdyssä tutkimuksessa. Ruotsissa asiasta herätelläänkin nyt tasa-arvokeskustelua. Naisilla on mammofgrafiaseulonta, miehille halutaan pappografiatutkimukset. Suomessa ei ole suunnitelmia PSA-seulontojen tekemisestä miehille.

Piirros eturauhasesta.
Kuva: YLE

Ruotsalaistutkimukseen osallistui 20 000 miestä.Miehistä, joille tehtiin PSA-testi joka toinen vuosi, löydettiin 1 138 eturauhassyöpää, vertailuryhmästä, jolla seurantaa ei ollut, löydettiin 718 syöpätapausta. Asiasta kertoo Dagens Nyheter- lehti Tutkimus jatkuu edelleen. Lehden mukaan Ruotsin sosiaalihallitus ei ole nopeasti tuomassa eturahaussyöpään uusia hoitokäytäntöjä.

Osa lääkäreistä vastustaa

Yhtenä syynä pidetään sitä, että osa lääkäreistä on PSA-tutkimuksia vastaan. Vaarana pidetään tarpeettomia hoitoja, jotka voivat aiheuttaa impotenssia ja virtsankarkailua eli virtsainkontinenssia. Ruotsissa ryhdytään kuitenkin syksyllä pohtimaan uusiksi syöpähoidon käytäntöjä, sillä nykyiset hoitolinjaukset ovat vuodelta 2007.

- Säännöllisellä seulonnalla löytäisimme myös ne syöpätapaukset, jotka eivät ole antaneet mitään oireita, ja hoito voitaisiin aloittaa ajoissa, sanoo lehden haastattelema ylilääkäri Ola Bratt Helsingborin sairaalasta.

- Näiden tulosten jälkeen on vaikea olla suosittelematta miehiä tekemään PSA-testejä. Nyt on saatu mustaa valkoisella siitä, että PSA-seulonta vähentää kuolleisuutta puolella, sanoo puolestaan tutkimuksesta vastannut professori Jonas Hugosson Sahlgrenin yliopistollisesta sairaalasta.Tutkimus julkaistaan The Lancet Oncology-lehdessä.

Ruotsin Eturauhassyöpäyhdistys pitää uusia tutkimustuloksia niin kiistattomana, että se haluaisi miehet säännöllisen selonnan piiriin.

Vääriä hälytyksiä liikaa

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan näkyvissä ei ole mitään sellaista, joka antaisi syytä pohti tilannetta Suomessa uudestaan.

-Meillä on otettu se kanta, että PSA-testi tuottaa niin paljon vääriä positiivisia tuloksia, että se ei ole koettu seulontatestinä tarpeelliseksi.Tuottaa liikaa harmia ja harmaita hiuksia ihmisille.

-Pitää myös kysyä mikä on testien kustannusvaikuttavuus, perustelee johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka, joka on terveydenhuollon uusia menetelmiä pohtivan asiantuntijaneuvoston puheenjohtaja.

Ei vielä tarpeeksi tietoa

Suomessakin on tutkittu eturauhassyöpää suuressa seulontatutkimuksessa 90-luvulla. Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Kilpeläinen sanoi lääkärlehdessä talvella, että hyviä ja kattavia tietoja opportunistisesta seulonnasta ei ainakaan toistaiseksi ole.

Kilpeläisen mukaan eturauhassyövän ilmaantuvuus on ollut viime vuosina laskussa. Yhtenä syynä saattaa olla lääkäreiden pienempi into pyytää PSA-kokeita. Kilpeläinen katsoo, että seulonnan hyödyistä ja haitoista ei vielä ole tarpeeksi tietoa.

Etujärjestö tiukasti eri mieltä

Suomessakin eturauhaspotilaiden etujärjestö on viranomaisten kanssa tiukasti erimieltä. Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:n mukaan PSA-testi on paras käytettävissä olevista syövän merkkiaineista. Se soveltuu hyvin myöskin hoidetun eturauhassyöpäpotilaan seurantaan, hoidon tehon ja keston arviointiin.

Järjestön mukaan onkin ironista, että PSA-koe on laajalti hyväksytty, ja käytössä potilaan tilan seurannassa sen jälkeen, kun prostatasyöpä on jo todettu. Laajempaan varhaisdiagnosointiin sitä vain ei haluta jostain syystä hyväksyä.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • S.Piira

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Ne jotka pelkäävät virtsankarkailua ja potenssihäiriöitä turhien hoitojen jälkeisinä ongelmina, eivät ole ehkä tulleet ajatelleeksi sitä, että nämä ovat hyvin hyvin pieni määrä hoitovirheistä.

    Mieluummin miehet valitsevat tutkimuksen, jossa syöpä todetaan ajoissa ja hoidon jälkeen säilyy elossa ainakin 5-10 seuraavaa vuottam vaikka syöpä olisikin pahanlaatuinen, kuin että valitsisi vaihtoehdon, ettei syöpää tutkittaisi ja löydettäisi, ja josta seuraisi jopa nopea kuolema sen takia, että hoitoon on hakeuduttu liian myöhään.

    Lääketiede kehittyy koko ajan ja potenssihäiriöt kuuluvat syöpähoitojen yhtenä osana ja hoitojen jälkeen yleensä miesten miehisyyden mitta palautuu normaaliksi. Niille joille ei näin käy, voidaan määrätä suun kautta otettavat potenssilääkkeet tai penikseen pistettävä lääke. Monet miehet käyttävät päivittäin virtsankarkailuun miehille tarkoitettuja Kustoksia ja hyvän hygieniahoidon takia hajujakaan ei tästä tule. Virtsankarkailu kuuluu ilman syöpääkin monen vanhemman miehen jokapäiväiseen normaaliin elämään.

Tuoreimmat aiheesta: Tiede

Pääuutiset

Ulkomaat

Maanjäristys aiheutti laajoja tuhoja Keski-Italian vuoristoalueella – Yle seuraa hetki hetkeltä

Pelastustyöntekijät auttoivat maanjäristyksen uhreja Amatricessa keskiviikkona.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä