Kotimaa |

Ruotsin kieltä ei haluta vaihtaa venäjään Itä-Suomessa

Seitsemäsluokkalaiset eivät halua vaihtaa ruotsin kielen opiskelua venäjään. Suosikkikieleksi ruotsin rinnalle nousi espanja.

Ruotsin oppikirja
Kuva: Yle / Jari Pelkonen

Peruskoulun oppilaat eivät luopuisi pakkoruotsista, vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Tämä käy ilmi Saimaan ammattikorkeakoulun tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin seitsemäsluokkalaisten mielipiteitä kuudessa itäsuomalaisessa kaupungissa.

Tutkimus tehtiin, koska haluttiin selvittää pakkoruotsikeskusteluun myös kieliä opiskelevien koululaisten mielipide.

Tulosten mukaan vain joka seitsemäs vaihtaisi pakollisen ruotsin opiskelun venäjän kieleen. Kaksi kolmesta ei vaihtaisi ruotsin kieltä venäjään missään tapauksessa. Noin kolmannes tutkimukseen osallistuneista seitsemäsluokkalaisista ei vaihtaisi ruotsia mihinkään muuhun kieleen.

Kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia sen sijaan olisi valmis vaihtamaan ruotsin johonkin toiseen kieleen. Suosituimmaksi kieleksi sekä tyttöjen että poikien keskuudessa nousi espanja.

Rehtori Anneli Pirttilän mielestä motivaatio ja halu opiskella venäjää ovat heikkoja.

- Meillä on täällä Etelä-Karjalassa se ongelma, että venäjää ei opiskella, eikä riittävästi osata.

- Ratkaisu ei ole se, että luovutaan pakollisesta ruotsin opiskelusta.

Ruotsin kielen puolustajien ei tarvitse olla huolissaan

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilän mielestä ruotsin kielen puolesta ollaan ihan turhaan huolissaan.

- On vielä paljon heitä, jotka haluavat niin sanottua pakkoruotsia opiskella, joten eikö olisi tärkeää, että heille taattaisiin mahdollisimman hyvä ruotsin opetus, Pirttilä kysyy.

Pirttilä lähtisi kehittämään kielten opetusta vapaaehtoisuuden kautta.

- Asenteiden muokkaus ja motivaatio on erittäin tärkeää.

Venäjän opiskelun lisääminen vaatii Pirttilän mielestä nimenomaan asennemuutosta.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kaupunkien välillä on eroja. Imatralla halukkuus vaihtaa ruotsin kieli venäjänkieleen on suurempi kuin muissa tutkimukseen kuuluneissa kaupungeissa.

Tutkimus tehtiin Lappeenrannan, Imatran, Mikkelin, Savonlinnan, Puumalan ja Tohmajärven kunnissa. Kyseiset kunnat ovat hakeneet kokeilulupaa valita venäjän kieli pakollisen ruotsin tilalle.

Keskustele uutisesta 49 kommenttia

Yleisen edun nimissä olisi aiheellista pohtia, että pitäisikö peruskoulun opetussuunnitelmassa olla pakollista venäjän kielen opiskelua, joka sisältäisi ainakin kielen alkeet.

Siirry keskusteluun

Kommentoi aihetta (16 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • pakkopakkopakko....

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On tämä Suomen touhu merkillistä ja surkuhupaisaa kun pitää aina olla joku pakko vieraille kielille, kuten nyt esim. ruotsin ja mahdollisesti venäjänkielelelle. Johan se on varmaan miljoonaan kertaan todettu että tuo pakkoruotsi on täysin hyödytön ja kansantalouttakin rasittava hidaste joka tulisi ensi tilassa muuttaa vapaaehtoiseksi. Ei nyt eletä enää Ruotsin alamaisina :)

  • Mä en haluu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eihän ole mikään pakko mitään. Peruskoulussa on pakko olla läsnä 16-vuotiaaksi mutta sielläkään ei ole pakko opiskella mitään. Ei ole myöskään pakko mennä lukioon eikä ammattikouluunkaan. Eikä mihinkään.

   Mutta ne jotka valitsee sivistyksen ja oppimisen tien (mahdollisesti tulevaa työelämää varten..), ottakoon vastaan mitä tarjotaan. Valinnanvaraakin on silti. Monet valitsevat saksan, vaikka konkreettisesti Suomessa tarvitsee eniten ruotsia, englantia ja venäjää. En halua että maahanmuuttoa aletaan ajamaan enemmän että saataisi ruotsia halukkaasti opiskelevia valtion ja kunnan virkoihin.

   Yhdenkielen kansat ovat maailmallakin turistille rasittavia. Jos ei turisti osaa ko. kieltä on asioiden hoito hankalaa. Yhdenkielen kansaa pidetään tyhminä ja itseriittoisina.

   Ei ole suomalaiselta liikaa vaadittu osata kahta tai jopa kolmea (tai neljää) kieltä. Kyllä ihmisen älylliset kyvyt niihin riittää.

 • Cortés

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun tämän uutisen lukee tarkkaan (kun ei ole viittausta tutkimukseen), ilman YLEn harjoittamaa valkopesua, niin lopputulema tässä kyselyssä oli:

  1/7 kyselyyn vastanneista vaihtaisi pakollisen ruotsin pakolliseen venäjään

  2/3 ei vaihtaisi pakollista ruotsia pakolliseen venäjään

  2/5 vaihtaisi ruotsin johonkin pakolliseen toiseen kieleen.

  1/3 ei vaihtaisi pakollista ruotsia toiseen kieleen.

  Siis: 1/3 ei vaihtaisi pakollista ruotsia toiseen kieleen?

  Miten tästä saadaan johtopäätös?:

  "Peruskoulun oppilaat eivät luopuisi pakkoruotsista, vaikka siihen olisi mahdollisuus."

  Ilmeisesti, kun tarkoituksena on ideologian levittäminen, sen voi tehdä vääristelemällä tosiasioita.

  exitus acta probat

  • J

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Itsekin mietin kun luin tätä että aika mielenkiintoinen johtopäätös tästä on vedetty. Oppilaille annetaan mahdollisuus joko vaihtaa pakkoruotsi pakkovenäjäksi tai jatkaa pakkoruotsin opiskelua.

   Mitä jos pakkoruotsin tilalla olisi vaikka oppiaine, jossa opiskellaan itsenäisestä elämästä selviytymistä, rahankäyttöä, oman talouden hoitoa, tulevaisuudensuunnittelua, perhe-elämää yms. Saattaisi olla ylä-asteikäsille jokseenkin hyödyllisempi aine kuin kieli jota saattaa ehkä joskus tarvita tulevaisuudessa tietyissä olosuhteissa.

 • ........

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomi on kaksikielinen maa ja haluan sen pysyvän sellaisena jatkossakin. Haluan täällä pakollisina kielinä opiskeltavan kotimaisten , eli suomen ja ruotsin lisäksi opiskeltavan ainoastaan englantia, sekä mahdollisesti saksaa.

  En pidä itärjan takaa tulevien maahanmuuttajien ja turistien asenteesta enkä kulttuurista, joten en myöskään halua osata heidän kieltään

  He kommunikoikoot täällä joko suomeksi tai ruotsisksi. Tai sitten jollakin muulla länsimissa yleisesti käytetyllä kielellä.

 • -

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinkahan tämä nyt pitäisi ymmärtää, jutun luvut aika pahasti ristiriidassa keskenään... "Noin kolmannes tutkimukseen osallistuneista seitsemäsluokkalaisista ei vaihtaisi ruotsia mihinkään muuhun kieleen." ja "Kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia sen sijaan olisi valmis vaihtamaan ruotsin johonkin toiseen kieleen.". Jos edes tuo 40-prosenttia haluaa vaihtaa johonkin toiseen niin sen perusteella sanoisin, että väite "Peruskoulun oppilaat eivät luopuisi pakkoruotsista, vaikka siihen olisi mahdollisuus." on aikalailla hataralla pohjalla. Äidinkieli (suomi/ruotsi), englanti ja minimissään yksi lisäkieli olisi kokonaisuutena parempi ratkaisu (tietysti resurssien mukaan), kielten oppimisesta tulee huomattavasti mielekkäämpää kun voi valita itselleen mieluisen.

 • Kielivapaus!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tutkimusten mukaan 75% suomenkielisistä vastustaa pakkoruotsia. Lukiolaisten Liitto äänesti taannoin murskaluvuin 176 - 1 pakkoruotsia vastaan!

  Luvut ovat siis harvinaisen selvät. Vaikuttaa hyvin tarkoitushakuiselta kyselyltä.

  Miksi ei yksinkertaisesti kysytä halutaanko vapaata kielivalintaa? No siksi, koska vastauskin on selvä.

  Kun tarpeeksi nuorilta lapsilta kysytään johdattelevasti, niin vastaukset ovat niitä, mitä halutaankin. Nuori lapsi ei osaa vielä kyseenalaistaa opettajien auktoriteettia, vaan pitää heidän opetuksiaan ja neuvojaan ehdottomina totuuksina. Juuri siksi pakkoruotsia halutaan aikastaa eli kyse on silkasta aivopesusta.

  Kansalaisten, asiantuntijoiden, poliitikkojen ja jopa kansanedustajien enemmistö haluaa kielivapautta, joka on muillakin mailla. Hyvin pieni valtaeliitti on pakkoruotsituksen puolesta. Siksi on naurettavaa, että kaikenlaisilla tutkimuksilla yritetään musta tehdä valkoiseksi.

  • JV

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pakkoha se on opiskella kirjakieltäkin vaikka ite puhuis täysin er taval. Kyl mie muistan viel mite rankkaa ol ko omasta mielestä kirjottaa just sillee mite ite kuulee, mut sit se ei oltkaa oikee. Siin sivus se toinen valtiollinenkii kieli menee. Ei meist kukkaa kuitenkaa kirjakieltä syntymästää saa. Toiseksee kyl toi tutkimus osottaa sen et vaik raja on tuos ni ei se meist yhtää sen enempää venäläisii tee, vaik jossai lännes nii kuviteltas.

 • ierikka Kostamuksesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllahan se vaan on niin, etta ei se tarvii olla pakko. Itsestaanselvyys kuitenkin on, etta itasuomessa venajankielentaitoinen nuori on etulyontiasemassa ko tyopaikkoja palvelualalla jaetaan. Ajatelkaa nuoret tata. Venalaisten massavirta suomeen kasvaa koko ajan,

  tarvii ymmartaa heidan kielta ja nainollen kielitaitoiselle on tyota aina.

  Itse en ole hyvaksynyt milloinkaan pakkoruotsia, koska se on vain marginaali

  vahemmiston kieli maailmassa, ei sita ymmarreta missaan maailmalla.

  • Maailman kansalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ole koskaan ymmärtänyt sanaa "pakkoruotsi", sillä pidän kaikkien kielten opiskelua rikkautena ja muita kulttuureita avaavana. Itse olen jopa tienannut suuren osan elämäni tuloista toisen kotimaisen hallinnalla. Avatkaa ovet ja sydämet kaikille kansoille ja kielille - olemmehan kaikki samoja olentoja.

  • holger

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kaikki mikä on pakkoa on fasismia, armeijaakaan ei tarvitse käydä, ja verojakin voi kiertää. Ruotsi vapaaehtoiseksi

  • Hear hear

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pakkohan se ruotsi on. Mielummin näkisin lapsilleni valinnanvapauden kielien suhteen. Englanti, espanja, saksa, ranska, portugali - siis oiva lista kieliä joilla pärjää pohjolan ulkopuolella.

   Pakkoruotsittajat vertaavat ruotsinkieltä matematiikkaan ja sen pakollisuuteen. Fakta on että matematiikallakin pärjää joka maassa Suomen ulkopuolella, ruotsinkielellä ei.

 • asdfh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tutkimus tehtiin vain yläasteelle, jossa penaalissa on myös hiukan tylsempiä kyniä. Onhan päivänselvää että Ruotsin peruskouluoppimäärä ei vaadi kovinkaan paljoa ponnisteluja verrattuna Venäjään. Venäjäkään ei ole kovin vaikea kieli yleismaailmallisessa mittakaavassa (jos vertaa esim. ranskaan tai portugaliin) mutta ruotsiin verrattuna on.

  Pitäisikö kysyä myös lukion oppilaiden mielipiteet?

 • nurinkurista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkoruotsitusta kannattavat päättäjät eivät huomioi AIKUISTEN kansalaisten mielipidettä, vaan pitävät sitä kehittymättömänä ja sivistymättömänä.

  Ja sitten kuitenkin vedotaan LASTEN mielipiteeseen pakkoruotsituksen puolesta!

  Eikö ole nurinkurinen asia?

 • Lauri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä juuri lauantaina Lappeenrannassa käyneenä suuresti ihmettelen tuota haluttomuutta tunnustaa tosiasiat. Vaatekaupoissa selvästi enemmistön kieli oli venäjä ja illalla ennen Prisman sulkemista parkkipaikalta sai oikein haeskella Suomen rekisterissä olevia autoja. Eli mistä sitä rahaa tulee ja tulisi vielä enemmän, jos olisi halu sitä vastaanottaa? Vaikka olen intohimoinen Ruotsifani, ihmettelen miksi 6-tien laidassa loistaa lämpötilainfotaulussa: tie - väg ja ilma - luft!!! Vaikka ollaan kaksikielisessä maassa ja sillä noita kylttejä perustellaan, ei järjenkäyttö ole kiellettyä!

  Ylen ja muiden medioiden halu on ylläpitää englantihegemoniaa ja yhä väheksyä venäjää vai onko se jo nuorehkojen toimittajien kielitaidottomuutta (jo musiikkivalinnat ovat lähes täysin englantipainotteisia ja siten muokata tehokkaasti nuorison kielivalintoja).

  Annas olla kun taas koittaa itsenäisyyspäivä niin jo taas käydään talvisotaa, ettei vain pääsisi tuo kaukainen kauheus mielestä unohtuisi.

 • Mä en haluu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruotsi-pakkoa vastustettiin kun olisi tarve venäjälle. Kun luotiin mahdollisuus venäjän kielelle, ei haluta sitäkään. Mitään ei haluta? Tarvitaanko laskutaitoakaan, kun koneethan ne laskee?

  Olisi oikein jos Itä-Suomessakin paikallisen kielitaidon tarpeen mukaan venäjän kieli olisi pakollinen vähintään valtion ja kunnan töissä. Mutta myös yksityisillä. Koska siellä nyt sattuu asioimaan keskivertoa enemmän venäläisiä asiakkaita ja Venäjältä Suomeen muuttaneita.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä